Fakta
- Restsocker 0,31 g/100 ml
Chardonnay är en druva med många skepnader. Ingen annan vitvinsdruva odlas i lika stor omfattning. Chardonnay finns i princip i alla vinländer, till och med i så udda länder som England och Sverige. I Kalifornien är chardonnay den i särklass mest odlade gröna druvan och vinerna den ger är storsäljare världen över. De främsta kaliforniska chardonnayvinerna räknas till världens bästa. Härifrån kommer Locatour Chardonnay.
Passar till
Vinet passar också till fisk och skaldjur, gräddiga såser, lättare fågel- och fiskrätter samt sallader och ostar. Det är ett mycket matvänligt vin med många användningsområden. Inte minst är det ett drickvänligt sällskapsvin.
Vinet
Chardonnay är en druva som i sig själv har få smakegenskaper. Den är som en kameleont som anpassar sig efter platsen den växer och efter vad som händer i vineriet. Chardonnay låter sig tacksamt formas av naturen och hantverket och varje land, varje vinproducent och näst intill varje årgång brukar ge nya upplevelser av druvans mångfacetterade karaktär. Ska man urskilja några gemensamma drag så ger chardonnay ofta citrus och inslag av ljusa frukter som melon, päron och äpplen. Kalifornien har ett varierat klimat, men är ofta torrt och varmt där mycket bestäms av Stilla havet och de två bergskedjor som löper parallellt längs kusten. Den amerikanska vinproduktionen hade en undanskymd roll ända fram till 1980-talet då populariteten ökade och produktionen mångdubblades. En bidragande orsak var den så kallade Parisprovningen 1976 då viner från Kalifornien överträffade de bästa franska vinerna i en uppmärksammad blindprovning. Den provningen inledde ett uppsving för den nya världens viner och lade grunden till en ny syn på främst USA och senare också på många andra unga vinländer.