Fakta
- Jordmån stenig kalkjord
- Socker 7,5 g/l
- Syra 5,7 g/l
Weisburgunder är en urgammal druva som i stora delar av vinvärlden går under sitt franska namn pinot blanc. Dess ursprung tros vara en korsning som uppstod på 1300-talet. Sin egentliga hemvist har pinot blanc i norra Frankrike, Tyskland och i Alpodlingarna i Österrike. Pinot blanc är en druva som fått finna sig i att stå i skuggan av storebror pinot noir. Kanske är det just därför som den inte fått den stora spridning som druvan förtjänar och får finna sig i att kallas för vinvärldens ”askunge”. Det håller dock på att förändras, pinot blanc möter ett allt större intresse, i synnerhet från länder i nya världen. Pinot blanc trivs där det är svalare. Det är en druva som är lättodlad och tacksam att ha som iblandningsdruva. Viner på pinot blanc får i regel en äpplig och lite kryddig stil. Det är en verklig allround-druva, som används till att göra stilla viner, mousserande viner och dessertviner. Ofta får vinerna en ganska hög syra med friska smaker av äpplen, citrus och i ibland mineraler med en liten beska. Fritz Walters Weissburgunder har efter tidig avlövning, borttagning av de dubbla skotten och en grön skörd, det vill säga gallring av de omogna druvorna, fått sitta kvar på rankorna fram till sin optimala mognad i oktober. Vinet har sedan fått jäsa på ståltank i en temperaturkontrollerad miljö där det har legat på sin jästfällning i hela 120 dagar.
Kommentarer