Fritz Walter Riesling Trocken 2022

en flaska riesning pfalz

Fritz Walter Riesling Trocken 2022

Fritz Walters Riesling är ett mångsidigt vin som passar till det mesta, många föredrar det till lätta fiskrätter, skaldjur av alla sorter och somriga sallader. Fritz Walter själva rekommenderar det till en äkta pfalzisk bröllopstallrik med buljongkokt kalv, frikadeller, pepparrotssås och tillbehör. Det är också ett utmärkt vin till buffémat, charkuterier, färska grönsaker och ostar. Prova det gärna till det asiatiska köket och till rätter med lite chilihetta. Vinet utvecklas under kortare tids lagring, upp till fem år. Bör drickas väl kylt, runt tio grader.

Ett blekgult nästan vitt vin med frukt och kryddighet i doften. Ljusa toner, vit persika, grapefrukt, gröna äpplen och melon. Smaken är frisk och tät med mineraler och frukt. Där finns päron, jasmin, fläder, bivax och en lätt antydan till petroleum. I den långa och välstrukturerade smaken märks också ananas och aprikos. Vinet har behaglig sötma och tämligen höga syror. Eftersmaken är lång och fruktig och klingar av i äpplen och lätt citrus.

Sötma
5%
Fyllighet
45%
Friskhet
75%

Passar till

Betyg (1 röst)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
51108
Storlek
75 cl
Alkohol
12,5 %
Druva
Riesling
Land/Region
Tyskland
Passande mat
Asiatiskt Fisk Skaldjur
Smaktyp
Vitt - Friskt och fräscht
Typ
Vitt vin
Producent
Fritz Walter

Fakta

  • Jordmån Kalkjord
  • Restsocker 2,l4 g/l
  • Syra 7,1 g/l

Kan man på något sätt tala om en tysk nationaldruva så är det riesling. Den numera så trendiga druvan föredrar de lite svalare odlingslägena. Riesling mognar långsamt och vill ha det lugnt och skönt och definitivt inte glassa i stekheta söderlägen. I södra Tyskland får riesling den tid den vill ha. I Pfalz skördas riesling långt in på vintermånaderna. Tyskland är optimalt för riesling och landet svarar för cirka hälften av världens odlingsareal. Rieslings popularitet har medfört att druvan spridits till en lång rad länder och odlingsarealen växer för varje år. Riesling av hög kvalitet odlas till exempel i USA, Chile och Österrike, och kanske allra främst i Alsace där de franska odlarna och deras kollegor i Pfalz nästan kan ropa till varandra över Rhenfloden. I vissa fall äger bönderna på båda sidor om floden vingårdar i varandras länder. Riesling har en lång och delvis dunkel historia. Druvan tros ha uppkommit genom en spontan korsning av två numera nästan försvunna druvsorter heunisch och vitas silvestris. I klosterdokument finns riesling omnämnd redan under 1400-talet, men där slutar alla spår. Riesling ansågs långt in på 1800-talet vara bland det lyxigaste man kunde dricka. Drottning Victorias bröllop 1840, Suezkanalens invigning och premiärkvällen ombord på Titanic firades i riesling. Fritz Walters riesling har skördats sent, pressats mycket försiktigt och har sedan fått jäsa och mogna på ståltank.

Kommentarer

Producent Fritz Walter

Fritz Walter är ett familjeägt vinhus i hjärtat av södra Pfalz. Familjen Walter har en lång tradition som vinodlare och närmar sig nu 200 år i rakt nedstigande led. Det var vinbonden Fritz Walter som grundade verksamheten 1832. I dag leds företaget i den femte generationen av Christina och Eckhard Walter. Familjen Walters vinodlingar täcker en yta på cirka 50 hektar och sträcker sig till ända bort till Frankrikes gränser. Man odlar i huvudsak traditionella kallklimatsdruvor som riesling, weisburgunder och spätburgunder, men man har även vingårdar med nya moderna druvsorter. Verksamheten bedrivs utifrån ekologiska principer och hållbarhetstänket genomsyrar hela produktionskedjan. Familjen Walter erbjuder också utmärkte faciliteter för besökare med vinhotell alldeles intill och i det närmaste mitt i vinodlingarna. I anläggningen i kommunen Niederhorbach i sydligaste delen av det som kallas Weinstraße finns också provningskällare och en restaurang som rekommenderas av guide Michelin.

Konstgödning förekommer inte och man är noga man att sköta odlingarna så att den biologiska mångfalden gynnas
Fritz Walter gör vin av många slag, rött, vitt och rosa, och när så är möjligt också eiswein, som exporteras till många länder
Om sommaren dricks ofta lokala riesling som Pfalzsprits, med två tredjedelar vin och en del vatten
Pfalz är den största Riesling-regionen i världen.
I Pfalz är jordmånen varierande med olika typer av lössjordar, kalkstens-, märgel- och sandjordar, vilket ger familjen Walter stora möjligheter att skapa varierande viner
I restaurangen och provningskällaren kan alla Fritz Walters viner provas på glas