Fakta
- Vinmakare Luis Hurtado de Amézaga
- Vinstockar över 100 år gamla
- Jordmån granit
- Totalsyra 5,8 gr/l
- pH 2 gr/l
Vinet
Dessa vinrankor är inte ympade på amerikanska rotstockar, utan har klarat sig från angrepp av vinlusen tack vare en kombination av en jordmån där vinlusen inte trivs, och det faktum att vingårdarna ligger mycket långt från andra vinodlingar. Vingårdarna ligger på närmare 900 meters höjd i Aldenueva del Codonal och Aldehuela i Segovia utanför DO Rueda. Detta gör att vinet klassas som Vino de la Tierra de Castilla y Leon.
De mycket gamla vinstockarna växer som små knotiga buskar längs med marken, vilket gör att skörd för hand är det enda möjliga. Druvorna plockas i korgar med max 20 kilo i och transporteras sedan till vineriet i Rueda, där de sorteras två gånger - först de hela klasarna och sedan sorteras eventuellt dåliga druvor bort. Druvorna krossas och endast den must som rinner av utan pressning används till Baron de Chirel Verdejo Viñas Centenarias.
Vinet jäses sedan på stora ekfat (2-3 000 liter) av ek från den österrikiska tunnbindaren Stockinger, vars fat brukar kallas "vinmakarens stradivarius". Faten är gamla, för att bara ge en lätt fatkaraktär, och vinet får ligga på fällningen i åtta månader after jäsningen för att extrahera komplexitet, fyllighet och nötighet. Vinet buteljeras sedan för vidare mognad på flaska.
Årgången
Efter en rad mycket varma år kom 2018 med välbehövlig svalka till de flesta delar av Spanien. Detta gällde särskilt Castilla y Leon, som producerade eleganta och friska viner, i betydligt bättre balans än årgångarna innan. Den officiella klassificeringen i angränsande Rueda (som Baron de Chirel alltså inte är klassat som) är muy bueno (mycket bra), det vill säga fyra på en femgradig skala.
Marques de Riscal
Marqués de Riscal har mer än någon annan producent förnyat och förändrat vinvärlden, inte bara i Rioja, där företaget har sin hemvist. Marqués de Riscal har också förvandlat Spanien och området Rueda till en betydande producent av vita viner där Riscal Rueda är ett av de främsta signaturvinerna.
I slutet av 1960-talet började Marqués de Riscal studera förutsättningarna för att producera ett klassiskt vitt vin i Spanien. Man analyserade mycket noggrant landets vinregioner och slutligen fann man vad man sökte på den spanska centralplatån, i Rueda där man tidigare mest hade odlat sherryliknande viner. 1972 grundade Riscal den första vingården för vita druvor i distriktet, man valde den inhemska sorten verdejo som i stort sett bara finns i Rueda. Något år senare införde man också sauvignon blanc. Resultatet blev magnifikt och vinerna så framstående att Rueda blev ursprungsbetecknat 1980. Sedan Marqués de Riscal visat att Spanien är en utmärkt plats för att odla vita viner har många fler vingårdar etablerats, men Riscal är alltjämt den största.
Druvan verdejo
Verdejo är en unik druva för Rueda, och trots dess dramatiskt ökade popularitet under de senaste 25 åren odlas den fortfarande knappast utanför Rueda och dess närmaste omgivningar. Men där har den å andra sidan odlats mycket länge, troligtvis i mer än 1 000 år, och är därigenom perfekt anpassat till inlandsklimatet med kalla vintrar och heta somrar. Verdejo ger viner med frisk syra, koncentrerad frukt och tydliag aromer av svarta vinbärsblad, fläder och citrus. Något påminnande om sauvignon blanc, men bra verdejo har alltid en aromatisk kryddighet som är helt egen för druvsorten. Som Baron de Chirel Verdejo Viñas Centenarias visar kan gamla vinstockar med verdejo ge sagolikt koncentrerade viner!