Locatour Creamy Chardonnay 2021

en flaska vitt vin från usa

Locatour Creamy Chardonnay 2021

Locatour är en klassisk kalifornisk chardonnay. Den kännetecknas av den stil chardonnay utvecklar i varmare klimat. Här finns tropisk frukt och vanilj i perfekt balans med ugnsbakade äpplen, päron och persika. Här finns också inslag av fläder och citrus i en torr och medelfyllig eftersmak.

Locatour Chardonnay går utmärkt bra till en krämig pasta carbonara, till grillad kyckling och till många vegetariska bufférätter.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (3 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
56642
Storlek
75 cl
Alkohol
13,5 %
Land/Region
USA
Passande mat
Fågel Fisk Skaldjur
Typ
Vitt vin
Producent
Locatour

Fakta

  • Restsocker 0,31 g/100 ml

Chardonnay är en druva med många skepnader. Ingen annan vitvinsdruva odlas i lika stor omfattning. Chardonnay finns i princip i alla vinländer, till och med i så udda länder som England och Sverige. I Kalifornien är chardonnay den i särklass mest odlade gröna druvan och vinerna den ger är storsäljare världen över. De främsta kaliforniska chardonnayvinerna räknas till världens bästa. Härifrån kommer Locatour Chardonnay.

Passar till

Vinet passar också till fisk och skaldjur, gräddiga såser, lättare fågel- och fiskrätter samt sallader och ostar. Det är ett mycket matvänligt vin med många användningsområden. Inte minst är det ett drickvänligt sällskapsvin.

Vinet

Chardonnay är en druva som i sig själv har få smakegenskaper. Den är som en kameleont som anpassar sig efter platsen den växer och efter vad som händer i vineriet. Chardonnay låter sig tacksamt formas av naturen och hantverket och varje land, varje vinproducent och näst intill varje årgång brukar ge nya upplevelser av druvans mångfacetterade karaktär. Ska man urskilja några gemensamma drag så ger chardonnay ofta citrus och inslag av ljusa frukter som melon, päron och äpplen. Kalifornien har ett varierat klimat, men är ofta torrt och varmt där mycket bestäms av Stilla havet och de två bergskedjor som löper parallellt längs kusten. Den amerikanska vinproduktionen hade en undanskymd roll ända fram till 1980-talet då populariteten ökade och produktionen mångdubblades. En bidragande orsak var den så kallade Parisprovningen 1976 då viner från Kalifornien överträffade de bästa franska vinerna i en uppmärksammad blindprovning. Den provningen inledde ett uppsving för den nya världens viner och lade grunden till en ny syn på främst USA och senare också på många andra unga vinländer.

Producent Locatour

Locatour är en del av en familjeägd vingård där vinodling har pågått sedan 1924. Odlingarna ligger utanför Manteca strax öster om San Fransisco. Locatour har en tydlig ekologisk profil och kännetecknas av hållbara jordbruksmetoder och traditionellt hantverk. Miljövänlig odling och ett hållbart kretslopp är centrala för ägarfamiljen, liksom att vårda familjetraditioner och gamla odlingstekniker.

  • Pinot noir har på senare tid blivit en av Kaliforniens viktigaste druvor
  • Odlingsområdena varierar stort. Kalifornien har svala, varma och riktigt heta distrikt
  • Klimatförändringarna, med skogsbränder, minskad nederbörd och hetta är ett påtagligt hot mot vinodlingen. Odlare söker sig nu mot svalare odlingslägen vilket gynnar pinot noir
  • Jordmånen i Kalifornien är tämligen karg vilket ger intensiva viner
  • I Kalifornien finns fler än 20 000 vingårdar och fler än 500 subregioner

Produkter från Locatour