Hartenberg Riesling 2020

hartenberg riesling nigab

Hartenberg Riesling 2020

Det är utpräglat fiskvin som passar som hand i handske till lax, såväl rökt som gravad, i terrin och i olika ugnsrätter. Vinet går utmärkt till asiatiska lite kryddiga rätter och till ceviche även till fågel, kyckling, anklever och ljust kött. Vinet är färdigt att dricka nu men utvecklas under minst fem års lagring. Bör serveras runt 12 grader.

Doften är mineralrik med en rik fruktighet av gröna äpplen, fläder och lätt citrus. Torrt och friskt vin med smak av päron, nektarin och honungsmelon. Inslag av lime och fläder. En liten sötma i eftersmaken av den rika fruktigheten.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (6 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
76667
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Riesling
Land/Region
Stellenbosch Sydafrika
Passande mat
Aperitif Fågel Fisk Soppa Vegetariskt
Smaktyp
Vitt - Friskt och fräscht
Typ
Vitt vin
Producent
Hartenberg Wine Estate

Hartenberg Wine Estate

Hartenberg i Stellenbosch är en fascinerande producent. Här odlar Familjen Mackenzie vin på 150 hektar och egendomen bjuder på vitt skilda odlingslägen. Vissa odlingar vetter mot nordost, andra har västliga och östliga lägen. Höjdskillnaderna är mycket stora, de högsta odlingslägena ligger 250 meter högre än de lägsta och i området finns inte mindre än nio olika jordmåner. Genom Hartenberg flödar en naturlig källa som letar sin väg ner emot ett våtlandskap som är vida känt för sitt artrika djurliv. Vattnet från källan används till bevattning i det annars ganska nederbördsfattiga området. Dessa skiftande förutsättningar skapar en mängd olika mikroklimat och ger den ansvarige vinmakaren Carl Schultz unika möjligheter att utveckla mångfacetterade viner.

Vinet

Den första vintagebuteljeringen som Hartenberg gjorde av sitt rieslingvin kom redan 1984. Den fick omedelbart kultstämpel och har sedan dess varit ett av de mest eftersökta vinerna på den lokala marknaden. Hartenbergs riesling görs i en torrare stil, det vill säga en stil där vinet får jäsa tills sockerhalten understiger 5 gr/l. En stor del, omkring 15 %, av de druvor som använts till 2018 års vintage har angripits av botrytis, eller ädelröta. Botrytis är ett svampangrepp där Botrytis cinerea fäster sig på druvornas skal. Dessa blir porösa, vatten tränger ut, druvorna skrumpnar ihop och smakämnen, sockerarter och aromämnen blir mer koncentrerade. Botrytis-svampen är trollkonstnären bakom några av världens allra största dessertviner som exempelvis franska Sauternes och ungerska Tokajer. Riesling är i sig en lågväxande druvsort med ovanligt små och koncentrerade frukter, vilket gör rieslingdruvan till en av de mer smakintensiva av alla vitvinsdruvor.

 

Hartenberg Wine Estate ligger på Bottelary Hill i Stellenbosch. Egendomen har mycket gamla anor. Man vet genom dokument att det odlades vin här redan 1692 då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen slogs sig ner på Bottelary Hill och började bruka jorden. 1987 köpte Ken Mackenzie Hartenberg, som då var misskött och inte alls levde upp till sin potential. Resten av historien är en sannsaga som kantas av utmärkelser och framgångar i såväl nationella som stora internationella vinsammanhang. I dag driver Ken Mackenzies döttrar verksamheten med fokus på kvalitetsutveckling, återplantering av specifika druvsorter, ekologi, biologisk mångfald och kompetensutveckling. Vid Hartenberg Wine Estate finns sedan 1980-talet Sydafrikas största privatägda vinkällare där vinerna vilar i en fantastisk miljö.

Produkter från Hartenberg Wine Estate

Inspiration