Mandrarossa Santannella 2018

Mandrarossa Santannella 2018

Mandrarossa Santannella 2016

Mandrarossa Santannella 2018

Köp via systembolaget ?
189   SEK
Gå till på Systembolagets hemsida

Mandrarossa Santannella är ett vin som komponeras av 70 % fiano och 30 % chenin blanc. Fiano är en urgammal druva som anses vara druvan bakom Apianum, det vin som dracks under romartiden. I dag har Fiano sin hemvist i södra Italien och på Sicilien, men har på senare år börjat intressera odlare så långt borta som Australien och Argentina. Fiano ger viner med kryddiga smaker och kraftfulla aromer. Chenin blanc är en av de stora gröna druvorna och odlas över i stort sett hela vinvärlden.

Mandrarossa Santannella har en klar ljus, gyllene färg. Doften är generös och fruktig. Fianodruvan bjuder på en mängd aromer där hasselnötter, mandel och mogna bär är framträdande. Smaken är fyllig med toner av mineraler och gröna äpplen med en tydlig kryddighet.

Sötma
10%
Fyllighet
70%
Friskhet
80%

Passar till

Betyg (2 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
76694
Storlek
75 cl
Alkohol
13,5 %
Druva
Chenin Blanc Fiano
Land/Region
Italien Sicilien
Passande mat
Fågel Fisk Grill Nötkött Ost Pasta
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Övrigt
Veganskt
Producent
Mandrarossa

Fakta

  • Vinmakare Domenico de Gregorio

Användning

Mandrarossa Santannella är ett friskt och smakrikt vin som passar utmärkt till vit fisk, grillade grönsaker, lättare kötträtter och hårdost. Vinet är färdigt att drickas, men klarar lagring och utvecklas i ett par år.

Detta vin är veganvänligt.

Mandrarossa

Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då ett antal vinbönder i Menfi gick samman och skapade ett kooperativ som skulle öka gruppens möjligheter. Vinodlingen och hela Sicilien var under efterkrigstiden hårt drabbat av emigration, fattigdom och ett miserabelt fungerande lokalsamhälle. Vinodlingen var undermålig och produktionen mest inriktad på enkla bordsviner och bulkviner som skeppades till fastlandet för att användas till produktionen av vindrinkar som Martini och Campari. I dag ingår Mandrarossa i det stora kooperativet Settesoli med fler än 2 000 medlemmar.

  • Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den sydvästra delen av ön
  • Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
  • Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
  • Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar

Sicilien

Sicilien har ett 50-tal druvsorter som mer eller mindre enbart odlas på Medelhavsön vid Italiens stövelspets. Förutsättningarna för att odla vin på Sicilien varierar stort. I söder drar Sciroccon från Sahara in med höga temperaturer, lössjord och sand, men tidvis blåser också salta, fuktiga havsvindar. I öster har vulkanen Etna byggt upp en helt unik jordmån med aska, lava och pimsten och i väster finns den berömda röda lerjorden som säkra källor påstår att Adam en gång skapades utav – åtminstone om man frågar de många fromma sicilianarna. I detta varierade landskap finns möjligheter att odla mängder med olika typer av vin.

Här kan du läsa mer om Sicilien.

Vinet

Terroir: Vingårdarna ligger på kullar, med kalkstenjordar av medium textur, som sträcker sig längs södra kustbandet med sydostlig riktning. Altitud 200-350 meter över havet. Odlingstäthet 4000-4500 vinrankor/ha och man använder uppbindningsmetoderna espalier och guyot.

Druvorna skördas för hand, chenin blanc fjärde veckan i augusti och fiano andra veckan i september.

Vinifiering: Druvorna till Santanella vinifieras på samma sätt men var för sig. Först sker en cryomaceration (skal kontakt), vilket innebär att krossade druvor ligger kallt i 4-6 timmar (5-8°C) och själva urlakningen ökar mängden av druvegna aromämnen i vinet, s.k. primäraromer. Efter cryomaceration förflyttas enbart must till rostfria ståltankar för alkoholjäsning i 15 dagar med en temperatur på 16-18°C. Därefter lagras chenin blanc i sex månader på rostfria ståltankar, fiano fyra månader på små ekfat (barrique) och efter avslutad lagring görs blenden. Det färdiga vinet lagras ytterligare fyra månader på flaska.

Producent Mandrarossa

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter.

  • Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den södra delen av ön
  • Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
  • Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
  • Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar

Cantine Settesoli erhöll under februari 2020 certifikatet VIVA för hållbarhet inom vitikultur. Certifieringen utfärdades av italienska miljödepartementet. Luften, vattnet och landskapet är de riktvärden som används för identifiering av bästa praxis i vingården, till förmån för miljöskydd, ekonomisk utveckling och främjande av socialt och kulturellt arv. Detta åtagande startade 1958 och presidenten för Cantine Settesoli, Giuseppe Bursi, säger; ”VIVA hjälper oss att kommunicera till våra konsumenter och medborgare i Menfi vårt dagliga engagemang för att bevara våra vinproducerande områden, främja vin & mat och kulturarv”.

 

Inspiration