Mandrarossa Fiano 2022

en flaska fiano från sicilien vin från mandrarossa

Mandrarossa Fiano 2022

Mandrarossa Fiano är ett stiltypiskt vitt vin från Sicilien. Druvan som odlas nästan uteslutande här ger kryddiga viner som passar utmärkt till det Sicilianska köket.

Doften är blommig med toner av jasmin, basilika och grapefrukt. Där finns också färska örter, gröna tomatblad och lagerblad. Smaken är mineralrik och elegant med viss sötma och torkade örter som oregano, timjan och mynta. Eftersmaken klingar av i en stilla och behaglig ton av blommig fläder.

Sötma
10%
Fyllighet
50%
Friskhet
80%

Passar till

Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Art. nr.
53592
Storlek
75 cl
Alkohol
12,5 %
Druva
Fiano
Land/Region
Italien Sicilien
Passande mat
Asiatiskt Fisk Skaldjur
Smaktyp
Vitt - Aromatiskt och druvigt
Typ
Vitt vin
Producent
Mandrarossa

Fakta

 • Odlingssätt Spaljeodlad, Guyot-metoden
 • Jordmån Sandig siltjord
 • Altitud 150–350 m.ö.h.
 • Läge Syd- och sydöstsluttningar
 • Skörd Första veckan i november

Mandrarossa Fiano är ett mycket bra val till italienska hårdostar som Taleggio, Peccorino och Grand Pandano. Det är också ett gott val till skaldjur och varma eller kalla tapasrätter. Prova det gärna till en bruchetta eller grillad ansjovis. Det sicilianska köket kännetecknas av olivolja, fisk och skaldjur. Färska örter är också vanligt och möter Mandrarossa Fiano på ett härligt sätt. Vinet passar också mycket bra till en sicilianska pizza med typisk mjuk brödbotten, tomat, vitlök och Caciocavallo-ost. Mandrarossa Fiano är färdigt att drickas och vinner inte nämnvärt på lagring. Bör serveras kylt, 10–12 grader.

Gott att veta

Fiano är en urgammal druva som anses vara den sort som användes till Apianum, det vin som dracks under romartiden. Fianos ursprung förirrar sig långt tillbaka i tiden och kan till och med ha odlats av de antika grekerna. I dag är Fianoviner ett uppskattat och trendigt inslag i vinlistorna på världens finkrogar. Namnet Fiano kan härledas till bin, de söta små druvorna har stor dragningskraft på just bin och steklar. Fiano är främst södra Italiens druva, särskilt i Kampanien där Fiano di Avellino är en egen appellation, där några av Italiens bästa vita viner produceras. Fiano odlas också på Sicilien och i Puglia. På senare år har Fiano blivit populär i länder långt ”hemifrån” som i Australien och USA, och på senare tid även i Argentina. Fiano är en mångsidig druva som oftast ger viner med kryddiga smaker och kraftfulla aromer. Den anpassar sig i hög grad efter jordmånen och med hjälp av terroir och odlingsmetoder kan odlarna utveckla Fianoviner med skiftande stil och karaktär. Volymmässigt odlas Fiano i begränsad omfattning, skördeuttaget är litet och den anses inte vara en druva som gör sin odlare rik. Däremot ger Fiano fantastiskt bra viner och dess popularitet tycks öka för varje år. Mandrarossa Fiano har kallmacererats vid 5–8 grader i 4–6 timmar. Därefter har det fått jäsa vid 16–18 grader under 15–20 dagar, för att slutligen mogna under fyra månader på ståltank.

Kort om Mandrarossa

I slutet av 1950-talet var Sicilien svårt drabbat av avflyttning och en sönderfallande samhällsstruktur. Fattigdomen var stor och kriminaliteten hög. Vinodlingen var eftersatt och delvis lämnad vind för våg. Den odling som bedrevs var i hög grad inriktad på bulkproduktion och leveranser till den italienska vin- och vinspritsindustrin. För att förbättra sina möjligheter gick vinböndner runt Menfi på sydvästra Sicilien samman och bildade ett kooperativ. Odlarna kom från småskaliga jordbruk med vingårdar längs Siciliens sydkust. Sedan starten knöts kooperativet till Settesoli som är en av Europas största vinproducenter. Under 38 år leddes bolaget av Diego Planeta. Han brukar kallas ”det sicilianska vinets fader”. Under hans ledning moderniserades hela den sicilianska vinproduktionen och Sicilien utvecklades till en av vinvärldens mest betydelsefulla och intressanta regioner. Under 1990-talet skapade Diego Planeta varumärket Mandrarossa. I dag är Mandrarossa känt för ekologisk odling och högklassiga viner i vitt skilda stilar som görs utav många unika och inhemska druvsorter.

 • Settesoli har över 2 000 medlemmar
 • Sicilien kännetecknas av skiftande jordmåner, varierat klimat och mängder av ovanliga druvor
 • I det torra varma klimatet på Sicilien trivs varken mjöldagg eller skadeinsekter
 • Kooperativet bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter

Producent Mandrarossa

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter.

 • Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den södra delen av ön
 • Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
 • Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
 • Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar

Cantine Settesoli erhöll under februari 2020 certifikatet VIVA för hållbarhet inom vitikultur. Certifieringen utfärdades av italienska miljödepartementet. Luften, vattnet och landskapet är de riktvärden som används för identifiering av bästa praxis i vingården, till förmån för miljöskydd, ekonomisk utveckling och främjande av socialt och kulturellt arv. Detta åtagande startade 1958 och presidenten för Cantine Settesoli, Giuseppe Bursi, säger; ”VIVA hjälper oss att kommunicera till våra konsumenter och medborgare i Menfi vårt dagliga engagemang för att bevara våra vinproducerande områden, främja vin & mat och kulturarv”.

 

Inspiration