Fritz Walter Weisser Burgunder Trocken 2022

en flaska fritz walter vin med weisser burgunder

Fritz Walter Weisser Burgunder Trocken 2022

Weissburgundern från Fritz Walter passar utmärkt till ljust kött och fågel som kyckling och kalkonbröst. Prova det exempelvis till en kalvstek med en mild gräddsås. Det går också mycket bra till pasta och sallader. Det är ett utmärkt sommarvin till bufféer med charkuterier, ost och småplock. Det är perfekt till lax och fiskrätter och passar mycket bra till skaldjur som musslor och ostron. Vinet bör serveras runt 10–12 grader och vinner inte nämnvärt på lagring.

Fritz Walters Weisser Burgunder har en ljust gyllene färg med en blommig och varm doft av fläder, ugnsbakade päron och vanilj. I smaken möter en frisk välintegrerad syra med blommiga toner av persika, nyklippt gräs samt en smörig och knäckig munkänsla. Där finns också honung och mineraler. Eftersmaken är mild och fruktig med äpplen, lätt citrus och gula plommon.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (1 röst)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Storlek
75 cl
Alkohol
12,5 %
Druva
Pinot Blanc
Land/Region
Tyskland
Passande mat
Asiatiskt Fågel Fisk Ost
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Producent
Fritz Walter

Fakta

  • Jordmån stenig kalkjord
  • Socker 7,5 g/l
  • Syra 5,7 g/l

Weisburgunder är en urgammal druva som i stora delar av vinvärlden går under sitt franska namn pinot blanc. Dess ursprung tros vara en korsning som uppstod på 1300-talet. Sin egentliga hemvist har pinot blanc i norra Frankrike, Tyskland och i Alpodlingarna i Österrike. Pinot blanc är en druva som fått finna sig i att stå i skuggan av storebror pinot noir. Kanske är det just därför som den inte fått  den stora spridning som druvan förtjänar och får finna sig i att kallas för vinvärldens ”askunge”. Det håller dock på att förändras, pinot blanc möter ett allt större intresse, i synnerhet från länder i nya världen. Pinot blanc trivs där det är svalare. Det är en druva som är lättodlad och tacksam att ha som iblandningsdruva. Viner på pinot blanc får i regel en äpplig och lite kryddig stil. Det är en verklig allround-druva, som används till att göra stilla viner, mousserande viner och dessertviner. Ofta får vinerna en ganska hög syra med friska smaker av äpplen, citrus och i ibland mineraler med en liten beska. Fritz Walters Weissburgunder har efter tidig avlövning, borttagning av de dubbla skotten och en grön skörd, det vill säga gallring av de omogna druvorna, fått sitta kvar på rankorna fram till sin optimala mognad i oktober. Vinet har sedan fått jäsa på ståltank i en temperaturkontrollerad miljö där det har legat på sin jästfällning i hela 120 dagar.

Kommentarer

Producent Fritz Walter

Fritz Walter är ett familjeägt vinhus i hjärtat av södra Pfalz. Familjen Walter har en lång tradition som vinodlare och närmar sig nu 200 år i rakt nedstigande led. Det var vinbonden Fritz Walter som grundade verksamheten 1832. I dag leds företaget i den femte generationen av Christina och Eckhard Walter. Familjen Walters vinodlingar täcker en yta på cirka 50 hektar och sträcker sig till ända bort till Frankrikes gränser. Man odlar i huvudsak traditionella kallklimatsdruvor som riesling, weisburgunder och spätburgunder, men man har även vingårdar med nya moderna druvsorter. Verksamheten bedrivs utifrån ekologiska principer och hållbarhetstänket genomsyrar hela produktionskedjan. Familjen Walter erbjuder också utmärkte faciliteter för besökare med vinhotell alldeles intill och i det närmaste mitt i vinodlingarna. I anläggningen i kommunen Niederhorbach i sydligaste delen av det som kallas Weinstraße finns också provningskällare och en restaurang som rekommenderas av guide Michelin.

Konstgödning förekommer inte och man är noga man att sköta odlingarna så att den biologiska mångfalden gynnas
Fritz Walter gör vin av många slag, rött, vitt och rosa, och när så är möjligt också eiswein, som exporteras till många länder
Om sommaren dricks ofta lokala riesling som Pfalzsprits, med två tredjedelar vin och en del vatten
Pfalz är den största Riesling-regionen i världen.
I Pfalz är jordmånen varierande med olika typer av lössjordar, kalkstens-, märgel- och sandjordar, vilket ger familjen Walter stora möjligheter att skapa varierande viner
I restaurangen och provningskällaren kan alla Fritz Walters viner provas på glas