Fakta
- Druva carricante
- Jordmån vulkanisk
- Odlingssätt Buskvin uppbundet i spaljéer
- Läge Sydöst-sluttning
- Skörd Andra halvan av september
- Vinifiering Druvorna pressas försiktigt. Endast den första musten används. Vinet får sedan jäsa i 25–30 dagar i låg temperatur, 12–15 grader
- Lagring 13–15 månader på ståltank vid 14 grader
Mandrarossa
Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då ett antal vinbönder i Menfi gick samman och skapade ett kooperativ som skulle öka gruppens möjligheter. Vinodlingen och hela Sicilien var under efterkrigstiden hårt drabbat av emigration, fattigdom och ett miserabelt fungerande lokalsamhälle. Vinodlingen var undermålig och produktionen mest inriktad på enkla bordsviner och bulkviner som skeppades till fastlandet för att användas till produktionen av vindrinkar som Martini och Campari. I dag ingår Mandrarossa i det stora kooperativet Settesoli med fler än 2 000 medlemmar.
Sicilien är en mycket intressant vinregion. Mängder av jordmåner, skiftande klimat och det isolerade geografiska läget har givit upphov till ett mycket stort antal druvsorter som endast odlas på Sicilien. I dag är flera av dessa hotade av internationella och högavkastande druvor. Detta har fått Mandrarossa att lyfta fram Siciliens vinhistoriska arv och lansera öns traditionella och säregna druvor i en serie de kallar Rediscovering Stories.
Sicilien
Sicilien är en fascinerande vinregion. I söder delar ön breddgrad med Tunisien och Algeriet, varma ökenvindar drar in med hetta och sand från Sahara. Tidvis blåser en råkall scirocco och i norr sträcker sig bergen 3 000 meter upp över havet. Allra högst når Etna, Europas mest aktiva vulkan som nästan årligen får utbrott. Trots att ön är mindre än Småland har Sicilien mycket varierade förutsättningar för vinodling.
- Sicilien är den region i Europa som har flest unika och inhemska druvsorter
- Etnavinerna kännetecknas av rika mineraler och friskhet
- Den sicilianska vinodlingen är i stort sett fri från skadeinsekter och mjöldagg.
Vinet
Sentiere Delle Gerle Etna Bianco DOC görs av den gröna druvan Carricante. Det är en så kallad Etna-druva. Druvans ursprung är oklart, men i den nästa svarta lavajorden med höga halter aska och pimpsten, högt upp utmed vulkanens östsida, odlas Carricante sedan minst 300 år. Sentiere Delle Gerle Etna betyder Gerle-vägen nedför Etna. Förr i tiden sköttes bergsodlingarna av kvinnorna. De bar ner druvorna i en speciell packkorg, en så kallad Gerle. För att kvinnorna skulle synas långt på stigen nedför berget bar de röda förkläden och blå hättor. Dessa kvinnor har konstnärinnan Nancy Rossi valt att avbilda och hylla på vinets etikett.
Carricantedruvan kommer sannolik från området kring staden Catania strax söder om Etna. Druvan är en naturlig korsning med okända föräldrar. Den förekommer ofta i blandningar och odlas i regel som buskvin.