Fakta
- Vinmakare Domenico de Gregorio
Mandrarossa
Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då ett antal vinbönder i Menfi gick samman och skapade ett kooperativ som skulle öka gruppens möjligheter. Vinodlingen och hela Sicilien var under efterkrigstiden hårt drabbat av emigration, fattigdom och ett miserabelt fungerande lokalsamhälle. Vinodlingen var undermålig och produktionen mest inriktad på enkla bordsviner och bulkviner som skeppades till fastlandet för att användas till produktionen av vindrinkar som Martini och Campari. I dag ingår Mandrarossa i det stora kooperativet Settesoli med fler än 2 000 medlemmar.
- Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den sydvästra delen av ön
- Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
- Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
- Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar
Sicilien
Sicilien har ett 50-tal druvsorter som mer eller mindre enbart odlas på Medelhavsön vid Italiens stövelspets. Förutsättningarna för att odla vin på Sicilien varierar stort. I söder drar sciroccon från Sahara in med höga temperaturer, lössjord och sand, men tidvis blåser också salta, fuktiga havsvindar. I öster har vulkanen Etna byggt upp en helt unik jordmån med aska, lava och pimsten och i väster finns den berömda röda lerjorden som säkra källor påstår att Adam en gång skapades utav – åtminstone om man frågar de många fromma sicilianarna. I detta varierade landskap finns möjligheter att odla mängder med olika typer av vin.
Här kan du läsa mer om Sicilien.
Grillo
Om Sicilien har någon nationaldruva så är det ”grillo”. Det är en druva som älskar värme och klarar torka. När bönderna på Sicilien vågade sig på att plantera nya vinstockar efter vinlusens härjningar valde man i stor utsträckning grillo, särskilt runt staden Marsala. Grillo hade nämligen visat sig mer motståndskraftig mot vinlusen, vilket snabbt gjorde den populär över hela ön. Vinodlarna runt hamnstaden Marsala hade sedan länge tillverkat ett vin av denna druva som förstärktes med druvsprit för att klara livet ombord under långa resor till havs. Detta dessertvin buteljerades i flaskor som liknade hostmedicinflaskor, vilket visade sig vara ett synnerligen lyckligt sammanträffande under förbudstiden i USA – populariteten ökade och vinet blev världsberömt.I dag har grillo fått sin revansch, precis som den sicilianska vinindustrin. En stor del bakom förvandlingen har Mandrarossa, som odlar denna närmast inhemska druva i de sandiga jordarna i Menfi i sydväst. Costadune betyder just sanddyner.
Vinet
Terroir: Vingårdarna ligger på kullar med sandkalksjordar som sträcker sig längs södra kustbandet med en sydostlig riktning. Altitud 80-250 meter över havet. Odlingstäthet 4000-4500 vinrankor/ha och man använder uppbindningsmetoderna espalier och guyot.
Druvsort: 100% Grillo
Druvorna skördas för hand första veckan i september.
Vinifiering: Druvorna till vinet genomgår så kallad cryomaceration (skal kontakt), vilket innebär att krossade druvor ligger kallt i 4-6 timmar (5-6°C) och själva urlakningen ökar mängden av druvegna aromämnen i vinet, s.k. primäraromer. Efter cryomaceration förflyttas enbart musten till rostfria ståltankar för alkoholjäsning i 15-20 dagar med en temperatur på 16-18°C. Det färdiga vinet lagras därefter i fyra månader på rostfria ståltankar och tre månader på flaska.