Hartenberg Chardonnay 2020

hartenberg chardonnay nigab vin stellenbosch

Hartenberg Chardonnay 2020

Hartenbergs Chardonnay är ett vin som passar till mycket. Producenten beskriver det som ett utmärkt fågelvin, gott till anka och kyckling och gräddiga, milda rätter. Det går också förträffligt till skaldjur, havskräftor, hummer och vita fiskar.

Torrt vin med elegant smak av persika, mandarin och lätt mogna äpplen tillsammans med en krispig syra som behagligt biter till.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (4 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
79520
Storlek
75 cl
Alkohol
13,5 %
Druva
Chardonnay
Land/Region
Stellenbosch Sydafrika
Passande mat
Fågel Fisk Skaldjur Vegetariskt
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Producent
Hartenberg Wine Estate

Fakta

  • Vinmakare Carl Schultz
  • pH 3,33
  • Totalsyra 7,0 gr/l
  • Socker 2,3 gr/l

Smakbeskrivning

Vinet är kristallklart halmgult. Doften är generöst fruktigt med toner av gula äpplen, persika, honungsmelon och citrus med inslag av vanilj, ananas och nötter. Eftersmaken har subtila torra ektoner med vanilj och en liten ton av rostade nötter.

Efter några års lagring ökar mångsidigheten och smakupplevelsen växer tillsammans med lax, asiatiska rätter och kryddigare fisksoppor. Vinet är färdigt att drickas men utvecklas under minst fem år. Bör serveras kylt, runt tolv grader.

Hartenberg Wine Estate

Hartenberg i Stellenbosch är en fascinerande producent. Här odlar Familjen Mackenzie vin på 150 hektar och egendomen bjuder på vitt skilda odlingslägen. Vissa odlingar vetter mot nordost, andra har västliga och östliga lägen. Höjdskillnaderna är mycket stora, de högsta odlingslägena ligger 250 meter högre än de lägsta och i området finns inte mindre än nio olika jordmåner. Genom Hartenberg flödar en naturlig källa som letar sin väg ner emot ett våtlandskap som är vida känt för sitt artrika djurliv. Vattnet från källan används till bevattning i det annars ganska nederbördsfattiga området. Dessa skiftande förutsättningar skapar en mängd olika mikroklimat och ger den ansvarige vinmakaren Carl Schultz unika möjligheter att utveckla mångfacetterade viner.

Vinet

Chardonnay är den populäraste druvan i hela världen, tacksam och följsam anpassar den sig till olika klimat. Den plockar smakerna ur jorden där den planteras och den tycker om att lagras på ek. Chardonnay är något av en kameleont som låter vinodlarna skapa ett vin som ofta blir deras eget, omöjligt att kopiera och älskvärt att dricka. Få gröna druvor bjuder på så varierade viner även om den övergripande stilen naturligtvis är densamma. Den fogliga druvan odlas därför i de flesta vinländer, inte minst i Sydafrika har den en förmåga att utveckla imponerande viner.

Hartenberg Chardonnay har gjorts av fem chardonnaykloner som har vuxit i sju olika vingårdar.

Druvorna har handplockats under nio tidiga vintermorgnar. Omedelbart efter ankomst till vineriet har de pressats utan skalkontakt. Jäsningen har skett på egen rostade ekfat under månadsvis omröring. Vinet har sedan lagrats i 12 månader på 225-liters nya franska ekfat (34 %) och på andra- och tredjegångsfat.

Kommentarer

Hartenberg Chardonnay.
När kommer den in igen? Den har varit slut ganska länge nu…

Hej Thomas. Vinet ligger på en båt på väg från Sydafrika. Tyvärr är det svårt med transporter numera och frukt och grönsaker går före i kön till båtarna. Har tyvärr inget datum när den anländer. Men den som väntar…

Nu verkar den inte finnas alls i beställningssortimentet??
Är den inte på väg?

Hej Thomas! Jodå. Den har nu anlänt till Sverige och vi skall skapa nytt art nr för den hos Systembolaget.

Hej igen. Nu är nya årgången inne på lager. Äntligen!

Hartenberg Wine Estate ligger på Bottelary Hill i Stellenbosch. Egendomen har mycket gamla anor. Man vet genom dokument att det odlades vin här redan 1692 då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen slogs sig ner på Bottelary Hill och började bruka jorden. 1987 köpte Ken Mackenzie Hartenberg, som då var misskött och inte alls levde upp till sin potential. Resten av historien är en sannsaga som kantas av utmärkelser och framgångar i såväl nationella som stora internationella vinsammanhang. I dag driver Ken Mackenzies döttrar verksamheten med fokus på kvalitetsutveckling, återplantering av specifika druvsorter, ekologi, biologisk mångfald och kompetensutveckling. Vid Hartenberg Wine Estate finns sedan 1980-talet Sydafrikas största privatägda vinkällare där vinerna vilar i en fantastisk miljö.

Produkter från Hartenberg Wine Estate

Inspiration