Inycon Chardonnay Organic 2022

Ekologisk
inycon vin flaska

Inycon Chardonnay Organic 2022

Sicilien är ett fascinerande soldränkt hörn av Europa och en allt mer uppskattad del av vinvärlden. Inte någon annanstans i Europa får vingårdarna lika mycket sol och vinstockarnas rötter letar sig långt ner i den svarta ask- och lavajorden. Sicilianarna lever nära naturen och vet att värna den. Därför är Settesolis vinproduktionen i hög grad ekologisk. Inycon Chardonnay Organic kommer från gårdar där miljöengagemanget kommit längre än på många andra håll.

Inycon Chardonnay Organic är ett torrt friskt vitt vin med karaktär av mogna persikor, fläder och äpple. Doften är frisk med päron, pomerans och vanilj. Smaken är smörig och har rika inslag av tropiska frukter. Vinet serveras svalt, 8-10°C till fet fisk, gärna grillad eller maträtter på kalv eller annat ljust kött.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (36 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
12418
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Chardonnay
Land/Region
Italien Sicilien
Passande mat
Fågel Fisk Skaldjur Soppa Vegetariskt
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Övrigt
Ekologiska viner Veganskt
Producent
Settesoli Inycon

Settesoli

Cantine Settesoli har länge drivits utifrån ett mycket medvetet miljötänk. Medan andra vingårdar nöjer sig med att uppfylla baskraven för ekologisk odling tar Settesoli detta ett par steg till. Redan 2008 driftsatte man Italiens största solenergianläggning när man installerade över 1500 solpaneler. Året därpå gick man helt över till förpackningar av returmaterial och inom kort inviger man en stor biogasanläggning som kommer att generera el och värme till både vineriet och regionen. Dessutom har man utvecklat ett spårbarhetssystem där man kan följa varje flaska tillbaka till den enskilde odlaren och den exakta växtplatsen.

Att bruka jorden i samklang med naturen för social och ekonomisk utveckling har gjort Settesoli till ett av Italiens främsta exempel på att målmedvetet engagemang kan bekämpa fattigdom och förändra förutsättningarna för en hel region. Det sociala arbetet är mycket omfattande och innefattar allt från att bistå organisationer som jobbar för utsatta barn i Brasilien till att stötta lokala härbärgen för hemlösa på Sicilien. Tack vare sitt sociala engagemang har Settesoli tilldelats den italienska republikens mest prestigefulla utmärkelse för socialt arbete.

Vinodlingarna drivs helt ekologiskt och all hantering från skörd, vinifiering, lagring och transport är ekologisk och vegansk.

Cantine Settesoli är baserat i Menfi på Siciliens västkust, är en av föregångarna som med hjälp av en hypermodern vinanläggning och minimalt användande av bekämpningsmedel idag producerar några av öns allra bästa viner. Cantine Settesoli, ett av Europas största vinkooperativ och förfogar mer än 6 000 hektar vingårdar.

Producent Inycon

Inycon / Cantine Settesoli anses i dag vara en föregångare för modern vinindustri, både när det gäller modern vinifiering och ekologisk vinproduktion. Kooperativet grundades 1958 av lokala vinbönder som gick samman för att hjälpa varandra genom en tid av svår lågkonjunktur och omfattande utvandring från efterkrigstidens Italien.

Kooperativet ligger utanför den historiska staden Menfi på Siciliens västkust där greker, romare, fenicier, araber och till och med vikingar regerat. De DOC-klassade vingårdarna börjar i stort sett vid havsytan och klättrar brant 400 meter uppför bergssluttningarna, vilket skapar ett mycket variationsrikt mikroklimat med speciella förutsättningar för druvorna. Den porösa lavajorden, där rötterna kan tränga mycket djupt, har ett stort inslag av aska och svavel vilket resulterar i viner med en utpräglad mineralton. Settesoli är närmast ett eget vindistrikt och kooperativet sysselsätter idag 70 procent av de 5 000 familjer som bor i området. Sedan 1999 är Inycon varumärket för Cantine Settesolis internationella viner.

Cantine Settesoli erhöll under februari 2020 certifikatet VIVA för hållbarhet inom vitikultur. Certifieringen utfärdades av italienska miljödepartementet. Luften, vattnet och landskapet är de riktvärden som används för identifiering av bästa praxis i vingården, till förmån för miljöskydd, ekonomisk utveckling och främjande av socialt och kulturellt arv. Detta åtagande startade 1958 och presidenten för Cantine Settesoli, Giuseppe Bursi, säger; ”VIVA hjälper oss att kommunicera till våra konsumenter och medborgare i Menfi vårt dagliga engagemang för att bevara våra vinproducerande områden, främja vin & mat och kulturarv”.

 

Produkter från Inycon

Inspiration