Fakta
- Vinmakare Domenico de Gregorio
Användning
Mandrarossa Santannella är ett friskt och smakrikt vin som passar utmärkt till vit fisk, grillade grönsaker, lättare kötträtter och hårdost. Vinet är färdigt att drickas, men klarar lagring och utvecklas i ett par år.
Detta vin är veganvänligt.
Mandrarossa
Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då ett antal vinbönder i Menfi gick samman och skapade ett kooperativ som skulle öka gruppens möjligheter. Vinodlingen och hela Sicilien var under efterkrigstiden hårt drabbat av emigration, fattigdom och ett miserabelt fungerande lokalsamhälle. Vinodlingen var undermålig och produktionen mest inriktad på enkla bordsviner och bulkviner som skeppades till fastlandet för att användas till produktionen av vindrinkar som Martini och Campari. I dag ingår Mandrarossa i det stora kooperativet Settesoli med fler än 2 000 medlemmar.
- Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den sydvästra delen av ön
- Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
- Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
- Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar
Sicilien
Sicilien har ett 50-tal druvsorter som mer eller mindre enbart odlas på Medelhavsön vid Italiens stövelspets. Förutsättningarna för att odla vin på Sicilien varierar stort. I söder drar Sciroccon från Sahara in med höga temperaturer, lössjord och sand, men tidvis blåser också salta, fuktiga havsvindar. I öster har vulkanen Etna byggt upp en helt unik jordmån med aska, lava och pimsten och i väster finns den berömda röda lerjorden som säkra källor påstår att Adam en gång skapades utav – åtminstone om man frågar de många fromma sicilianarna. I detta varierade landskap finns möjligheter att odla mängder med olika typer av vin.
Här kan du läsa mer om Sicilien.
Vinet
Terroir: Vingårdarna ligger på kullar, med kalkstenjordar av medium textur, som sträcker sig längs södra kustbandet med sydostlig riktning. Altitud 200-350 meter över havet. Odlingstäthet 4000-4500 vinrankor/ha och man använder uppbindningsmetoderna espalier och guyot.
Druvorna skördas för hand, chenin blanc fjärde veckan i augusti och fiano andra veckan i september.
Vinifiering: Druvorna till Santanella vinifieras på samma sätt men var för sig. Först sker en cryomaceration (skal kontakt), vilket innebär att krossade druvor ligger kallt i 4-6 timmar (5-8°C) och själva urlakningen ökar mängden av druvegna aromämnen i vinet, s.k. primäraromer. Efter cryomaceration förflyttas enbart must till rostfria ståltankar för alkoholjäsning i 15 dagar med en temperatur på 16-18°C. Därefter lagras chenin blanc i sex månader på rostfria ståltankar, fiano fyra månader på små ekfat (barrique) och efter avslutad lagring görs blenden. Det färdiga vinet lagras ytterligare fyra månader på flaska.