Fakta
- Jordmån Kalkjord
- Restsocker 2,l4 g/l
- Syra 7,1 g/l
Kan man på något sätt tala om en tysk nationaldruva så är det riesling. Den numera så trendiga druvan föredrar de lite svalare odlingslägena. Riesling mognar långsamt och vill ha det lugnt och skönt och definitivt inte glassa i stekheta söderlägen. I södra Tyskland får riesling den tid den vill ha. I Pfalz skördas riesling långt in på vintermånaderna. Tyskland är optimalt för riesling och landet svarar för cirka hälften av världens odlingsareal. Rieslings popularitet har medfört att druvan spridits till en lång rad länder och odlingsarealen växer för varje år. Riesling av hög kvalitet odlas till exempel i USA, Chile och Österrike, och kanske allra främst i Alsace där de franska odlarna och deras kollegor i Pfalz nästan kan ropa till varandra över Rhenfloden. I vissa fall äger bönderna på båda sidor om floden vingårdar i varandras länder. Riesling har en lång och delvis dunkel historia. Druvan tros ha uppkommit genom en spontan korsning av två numera nästan försvunna druvsorter heunisch och vitas silvestris. I klosterdokument finns riesling omnämnd redan under 1400-talet, men där slutar alla spår. Riesling ansågs långt in på 1800-talet vara bland det lyxigaste man kunde dricka. Drottning Victorias bröllop 1840, Suezkanalens invigning och premiärkvällen ombord på Titanic firades i riesling. Fritz Walters riesling har skördats sent, pressats mycket försiktigt och har sedan fått jäsa och mogna på ståltank.
Kommentarer