Hartenberg Wine Estate
Hartenberg i Stellenbosch är en fascinerande producent. Här odlar Familjen Mackenzie vin på 150 hektar och egendomen bjuder på vitt skilda odlingslägen. Vissa odlingar vetter mot nordost, andra har västliga och östliga lägen. Höjdskillnaderna är mycket stora, de högsta odlingslägena ligger 250 meter högre än de lägsta och i området finns inte mindre än nio olika jordmåner. Genom Hartenberg flödar en naturlig källa som letar sin väg ner emot ett våtlandskap som är vida känt för sitt artrika djurliv. Vattnet från källan används till bevattning i det annars ganska nederbördsfattiga området. Dessa skiftande förutsättningar skapar en mängd olika mikroklimat och ger den ansvarige vinmakaren Carl Schultz unika möjligheter att utveckla mångfacetterade viner.
Vinet
Den första vintagebuteljeringen som Hartenberg gjorde av sitt rieslingvin kom redan 1984. Den fick omedelbart kultstämpel och har sedan dess varit ett av de mest eftersökta vinerna på den lokala marknaden. Hartenbergs riesling görs i en torrare stil, det vill säga en stil där vinet får jäsa tills sockerhalten understiger 5 gr/l. En stor del, omkring 15 %, av de druvor som använts till 2018 års vintage har angripits av botrytis, eller ädelröta. Botrytis är ett svampangrepp där Botrytis cinerea fäster sig på druvornas skal. Dessa blir porösa, vatten tränger ut, druvorna skrumpnar ihop och smakämnen, sockerarter och aromämnen blir mer koncentrerade. Botrytis-svampen är trollkonstnären bakom några av världens allra största dessertviner som exempelvis franska Sauternes och ungerska Tokajer. Riesling är i sig en lågväxande druvsort med ovanligt små och koncentrerade frukter, vilket gör rieslingdruvan till en av de mer smakintensiva av alla vitvinsdruvor.