Fakta
- Vinmakare Carl Schultz
- pH 3,33
- Totalsyra 7,0 gr/l
- Socker 2,3 gr/l
Smakbeskrivning
Vinet är kristallklart halmgult. Doften är generöst fruktigt med toner av gula äpplen, persika, honungsmelon och citrus med inslag av vanilj, ananas och nötter. Eftersmaken har subtila torra ektoner med vanilj och en liten ton av rostade nötter.
Efter några års lagring ökar mångsidigheten och smakupplevelsen växer tillsammans med lax, asiatiska rätter och kryddigare fisksoppor. Vinet är färdigt att drickas men utvecklas under minst fem år. Bör serveras kylt, runt tolv grader.
Hartenberg Wine Estate
Hartenberg i Stellenbosch är en fascinerande producent. Här odlar Familjen Mackenzie vin på 150 hektar och egendomen bjuder på vitt skilda odlingslägen. Vissa odlingar vetter mot nordost, andra har västliga och östliga lägen. Höjdskillnaderna är mycket stora, de högsta odlingslägena ligger 250 meter högre än de lägsta och i området finns inte mindre än nio olika jordmåner. Genom Hartenberg flödar en naturlig källa som letar sin väg ner emot ett våtlandskap som är vida känt för sitt artrika djurliv. Vattnet från källan används till bevattning i det annars ganska nederbördsfattiga området. Dessa skiftande förutsättningar skapar en mängd olika mikroklimat och ger den ansvarige vinmakaren Carl Schultz unika möjligheter att utveckla mångfacetterade viner.
Vinet
Chardonnay är den populäraste druvan i hela världen, tacksam och följsam anpassar den sig till olika klimat. Den plockar smakerna ur jorden där den planteras och den tycker om att lagras på ek. Chardonnay är något av en kameleont som låter vinodlarna skapa ett vin som ofta blir deras eget, omöjligt att kopiera och älskvärt att dricka. Få gröna druvor bjuder på så varierade viner även om den övergripande stilen naturligtvis är densamma. Den fogliga druvan odlas därför i de flesta vinländer, inte minst i Sydafrika har den en förmåga att utveckla imponerande viner.
Hartenberg Chardonnay har gjorts av fem chardonnaykloner som har vuxit i sju olika vingårdar.
Druvorna har handplockats under nio tidiga vintermorgnar. Omedelbart efter ankomst till vineriet har de pressats utan skalkontakt. Jäsningen har skett på egen rostade ekfat under månadsvis omröring. Vinet har sedan lagrats i 12 månader på 225-liters nya franska ekfat (34 %) och på andra- och tredjegångsfat.
Kommentarer
Hartenberg Chardonnay.
När kommer den in igen? Den har varit slut ganska länge nu…
Hej Thomas. Vinet ligger på en båt på väg från Sydafrika. Tyvärr är det svårt med transporter numera och frukt och grönsaker går före i kön till båtarna. Har tyvärr inget datum när den anländer. Men den som väntar…
Nu verkar den inte finnas alls i beställningssortimentet??
Är den inte på väg?
Hej Thomas! Jodå. Den har nu anlänt till Sverige och vi skall skapa nytt art nr för den hos Systembolaget.
Hej igen. Nu är nya årgången inne på lager. Äntligen!