Mandrarossa Grillo 2021

en flaska grillo från sicilien vin från mandrarossa

Mandrarossa Grillo 2021

Det är ett vin som passar utmärkt till lätta fiskrätter, sallader och grillade grönsaker. Det gör sig även utmärkt till kyckling och ljusare kött men även till pasta med skaldjur och grillad svärdfisk. Rekommenderad serveringstemperatur 8-10°C.

Mandrarossa Grillo är ett elegant och kryddigt vitt vin med doft av persikor, passion- och grapefrukt och inslag av citrus och mineraler. Smaken är frisk och har inslag av passionsfrukt och en viss örtighet med nyanser av äpplen och höstpäron.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (4 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
73155
Storlek
75 cl
Alkohol
13,5 %
Druva
Grillo
Land/Region
Italien Sicilien
Passande mat
Aperitif Fågel Fisk Skaldjur Vegetariskt
Smaktyp
Vitt - Aromatiskt och druvigt
Typ
Vitt vin
Övrigt
Veganskt
Producent
Mandrarossa

Fakta

  • Vinmakare Domenico de Gregorio

Mandrarossa

Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då ett antal vinbönder i Menfi gick samman och skapade ett kooperativ som skulle öka gruppens möjligheter. Vinodlingen och hela Sicilien var under efterkrigstiden hårt drabbat av emigration, fattigdom och ett miserabelt fungerande lokalsamhälle. Vinodlingen var undermålig och produktionen mest inriktad på enkla bordsviner och bulkviner som skeppades till fastlandet för att användas till produktionen av vindrinkar som Martini och Campari. I dag ingår Mandrarossa i det stora kooperativet Settesoli med fler än 2 000 medlemmar.

  • Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den sydvästra delen av ön
  • Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
  • Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
  • Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar

Sicilien

Sicilien har ett 50-tal druvsorter som mer eller mindre enbart odlas på Medelhavsön vid Italiens stövelspets. Förutsättningarna för att odla vin på Sicilien varierar stort. I söder drar sciroccon från Sahara in med höga temperaturer, lössjord och sand, men tidvis blåser också salta, fuktiga havsvindar. I öster har vulkanen Etna byggt upp en helt unik jordmån med aska, lava och pimsten och i väster finns den berömda röda lerjorden som säkra källor påstår att Adam en gång skapades utav – åtminstone om man frågar de många fromma sicilianarna. I detta varierade landskap finns möjligheter att odla mängder med olika typer av vin.

Här kan du läsa mer om Sicilien.

Grillo

Om Sicilien har någon nationaldruva så är det ”grillo”. Det är en druva som älskar värme och klarar torka. När bönderna på Sicilien vågade sig på att plantera nya vinstockar efter vinlusens härjningar valde man i stor utsträckning grillo, särskilt runt staden Marsala. Grillo hade nämligen visat sig mer motståndskraftig mot vinlusen, vilket snabbt gjorde den populär över hela ön. Vinodlarna runt hamnstaden Marsala hade sedan länge tillverkat ett vin av denna druva som förstärktes med druvsprit för att klara livet ombord under långa resor till havs. Detta dessertvin buteljerades i flaskor som liknade hostmedicinflaskor, vilket visade sig vara ett synnerligen lyckligt sammanträffande under förbudstiden i USA – populariteten ökade och vinet blev världsberömt.I dag har grillo fått sin revansch, precis som den sicilianska vinindustrin. En stor del bakom förvandlingen har Mandrarossa, som odlar denna närmast inhemska druva i de sandiga jordarna i Menfi i sydväst. Costadune betyder just sanddyner.

Vinet

Terroir: Vingårdarna ligger på kullar med sandkalksjordar som sträcker sig längs södra kustbandet med en sydostlig riktning. Altitud 80-250 meter över havet. Odlingstäthet 4000-4500 vinrankor/ha och man använder uppbindningsmetoderna espalier och guyot.

Druvsort: 100% Grillo

Druvorna skördas för hand första veckan i september.

Vinifiering: Druvorna till vinet genomgår så kallad cryomaceration (skal kontakt), vilket innebär att krossade druvor ligger kallt i 4-6 timmar (5-6°C) och själva urlakningen ökar mängden av druvegna aromämnen i vinet, s.k. primäraromer. Efter cryomaceration förflyttas enbart musten till rostfria ståltankar för alkoholjäsning i 15-20 dagar med en temperatur på 16-18°C. Det färdiga vinet lagras därefter i fyra månader på rostfria ståltankar och tre månader på flaska.

 

 

 

 

 

Producent Mandrarossa

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter.

  • Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den södra delen av ön
  • Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
  • Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
  • Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar

Cantine Settesoli erhöll under februari 2020 certifikatet VIVA för hållbarhet inom vitikultur. Certifieringen utfärdades av italienska miljödepartementet. Luften, vattnet och landskapet är de riktvärden som används för identifiering av bästa praxis i vingården, till förmån för miljöskydd, ekonomisk utveckling och främjande av socialt och kulturellt arv. Detta åtagande startade 1958 och presidenten för Cantine Settesoli, Giuseppe Bursi, säger; ”VIVA hjälper oss att kommunicera till våra konsumenter och medborgare i Menfi vårt dagliga engagemang för att bevara våra vinproducerande områden, främja vin & mat och kulturarv”.

 

Inspiration