Mandrarossa Bertolino Soprano Bianco 2018

vinflaska med tecknad etikett

Mandrarossa Bertolino Soprano Bianco 2018

På Soldränkta och tidvis ökenheta Sicilien har det odlats vin mycket länge. Sicilia DOC är en av Italiens allra största vinregioner och överproduktionens slagskugga lång länge över tung över öns vinindustri. Detta har förändrats drastiskt, inte minst tack vare topproducenten Mandrarossa. Deras Bertolino Soprano 2017 är ett exempel på detta.

Bertolino Soprano har en blommig och lite örtig doft med toner av persika och citrus. Smaken är mineralrik och har en hög frisk syra. Där finns även inslag av fläder, päron och krusbär. Eftersmaken är lång och lite stram med en elegant ton av cederträ.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
72441
Storlek
75 cl
Alkohol
12,5 %
Druva
Grillo
Land/Region
Italien Sicilien
Passande mat
Fågel Fisk Grill Pasta Skaldjur Vegetariskt Vin till pizza
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Övrigt
Veganskt
Producent
Mandrarossa

Mandrarossa

Vini di Contrada är ett projekt som Mandrarossa startade 2014. Med vetenskaplig exakthet började man undersöka varje enskild vingård tillsammans med ett internationellt forskarteam. Under ledning av oenologen Alberto Antonini, Palermo University och den chilenska experten på jordanalyser Pedro Parra tog man bland annat elektrokemiska jordanalyser till hjälp för att undersöka rotsystemen och geologin i vingårdarna. Syftet var att finna den ultimata kombinationen av jordmån och druvsorter på mikroklimatnivå i varje enskild odling.

Bertolino Soprano 2017 är ett resultat av dessa studier. Druvorna till Bertolino Soprano kommer från de mest kalkrika jordarna på Siciliens sydvästra kust. Här möter inte bara ett bedårande panorama, utan också ett närmast optimalt odlingsläge för grillo-druvan.

Grillo

Grillo är en soldyrkare som älskar värme och trivs i torra jordar. Grillo har blivit Siciliens nationaldruva och har sedan vinlusens härjningar odlats i stor utsträckning på hela ön. I dag tror man att grillo rent av har uppkommit på Sicilien. Särskilt populär blev grillo runt hamnstaden Marsala och kom att spela en betydande roll för Marsalavinets erövring av världen runt mitten av 1950-talet. Grillo ger viner med citruskaraktär, hög nästan lite krispig syra och tropiska frukter.

Vinet

Etiketten till Bertolino Soprano 2017 har tagits fram av den berömda illustratören Nancy Rossit. Den skildrar en gammal sägen som återupptäckts i Menfi. Vinet är gjort på 100 % grillo, som kommer från 2,5 hektar stor vingård i Contrada Bertolino Soprano. Efter kallmaceration har det fått jäsa knappa tre veckor, därefter lagrats på stål- och betongtankar i en månad, följt av 11 månader på stora ekfat.

Producent Mandrarossa

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter.

  • Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den södra delen av ön
  • Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
  • Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
  • Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar

Cantine Settesoli erhöll under februari 2020 certifikatet VIVA för hållbarhet inom vitikultur. Certifieringen utfärdades av italienska miljödepartementet. Luften, vattnet och landskapet är de riktvärden som används för identifiering av bästa praxis i vingården, till förmån för miljöskydd, ekonomisk utveckling och främjande av socialt och kulturellt arv. Detta åtagande startade 1958 och presidenten för Cantine Settesoli, Giuseppe Bursi, säger; ”VIVA hjälper oss att kommunicera till våra konsumenter och medborgare i Menfi vårt dagliga engagemang för att bevara våra vinproducerande områden, främja vin & mat och kulturarv”.

 

Inspiration