Marcel Martin Haut-Poiteau 2021

en flaska vitt vin från loire med grej i glaset

Marcel Martin Haut-Poiteau 2021

Marcel Martins Haut-Poiteau 2021 passar precis som många franska sauvignon blanc-viner mycket bra till skaldjurs- och fiskrätter.

Marcel Martin Haut-Poiteau 2021 påminner om de stora Loirevinerna Sancerre och Pouilly Fumé. Färgen är halmgul med gröna stråk. I doften möter citrus, grapefrukt och en uppfriskande syra. Smaken drar mer åt exotiska frukter som mango och persika. Där finns också örtiga toner, svarta vinbär, ros, viol och en lätt kryddnejlika. Avslutningen är behaglig och balanserad med en knappt förnimbar rökton och lätta mineraler.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (4 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
58894
Storlek
75 cl
Alkohol
11,5 %
Druva
Sauvignon Blanc
Land/Region
Frankrike Loire
Passande mat
Aperitif Fisk Skaldjur Soppa
Smaktyp
Vitt - Friskt och fräscht
Typ
Vitt vin
Producent
Les Grands Chais de France

Fakta

  • Ursprung Loiredalen, Haut-Poiteau
  • Vineri Marcel Martin
  • Övrigt Glutenfitt, innehåller svaveldioxid, animaliskt

Passar till

Prova det exempelvis till Toast Skagen. Vinet går också utmärkt till bouillabaisse, sushi och sallader med getost. Perfekt till en Caesarsallad. Vinets citrustoner gör det angenämt till asiatisk mat och mer kryddiga rätter, men också till grillad fisk, kyckling eller lamm. Färdigt att drickas nu, men kan lagras upp till fem år. Bör serveras kylt, runt 12 grader.

Gott att veta

Loiredalen delas in i tre klimatområden i väst-östlig riktning där det kallaste området ligger närmast Atlanten. De främsta vinerna odlas längre inåt landet där klimatet är varmare och mindre fuktigt. De östligaste delarna brukar kallas Övre Loire och är känt för sina vita viner i världsklass. Mest berömda är vinerna från Sancerre och Pouilly Fumé. Haut-Poiteau är ett område norr om Poitier i den sydöstra delen av Loire. Haut-Poiteau har varit välkänt för sina högklassiga viner i århundraden men blev inte DOC-klassat förrän 2011. I Haut-Poiteau odlas vin på virka 7 000 hektar och just sauvignon blanc är något av en signaturdruva. Klimat och jordmån påminner om Sancerre och området omfattar drygt 30 kommuner. Vineriet Marcel Martin är särskilt kända för sina vita viner, särskilt från Sancerre och för sin cremant, som fått pris som Frankrikes främsta. I dag buteljerar Marcel Martin ett 60-tal olika viner, mestadels från Loire. Vineriet är ganska ungt och grundades 1994. Idag ägs det av stora Les Grands Chais de France (GCF Group) som grundades 1979 i Alsace av den då 23-årige Joseph Helfrich. Från en mycket liten verksamhet har GCF vuxit till att bli Frankrikes största familjeägda vinföretag. I dag är GCF en ledande producent i Alsace, Jura, Rhône, Languedoc, Bordeaux, Val de Loire, Bourgogne och Provence. Familjen Helfrich äger 75 vingods, mestadels i Frankrike men också i Spanien och Chile, och har vinodlingar på sammanlagt 3 600 hektar. Företaget har 3 300 anställda världen över och omsätter närmare 1, 5 miljarder euro. Uppskattningsvis tillverkar GCF 150 miljoner liter vin årligen.

  • Jordmånen i Haut-Poiteau är mestadels kalkrik lera som ger mineralrika viner
  • Loiredalen anses vara ursprunget för sauvignon blanc-druvan
  • Haut-Poiteau har lite nederbörd och fler soltimmar än övriga Loire
  • Odlingarna ligger på 80 – 120 meter över havet
  • GCF:s stora varumärke J.P. Chenet är världens mest sålda franska vin
  • GCF:s ägare Joseph Helfrich är känd för sin frispråkighet och är en tacksam person att intervjua för franska journalister

Les Grands Chais de France, eller GCF Groupe, grundades 1979 av den då 23-årige Joseph Helfrich. Den unge Helfrich gjorde en enastående karriär. Han började som vinhandlare i Alsace med 5 000 franc på fickan, strax därpå satte han igång med vintillverkning. I dag äger familjen Helfrich 75 vingods, mestadels i Frankrike men också i Spanien och Chile, med sammanlagt 3 600 hektar odlingar. Företaget har 3 300 anställda världen över och omsättningen närmar 1, 3 miljarder euro. Uppskattningsvis tillverkar GCF 150 000 000 liter vin årligen. Joseph Helfrich är känd för sin frispråkighet och är en tacksam person att intervjua för franska journalister.

Produkter från Les Grands Chais de France

Inspiration