Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2021

en bag in box inycon vin vitt vin

Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2021

Ett smakrikt vin, frisk och fruktig karaktär med inslag av ananas, päron, honungsmelon och citron. Vinet serveras svalt, 8-10° C som sällskapsvin och utmärkt till buffémat av olika slag. Matcha gärna vinet till smakrika rätter av fisk, kalv eller annat ljust kött samt vegetariska rätter. En ljuvlig kombination är Arancini – risottobollar, härligt gyllenbruna och frasiga friterade bollar gjorda på risotto! Perfekta som tillbehör, förrätt eller snacks.

Detta vin är veganvänligt.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
2153
Storlek
300 cl
Alkohol
13 %
Druva
Chardonnay Pinot Gris
Land/Region
Italien Sicilien
Passande mat
Aperitif Fågel Grill Pasta Vegetariskt Vin till pizza
Smaktyp
Vitt - Friskt och fräscht
Typ
Vitt vin
Övrigt
Veganskt
Producent
Settesoli Inycon

Best Wine in Box - Concours International

På 10 år har mer än 34 000 viner smakats och bedömts. Inycon har i år tilldelats det fina priset som Best Wine in Box.

Tävlingen har blivit välkänd i Frankrike och utomlands som en garanti för kvalitet med ett så stort antal provade viner.

Tävlingen följer strikta regler för dess organisation, optimala lagringsförhållanden, vinklassificering baserad på många kriterier (beteckning, årgång, druvsorter etc.), blindprovning, verifiering av de valda provarna, en 100-gradig skala baserad på OIV (Internationell organisation av vinstockar och vin) modell osv.

Settesoli

Cantine Settesoli har länge drivits utifrån ett mycket medvetet miljötänk. Medan andra vingårdar nöjer sig med att uppfylla baskraven för ekologisk odling tar Settesoli detta ett par steg till. Redan 2008 driftsatte man Italiens största solenergianläggning när man installerade över 1500 solpaneler. Året därpå gick man helt över till förpackningar av returmaterial och inom kort inviger man en stor biogasanläggning som kommer att generera el och värme till både vineriet och regionen. Dessutom har man utvecklat ett spårbarhetssystem där man kan följa varje flaska tillbaka till den enskilde odlaren och den exakta växtplatsen.

Att bruka jorden i samklang med naturen för social och ekonomisk utveckling har gjort Settesoli till ett av Italiens främsta exempel på att målmedvetet engagemang kan bekämpa fattigdom och förändra förutsättningarna för en hel region. Det sociala arbetet är mycket omfattande och innefattar allt från att bistå organisationer som jobbar för utsatta barn i Brasilien till att stötta lokala härbärgen för hemlösa på Sicilien. Tack vare sitt sociala engagemang har Settesoli tilldelats den italienska republikens mest prestigefulla utmärkelse för socialt arbete.

Vinodlingarna drivs helt ekologiskt och all hantering från skörd, vinifiering, lagring och transport är ekologisk och vegansk.

Cantine Settesoli är baserat i Menfi på Siciliens västkust, är en av föregångarna som med hjälp av en hypermodern vinanläggning och minimalt användande av bekämpningsmedel idag producerar några av öns allra bästa viner. Cantine Settesoli, ett av Europas största vinkooperativ och förfogar mer än 6 000 hektar vingårdar.

Sicilien

Sicilien domineras av vulkanisk jordmån och ett stabilt varmt klimat som är idealiskt för vinodling. I flera tusen år har olika antika kulturer odlat vin på Sicilien men under det senaste decenniet har dagens sicilianska viner påverkats kraftigt av omvärldens utveckling. Länder som Australien har stått som inspirationskälla för hur man med modern teknik och användande av efterfrågade druvsorter kan göra viner som motsvarar konsumenternas önskemål. Sicilien har blivit ett av Italiens ”hetaste” områden för dessa nya fylliga, fruktiga viner.

Vinet

Inycon Chardonnay Pinot Grigio är en blandning gjord exklusivt för den svenska marknaden. Druvorna har under hela tillverkningsprocessen varit separerade och vinet blandas först i slutet. Efter det att druvklasarna avstjälkats har druvorna pressats varpå musten kylts till 8° C. Musten har sedan fått vila över natt och separat jästs på tankar av rostfritt stål med tillsatt jäst vid 15-18° C. Vinet är ett utmärkt exempel på hur ett varmt klimat kan ge utsökta och kraftfulla viner och visar här Siciliens potential och nya stil. För att framhäva ung fruktighet lagras inte vinet på ekfat utan har endast fått en kort tids lagring på ståltank.

Namnet härstammar ur en tradition från förkristen tid, då Sicilien tillhörde Grekland och den årliga skördefesten kallades Inycon.

Producent Inycon

Inycon / Cantine Settesoli anses i dag vara en föregångare för modern vinindustri, både när det gäller modern vinifiering och ekologisk vinproduktion. Kooperativet grundades 1958 av lokala vinbönder som gick samman för att hjälpa varandra genom en tid av svår lågkonjunktur och omfattande utvandring från efterkrigstidens Italien.

Kooperativet ligger utanför den historiska staden Menfi på Siciliens västkust där greker, romare, fenicier, araber och till och med vikingar regerat. De DOC-klassade vingårdarna börjar i stort sett vid havsytan och klättrar brant 400 meter uppför bergssluttningarna, vilket skapar ett mycket variationsrikt mikroklimat med speciella förutsättningar för druvorna. Den porösa lavajorden, där rötterna kan tränga mycket djupt, har ett stort inslag av aska och svavel vilket resulterar i viner med en utpräglad mineralton. Settesoli är närmast ett eget vindistrikt och kooperativet sysselsätter idag 70 procent av de 5 000 familjer som bor i området. Sedan 1999 är Inycon varumärket för Cantine Settesolis internationella viner.

Cantine Settesoli erhöll under februari 2020 certifikatet VIVA för hållbarhet inom vitikultur. Certifieringen utfärdades av italienska miljödepartementet. Luften, vattnet och landskapet är de riktvärden som används för identifiering av bästa praxis i vingården, till förmån för miljöskydd, ekonomisk utveckling och främjande av socialt och kulturellt arv. Detta åtagande startade 1958 och presidenten för Cantine Settesoli, Giuseppe Bursi, säger; ”VIVA hjälper oss att kommunicera till våra konsumenter och medborgare i Menfi vårt dagliga engagemang för att bevara våra vinproducerande områden, främja vin & mat och kulturarv”.

 

Produkter från Inycon

Inspiration