Fakta
- Vinmakare Domenico de Gregorio
Att förvara och transportera vin var länge problematiskt. I Italien blev lösningen ofta att fylla vinet på små knubbiga ekfat, så kallade Barilotto. Sicilianska Mandrarossa har låtit ta fram en egendesignad flaska för att påminna om dessa fat. Det är en imponerande Magnumbutelj som verkligen pryder sin plats på middagsbordet.
Detta vin är veganvänligt.
Mandrarossa
Mandrarossa grundades i slutet av 1950-talet då ett antal vinbönder i Menfi gick samman och skapade ett kooperativ som skulle öka gruppens möjligheter. Vinodlingen och hela Sicilien var under efterkrigstiden hårt drabbat av emigration, fattigdom och ett miserabelt fungerande lokalsamhälle. Vinodlingen var undermålig och produktionen mest inriktad på enkla bordsviner och bulkviner som skeppades till fastlandet för att användas till produktionen av vindrinkar som Martini och Campari. I dag ingår Mandrarossa i det stora kooperativet Settesoli med fler än 2 000 medlemmar.
- Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten på den sydvästra delen av ön
- Man bedriver en betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter
- Södra kusten är ett böljande landskap med stor variation som skapar olika förutsättningar, jordmåner, skiftningar i solljus, bördighet och smaker
- Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar
Sicilien
Sicilien har ett 50-tal druvsorter som mer eller mindre enbart odlas på Medelhavsön vid Italiens stövelspets. Förutsättningarna för att odla vin på Sicilien varierar stort. I söder drar Sciroccon från Sahara in med höga temperaturer, lössjord och sand, men tidvis blåser också salta, fuktiga havsvindar. I öster har vulkanen Etna byggt upp en helt unik jordmån med aska, lava och pimsten och i väster finns den berömda röda lerjorden som säkra källor påstår att Adam en gång skapades utav – åtminstone om man frågar de många fromma sicilianarna. I detta varierade landskap finns möjligheter att odla mängder med olika typer av vin.
Här kan du läsa mer om Sicilien.
Vinet
Urra di Mare är gjort på 100 procent sauvignon blanc. Druvorna har vuxit vid Siciliens sydkust där väldiga vyer breder ut sig så var man än försöker fästa blicken. Medelhavsvindarna bär med sig värmen från Afrika samtidigt som de skänker välbehövlig svalka. De fuktiga havsvindarna tar med sig dofter och sälta från havet och ibland syns en vit saltfilm på vinstockarnas blad och druvor.
Terroir: Vingårdarna ligger på kullar, med lerjord av medium textur, som sträcker sig längs södra kustbandet med en sydvästlig riktning. Altitud 80-350 meter över havet. Odlingstäthet 4000-4500 vinrankor/ha och man använder uppbindningsmetoderna espalier och guyot.
Druvsort: 100% Sauvignon Blanc
Druvorna skördas med tröskor anpassade för vindruvor och detta sker nattetid andra veckan i augusti.
Vinifiering: Druvorna till Urra Di Mare genomgår så kallad cryomaceration (skal kontakt), vilket innebär att krossade druvor ligger kallt i 4-6 timmar (5-8°C) och själva urlakningen ökar mängden av druvegna aromämnen i vinet, s.k. primäraromer. Efter cryomaceration förflyttas enbart musten till rostfria ståltankar för alkoholjäsning i 15-20 dagar med en temperatur på 16-18°C. Det färdiga vinet lagras därefter i fyra månader på rostfria ståltankar och tre månader på flaska.