Gruber Röschitz
Familjen Gruber har odlat viner i Röschitz sedan 1814, men det skulle dröja 150 år innan Ewald Gruber, vid 16 års ålder, beslutade sig för att bli en av Österrikes främsta vinodlare. Han utvecklade familjens husbehovstillverkning till ett modernt vineri med moderna tekniska faciliteter. Ewald Gruber kom att bygga en framstående verksamhet och trots att han numera är pensionerad ser han dagligen till sitt livsverk. 2012 tog tre av hans sex barn över verksamheten och har sedan dess fortsatt på den inslagna vägen. I dag har Grubers viner tilldelats mängder med utmärkelser i såväl USA som Europa och exporterar till ett växande antal länder.
De tre syskonen Gruber som tog 2012 över sina föräldrars vinodlingar på släktgården i Röschitz och påbörjade ett framgångsrikt och prisbelönt arbete med att sälja familjens viner i vidare kretsar. Deras ansträngningar har gått hand i hand med ett växande intresse för Österrike som vinland.
Inget annat land har så många vinbönder per Capita som Österrike. Än i dag dominerar de småskaliga odlingarna som många gånger drivs av hängivna entusiaster. En sådan är Ewald Gruber, som vid 16 års ålder beslutade sig för att ta över släktens vinodlingar och göra Österrikes bästa vin. I dag vet vi vad som hänt. Österrike är ett av världens mest aktade vinländer och syskonen Gruber räknas till landets främsta vinmakare. Deras biologiska Riesling 2021 är ett exempel på detta.
Weinviertel
Österrike är mest känt för sina vita viner, sitt eiswein och sin grüner veltliner, som täcker tredjedel av landets odlingsareal. I dag gör man viner av alla slag med förbluffande hög kvalitet. Mest berömd är ”vinkvadraten”, Weinviertel, i nordöstra delen av landet, med gränser mot både Slovakien och Tjeckien. I Vinkvadraten är klimatet optimalt. Vinerna härifrån är ofta stora smakupplevelser. Gruber Röschitz ligger i västra delen av Vinkvadraten, alldeles ”Unter dem Manhartsberg”. De omgivande Alperna skapar ett inlandsklimat där kalla nätter och varma dagar pressar fram det bästa ur druvorna. Nederbörden är ytterst sparsam och vinstockarna får söka sitt vatten på djup dit inga andra rötter når. I miljoner år har bergsluttningarna fått ta emot lössjord som vindarna burit med sig från söder. Den ligger nu som ett skyddande bördigt täcke över den djupare granitjorden.
Den stora vinskandalen på 1980-talet förpassade Österrike till skamvrån. Några år med mediokra skördar hade utvecklat viner som aldrig nådde den lätt söta kvalitet som blivit populär. Några stora producenter tillsatte glykol och vips blev vinet sötare. Detta upptäcktes och skandalen var ett faktum. Vinexporten lamslogs. På ett år försvann 90 procent av marknaden. Resultatet blev en ny vinlagsstiftning (den strängaste i världen) och en produktion som ställdes om efter nya regler och nya ambitioner. I dag är österrikiska viner en exportsuccé och landets vinindustri har moderniserats. Internationella utmärkelser haglar över landet och man anses vara främst i världen på ekologiskt kvalitetsvin. Många experter menar till och med att några av världens mest intressanta viner görs i Österrike.
Vinet
Vinerna från Gruber Röschitz är friska och fruktiga med tydlig mineralitet och druvtypiskhet. Vinet får jäsa och mogna i rostfria tankar vilket bidrar till fräschören. Vinerna blir kristallklara och får ofta en inslag av vitpeppar och citrus.
Gruber Röschitz Riesling har vuxit på upp till 350 meters höjd. Vinet skördades i mitten av september och har fått jäsa med sin egen fällning på ståltank under tre månader.