Gazela Vinho Verde

vinho verde flaska gazela

Gazela Vinho Verde

Gazela Vinho Verde White är ett perfekt sällskapsvin, ett gott pratvin som passar till sommarhäng och sommarmat. Vinet ska förvaras stående och kallt, vinner inte på lagring och serveras kylskåpskallt.

Gazela Vinho Verde har en klar ljusgul färg, med ett liten mousse som förstärker doft, smak och fräschör. Det har en aromatisk doft och med sina mineraler, citrus och tropiska frukttoner balanserar det väl mot en livlig och trivsam syra i ett elegant, mångsidigt och attraktivt vin.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (22 röster)
3
Skriv ut
Art. nr.
2566
Storlek
75 cl
Alkohol
8,5 %
Land/Region
Portugal
Passande mat
Aperitif Asiatiskt Grill
Smaktyp
Vitt - Friskt och fräscht
Typ
Vitt vin
Producent
Sogrape

Fakta

  • Vinmakare António Braga
  • Druvor Loureiro; Others; Pedernã; Trajadura
  • Kolsyra 2,8 g/l
  • Restsocker 1,1 g/l
  • pH 3,2 – 3,3

Om vinet

Vinho verde betyder grönt vin på portugisiska. Namnet har dock inget med vinets färg att göra utan syftar på att det är ett ungt vin. Vinho Verde är också namnet på det nordligaste vindistriktet i Portugal i regionen Minho. Här i Portugals nordvästra höglänta hörn, mellan Douro- och Minhofloderna, längs sluttningarna mot Atlanten, odlas vin i nio subregioner. I DOP-distriktet Vinho Verde produceras både röda och vita viner, som oftast är avsedda att drickas unga. I regel buteljeras vinerna från Vinho Verde med en viss tillsats av kolsyra för att förstärka fräschören. I äldre tider tappade man vinet på flaska innan det jäst färdigt vilket gav det en mousserande karaktär. I norra Portugal gör atlantklimatet sig mer påmint, värmen är inte lika bedövande, vilket innebär att druvorna blir rika på mineraler och syror och får en mindre mängd socker. Druvorna till Vinho Verde White krossas försiktigt, musten skiljs från skalresterna i en pneumatisk press, innan den får sedan sätta sig under 24 timmar i en syrefri miljö tills den blir helt klar. Slutligen får musten jäsa i temperaturkontrollerade tankar vid 16 grader. Gazela Vinho Verde White buteljeras omedelbart efter jäsningen för att garantera friskhet och den ungdomliga stilen.

Kort om Sogrape

Sogrape föddes under en middag i början av 1940-talet. I det krigshärjade Europa var det svårt att exportera viner så man diskuterade vad man kunde göra för att hitta nya målgrupper. Resultatet av samtalet blev att man borde sälja mer till Brasilien, som stod utanför kriget och där det talades portugisiska, och man borde ta fram viner som tilltalade kvinnor mer. Fernando van Zeller Guedes skapade då rosévinet Mateus och grundade Sogrape. Sograpes historia är direkt sammankopplad med detta vin. Tack vare de enorma framgångarna med Mateus har Sogrape kunnat expandera och involvera sig i en rad olika projekt i hemlandet och utomlands. I dag är Sogrape Portugals ledande vinproducent och tillverkar viner från nästan samtliga av landets vindistrikt, man har också odlingar i Nya Zeeland, Argentina, Chile och Spanien. Familjen Guedes äger fortfarande företaget som sysselsätter fler än 1 000 personer och odlar vin på över 1 600 hektar.

  • Gazela är det första vinet som Sogrape producerat från Vinho Verde-distriktet
  • Vinho Verde betyder ungt vin, motsatsen kallas Vinho Maduro
  • Vinho Verde White säljs i mer än 50 länder
  • Gazelas etiketter också har tryck även på baksidan och kan läsas genom flaskan
  • Sogrape har hela 77 druvsorter i sina odlingar, varav många lokala

Producent Sogrape

Familjeföretaget Sogrape är den portugisiska vinindustrins ledande företag. Sogrape producerar viner från de flesta av Portugals regioner, men är också etablerade i länder som Spanien, Chile, Argentina och Nya Zeeland. Vinerna som Sogrape arbetar med är allt ifrån enklare bordsviner till världsberömda storsäljare som Matues Rosé och till mycket exklusiva och dyrbara viner, som exempelvis Portugals mest omskrivna vin Barca Velha.

Sogrape grundades 1942 av Fernando van Zeller Guedes och 15 vänner. Till en början hade bolaget det något otympliga namnet Sociedade Comercial dos Vinhos de Mesa de Portugal. Sograpes historia började med det berömda Mateus Rosé – ett vin som de flesta känner till och som till stora delar startade den rosévinstrend som kommit att växa fram under 2000-talet. Sograpes historia är direkt sammankopplad med Mateus framgångar. Tack vara Mateus har Sogrape kunnat expandera och involvera sig i en rad olika projekt i hemlandet och utomlands.

Mycket stor betydelse för Portugal som vinland har Ferreirinha, (1811–1896), eller Dona Antónia Ferreira, som hon egentligen hette. Hon brukar beskrivas som urmodern för den moderna portugisiska vinodlingen. Hon var med och utvecklade portvinerna i Douro och de metoder som alltjämt används. Douro är alltjämt den region som är mest förknippad med Sogrape. Här görs exempelvis de stora portvinerna Sandeman och det vin som bär Dona Antonias namn, Ferreira. Dona Antonia var också den som gick främst i arbetet med att motverka vinlusens härjningar i landet. Många av Portugals klassiska vingårdar kan kopplas till henne, och till Sogrape som ser till att vinerna från dessa odlingar alltjämt förtjusar världen. Ferreirinhas namn finns ofta på Sograpes etiketter. Sogrape äger också den berömda gården Quinta do Porto i Douro där Dona Antónia Ferreira huserade. Hon sägs fortfarande vandra i salarna om nätterna och hålla en vakande hand över odlingarna.

Sogrape producerar viner i nästan alla Portugals vinstilar och från de flesta regioner i landet. Företaget har vuxit genom förvärv och satsningar. Familjeföretaget har haft stor betydelse för att Portugal ses som ett allt intressantare vinland och som ett land, som tidigare nästan enbart var känt för sina portviner, numer kan visa upp ett pärlband av både vita och röda kvalitetsviner. Motorn i den utvecklingen har till stora delar varit Sograpes förmåga att investera i metoder, teknik, innovationer och marknad.

Sogrape äger i dag flera vinerier, det första byggdes 1962, och så sent som 2016 utsågs vineriet Sogrape Vinhos till världens främsta vineri av World Association of Writers and journalists. Sogrape har mycket högt ställda ekologiska ambitioner och strävar efter att vara ett hållbart företag inom alla aspekter. Man lägger mycket energi på att vara branschledande inom klimat-, miljö- och socialt arbete. Man har ett aktivt hållbarhetsarbete i sina egna verksamheter, med ett antal projekt som ständigt pågår, och man hjälper även sina leverantörer att driva små som stora odlingar på ett sätt som minskar avtrycken på miljö och klimat.

I dag leds Sogrape av fjärde generationen Guedes, 2015 tog Fernando Guedes över efter sin äldre bror Salvador. Sogrape är Portugals största vinföretag, har fler än 1 000 anställda och arbetar med över 30 varumärken i närmare 130 länder. Företaget äger 19 vinerier och 25 egendomar i tolv av Portugals vinregioner där man odlar vin på mer än 1 600 hektar. Portugisiska viner kännetecknas av en mångfald med druvsorter, varav en stor del lokala, Sogrape har hela 77 sorter i sina odlingar.

Inspiration