Fakta
- Vinmakare Dieter Hoffmann
- Årgång 2019 var mycket varm, och gav viner med stor koncentration och komplexitet
- Vinstockar 25 - 30 år gamla
- Jordmån skiffer
- Totalsyra 8,4 gr/l
- Socker 49 gr/l
Vinet
Druvorna skördades vid full mognad, vilket det varma året 2019 betydde perfekt mogna druvor med högt sockerinnehåll. Vinet har kvalitetsbeteckningen spätlese, vilket i Mosel betyder att druvorna skall mogna längre, och vid skörd skall druvmusten ha en sockerhalt på minst 76 oechsle (motsvarande 200 gr socker/liter). Efter pressning och stabilisering av musten över natt, jästes vinet på ståltank under temperaturkontroll.
Årgången
2019 var ett mycket varmt år, som räddades av svalkande regn i augusti. Detta välbehövliga regn gav nytt liv till vinrankorna, och med en lång varm höst blev det till slut ett i det närmaste perfekt odlingsår. 2019 rankas redan som en av de potentiellt största årgångarna någonsin i Tyskland.
Vingården
Med sina 80 hektar (varav Hoffmann-Simon äger 5 hektar) är Piesporter Goldtröpfchen en av de största vingårdarna i hela Mosel, och är planterad nästan uteslutande med riesling. Lutningen på 60 grader gör att vingården, formad som en amfiteater mot söder, perfekt fångar solen. Jordmånen är skiffer med goda vattenhållande egenskaper och med ett djupt topplager. Goldtröpfchen betyder små gulddroppar, och anspelar både på solen som spelar i dropparna på vinrankornas blad, och – förstås – på de gulddroppar i form av vin som kommer härifrån.
Hoffmann-Simon
Weingut Hoffmann-Simons historia börjar i mellankrigstiden då Carl Hoffman och Maria Simon gifte sig och byggde upp sin gemensamma vinegendom i Piesport, i hjärtat av Moseldalen. Sedan 1994 är det deras sonson Dieter Hoffmann som driver Hoffmann-Simon, från 2000 tillsammans med sin fru Andrea Marmann. Totalt har man tio hektar vingårdar, varav det allra mesta är planterat med riesling. Man har även lite sauvignon blanc, weissburgunder (pinot blanc) och för drygt tio år planterade man också spätburgunder (pinot noir), i några noggrant utvalda vingårdar. Själva vineriet ligger inne i Piesport, på andra sidan floden från den imponerande vingården Goldtröpfchen.
Hoffmann-Simon gör i dag både klassiska moselviner, med den unika balansen mellan frisk syra och balanserad sötma, men också helt torra rieslingviner, med koncentration och elegans. Från 2015 är samtliga viner ekologiska. För Dieter Hoffmann är ekologisk odling den enda vägen för att kunna bevara de unika egenskaperna från varje vingård i de färdiga vinerna.
Vinmakaren Dieter Hoffmann
Även om Dieter växte upp i en familj av vinmakare har han inte slarvat med sin utbildning. Efter att först ha gått som vinmakarlärling tog han sedan sitt diplom i vinodling och vinframställning vid det världsberömda vinuniversitetet i Geisenheim. Med examen i handen återvände han 1994 till Piesport och vingårdarna han växt upp vid, och tog över driften av egendomen. Efter många års målmedvetet arbete kunde Dieter 2015 äntligen kvittera ut den ekologiska certifieringen för alla Hoffmann-Simons vingårdar. Förutom att ta hand om egendomen är Dieter mycket engagerad i lokalsamhället, och den tid han har över går till en aktiv fritid med fotboll och skidåkning. Fördelen med de branta vingårdarna vid Piesport är ju den grundträning det ger att bara sköta om dem.
Druvan Riesling
Riesling är Tysklands nationaldruva, och första gången omnämnd i skrift 1435 i Rüdesheim. Riesling utmärks framförallt av den intensiva, friska syran, men också av de unika aromerna av citrus och aprikos. En druvsort som är väl anpassad för att växa i ett kallt klimat, men som också mognar sent och kräver soliga höstar för ett perfekt resultat. De mycket branta södersluttningarna i Moseldalen är kanske den bästa växtplatsen i världen för riesling.