Fakta
- Vinstockar 10 - 30 år gamla
- Jordmån sandig, med inslag av kalksten
- Totalsyra 7,8 gr/l
- Socker 2 gr/l
Vinet
Druvorna skördades för hand vid full mognad. Efter avstjälkning fick musten macerera med skalen i sex timmar för att extrahera maximalt med aromer. Musten pressades sedan och vinet fick jäsa med den naturliga jästen på ståltankar med temperaturkontroll. Produktionen är begränsad, med naturliga metoder som används från urval och plockning av druvor och traditionella vinframställningsmetoder under vinifieringen inklusive jäsning med naturlig jäst.
Området Rías Baixas
Rías Baixas är det mest kända vinområdet i Galicien, i Spaniens nordvästra hörn, och vingårdarna breder ut sig i det böljande landskapet just innanför atlantkusten. Rías Baixas är ett litet vinområde med många odlare, och de flesta vinerna kommer från små odlare, var och en med oftast bara några hektar vingårdar. Trots sin litenhet har Rías Baixas därför hela 6 600 vinodlare. Landskapet karaktäriseras av böljande kullar som kantar de flacka fjordarna ("rías" på galiciska) i den södra, nedre ("baixas" på galiciska) delen av Galiciens kust, där floden Miño flyter ut. Vingårdarna i Rías Baixas ligger runt 250 meter över havet, och jordmånen präglas av en blandning av sand. kalksten och granit. Klimatet är utpräglat atlantiskt med jämnt väder över året, med ljumma vintrar och balanserad värme på sommaren. Nederbörden är riklig, med i genomsnitt 1 600 mm per år.
I detta svala klimat med mycket nederbörd är det nödvändigt att låta vinrankorna växa högt och luftigt för att undvika fuktigheten nära marken, då man annars riskerar angrep av mjöldagg och andra svampsjukdomar på vinrankorna. Vinrankorna får därför traditionellt växa upp på en pergola, vilket garanterar genomströmning av luft i vingården och gör att de torkar upp efter regnen. I dag kan man dock även se mer konventionellt anlagda vingårdar i Rías Baixas.
Rías Baixas producerar i först hand vitt vin, varav det vita dominerar stort. Den viktigaste druvan för de vita vinerna är albariño, och vanligen är de vita vinerna gjorda till 100 procent på denna druvsort. Övriga tillåtna druvsorter för vitt vin är loureira blanca och treixadura. För den lilla produktionen av rött vin används de lokala druvorna caiño tinto, espadeiro och loureirat tinta.
Druvan Albariño
Alabriño är unik för Galicien och regionen Minho på andra sidan gränsen i Portugal, där den kallas alvarinho. Ett envist rykte gör gällande att albariño skulle vara besläktad med riesling, och ha förts till Galicien av pilgrimer från Tyskland, på väg till Santiago de Compostella i Galicien. Moderna genetiska analyser har dock vederlagt denna teori, och albariño - liksom de flesta klassiska druvsorter på iberiska halvön - visar sig ha ett högst lokalt ursprung, just i det områdena där den odlas i dag.
Albariño är väl anpassad till det fuktiga klimatet i Galicien, där den lilla druvan med ett tjockt skal gör att den får en naturliga motståndskraft mot svampsjukdomar. Druvan ger lätta, friska viner med moderat alkoholhalt och aromer av persika, citrus och med en liten kryddighet. Perfekta viner att korka upp till färsk fisk och skaldjur - oavsett om man sitter på en restaurang i Galicien eller hemma i Sverige!
Årgången
2021 var en årgång som kombinerade en stor skörd med mycket god kvalitet. Sommaren började kallt och regnigt, men albariño – med sitt tjocka skal väl anpassad till det lokala klimatet i Galicien (där regniga somrar inte är ovanliga) – klarade det blöta vädret utan att drabbas av mjöldagg eller röta. Detta gjorde att när sensommaren och september kom med varmt och torrt väder, var det idealiska förhållanden för att producera fruktiga och friska viner, med bra koncentration och välbevarade syror.