Mandrarossa Sentiero delle Gerle Etna Bianco DOC 2019

etna mandrarossa whie

Mandrarossa Sentiero delle Gerle Etna Bianco DOC 2019

Vulkaniska viner är trendiga, inte minst de sicilianska Etnavinerna. Carricante mognar sent och kännetecknas av en hög syra, rika mineraler och friskhet. Färgen är halmgul och lätt gyllene. Doften angenäma toner av gula frukter, vita blommor och fläder. Smaken fyllig och smakrik med friska mineraler och lätt citrus och eftersmaken välbalanserad med harmonisk syra.

Sentiero delle Gerle Etna Bianco DOC är ett förträffligt fiskvin, utmärkt till alla sorters skaldjur, men också till mildare ostar, fågel och asiatiska rätter. Vinet är färdigt att drickas och bör serveras väl kylt, 10–12 °C.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (1 röst)
4
Skriv ut
Art. nr.
73641
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Carricante
Land/Region
Italien Sicilien
Passande mat
Fågel Fisk Grill Pasta Skaldjur Vin till pizza
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Övrigt
Veganskt
Producent
Mandrarossa

Fakta

 • Druva carricante
 • Jordmån vulkanisk
 • Odlingssätt Buskvin uppbundet i spaljéer
 • Läge Sydöst-sluttning
 • Skörd Andra halvan av september
 • Vinifiering Druvorna pressas försiktigt. Endast den första musten används. Vinet får sedan jäsa i 25–30 dagar i låg temperatur, 12–15 grader
 • Lagring 13–15 månader på ståltank vid 14 grader

Mandrarossa

Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då ett antal vinbönder i Menfi gick samman och skapade ett kooperativ som skulle öka gruppens möjligheter. Vinodlingen och hela Sicilien var under efterkrigstiden hårt drabbat av emigration, fattigdom och ett miserabelt fungerande lokalsamhälle. Vinodlingen var undermålig och produktionen mest inriktad på enkla bordsviner och bulkviner som skeppades till fastlandet för att användas till produktionen av vindrinkar som Martini och Campari. I dag ingår Mandrarossa i det stora kooperativet Settesoli med fler än 2 000 medlemmar.

Sicilien är en mycket intressant vinregion. Mängder av jordmåner, skiftande klimat och det isolerade geografiska läget har givit upphov till ett mycket stort antal druvsorter som endast odlas på Sicilien. I dag är flera av dessa hotade av internationella och högavkastande druvor. Detta har fått Mandrarossa att lyfta fram Siciliens vinhistoriska arv och lansera öns traditionella och säregna druvor i en serie de kallar Rediscovering Stories.

Sicilien

Sicilien är en fascinerande vinregion. I söder delar ön breddgrad med Tunisien och Algeriet, varma ökenvindar drar in med hetta och sand från Sahara. Tidvis blåser en råkall scirocco och i norr sträcker sig bergen 3 000 meter upp över havet. Allra högst når Etna, Europas mest aktiva vulkan som nästan årligen får utbrott. Trots att ön är mindre än Småland har Sicilien mycket varierade förutsättningar för vinodling.

 • Sicilien är den region i Europa som har flest unika och inhemska druvsorter
 • Etnavinerna kännetecknas av rika mineraler och friskhet
 • Den sicilianska vinodlingen är i stort sett fri från skadeinsekter och mjöldagg.

Vinet

Sentiere Delle Gerle Etna Bianco DOC görs av den gröna druvan Carricante. Det är en så kallad Etna-druva. Druvans ursprung är oklart, men i den nästa svarta lavajorden med höga halter aska och pimpsten, högt upp utmed vulkanens östsida, odlas Carricante sedan minst 300 år. Sentiere Delle Gerle Etna betyder Gerle-vägen nedför Etna. Förr i tiden sköttes bergsodlingarna av kvinnorna. De bar ner druvorna i en speciell packkorg, en så kallad Gerle. För att kvinnorna skulle synas långt på stigen nedför berget bar de röda förkläden och blå hättor. Dessa kvinnor har konstnärinnan Nancy Rossi valt att avbilda och hylla på vinets etikett.

Carricantedruvan kommer sannolik från området kring staden Catania strax söder om Etna. Druvan är en naturlig korsning med okända föräldrar. Den förekommer ofta i blandningar och odlas i regel som buskvin.

Producent Mandrarossa

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter.

 • Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den södra delen av ön
 • Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
 • Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
 • Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar

Cantine Settesoli erhöll under februari 2020 certifikatet VIVA för hållbarhet inom vitikultur. Certifieringen utfärdades av italienska miljödepartementet. Luften, vattnet och landskapet är de riktvärden som används för identifiering av bästa praxis i vingården, till förmån för miljöskydd, ekonomisk utveckling och främjande av socialt och kulturellt arv. Detta åtagande startade 1958 och presidenten för Cantine Settesoli, Giuseppe Bursi, säger; ”VIVA hjälper oss att kommunicera till våra konsumenter och medborgare i Menfi vårt dagliga engagemang för att bevara våra vinproducerande områden, främja vin & mat och kulturarv”.

 

Produkter från Mandrarossa

Inspiration