Mandrarossa
Vini di Contrada är ett projekt som Mandrarossa startade 2014. Med vetenskaplig exakthet började man undersöka varje enskild vingård tillsammans med ett internationellt forskarteam. Under ledning av oenologen Alberto Antonini, Palermo University och den chilenska experten på jordanalyser Pedro Parra tog man bland annat elektrokemiska jordanalyser till hjälp för att undersöka rotsystemen och geologin i vingårdarna. Syftet var att finna den ultimata kombinationen av jordmån och druvsorter på mikroklimatnivå i varje enskild odling.
Bertolino Soprano 2017 är ett resultat av dessa studier. Druvorna till Bertolino Soprano kommer från de mest kalkrika jordarna på Siciliens sydvästra kust. Här möter inte bara ett bedårande panorama, utan också ett närmast optimalt odlingsläge för grillo-druvan.
Grillo
Grillo är en soldyrkare som älskar värme och trivs i torra jordar. Grillo har blivit Siciliens nationaldruva och har sedan vinlusens härjningar odlats i stor utsträckning på hela ön. I dag tror man att grillo rent av har uppkommit på Sicilien. Särskilt populär blev grillo runt hamnstaden Marsala och kom att spela en betydande roll för Marsalavinets erövring av världen runt mitten av 1950-talet. Grillo ger viner med citruskaraktär, hög nästan lite krispig syra och tropiska frukter.
Vinet
Etiketten till Bertolino Soprano 2017 har tagits fram av den berömda illustratören Nancy Rossit. Den skildrar en gammal sägen som återupptäckts i Menfi. Vinet är gjort på 100 % grillo, som kommer från 2,5 hektar stor vingård i Contrada Bertolino Soprano. Efter kallmaceration har det fått jäsa knappa tre veckor, därefter lagrats på stål- och betongtankar i en månad, följt av 11 månader på stora ekfat.