Marqués de Riscal Barón de Chirel Verdejo Viñas Centenarias 2018

Barón de Chirel Verdejo Vinas Centenarias

Marqués de Riscal Barón de Chirel Verdejo Viñas Centenarias 2018

Baron de Chirel Verdejo Viñas Centenarias är ett helt unikt vin, gjort på druvor från vinrankor som planterades för mer än 100 år sedan.

Vinet har en gyllengul färg. Doften är stor, intensiv och mycket komplex med inslag av persika, fläder och bivax. Smaken är mycket koncentrerad och kryddig med intensiv syra och komplexa aromer av persika, valnötter och bivax. Den mycket långa eftersmaken har perfekt balans mellan frukt, syra och en lätt antydan av fatkaraktär. Vinet visar nu upp lite mognad, men kan sparas i 10-15 år till för att utveckla de riktigt djupa verdejo-aromerna.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Art. nr.
75860
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Verdejo
Land/Region
Spanien
Passande mat
Fågel Fisk Skaldjur Vegetariskt
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Producent
Marqués de Riscal

Fakta

  • Vinmakare Luis Hurtado de Amézaga
  • Vinstockar över 100 år gamla
  • Jordmån granit
  • Totalsyra 5,8 gr/l
  • pH 2 gr/l

Vinet

Dessa vinrankor är inte ympade på amerikanska rotstockar, utan har klarat sig från angrepp av vinlusen tack vare en kombination av en jordmån där vinlusen inte trivs, och det faktum att vingårdarna ligger mycket långt från andra vinodlingar. Vingårdarna ligger på närmare 900 meters höjd i Aldenueva del Codonal och Aldehuela i Segovia utanför DO Rueda. Detta gör att vinet klassas som Vino de la Tierra de Castilla y Leon.

De mycket gamla vinstockarna växer som små knotiga buskar längs med marken, vilket gör att skörd för hand är det enda möjliga. Druvorna plockas i korgar med max 20 kilo i och transporteras sedan till vineriet i Rueda, där de sorteras två gånger - först de hela klasarna och sedan sorteras eventuellt dåliga druvor bort. Druvorna krossas och endast den must som rinner av utan pressning används till Baron de Chirel Verdejo Viñas Centenarias.

Vinet jäses sedan på stora ekfat (2-3 000 liter) av ek från den österrikiska tunnbindaren Stockinger, vars fat brukar kallas "vinmakarens stradivarius". Faten är gamla, för att bara ge en lätt fatkaraktär, och vinet får ligga på fällningen i åtta månader after jäsningen för att extrahera komplexitet, fyllighet och nötighet. Vinet buteljeras sedan för vidare mognad på flaska.

Årgången

Efter en rad mycket varma år kom 2018 med välbehövlig svalka till de flesta delar av Spanien. Detta gällde särskilt Castilla y Leon, som producerade eleganta och friska viner, i betydligt bättre balans än årgångarna innan. Den officiella klassificeringen i angränsande Rueda (som Baron de Chirel alltså inte är klassat som) är muy bueno (mycket bra), det vill säga fyra på en femgradig skala.

Marques de Riscal

Marqués de Riscal har mer än någon annan producent förnyat och förändrat vinvärlden, inte bara i Rioja, där företaget har sin hemvist. Marqués de Riscal har också förvandlat Spanien och området Rueda till en betydande producent av vita viner där Riscal Rueda är ett av de främsta signaturvinerna.

I slutet av 1960-talet började Marqués de Riscal studera förutsättningarna för att producera ett klassiskt vitt vin i Spanien. Man analyserade mycket noggrant landets vinregioner och slutligen fann man vad man sökte på den spanska centralplatån, i Rueda där man tidigare mest hade odlat sherryliknande viner. 1972 grundade Riscal den första vingården för vita druvor i distriktet, man valde den inhemska sorten verdejo som i stort sett bara finns i Rueda. Något år senare införde man också sauvignon blanc. Resultatet blev magnifikt och vinerna så framstående att Rueda blev ursprungsbetecknat 1980. Sedan Marqués de Riscal visat att Spanien är en utmärkt plats för att odla vita viner har många fler vingårdar etablerats, men Riscal är alltjämt den största.

Druvan verdejo

Verdejo är en unik druva för Rueda, och trots dess dramatiskt ökade popularitet under de senaste 25 åren odlas den fortfarande knappast utanför Rueda och dess närmaste omgivningar. Men där har den å andra sidan odlats mycket länge, troligtvis i mer än 1 000 år, och är därigenom perfekt anpassat till inlandsklimatet med kalla vintrar och heta somrar. Verdejo ger viner med frisk syra, koncentrerad frukt och tydliag aromer av svarta vinbärsblad, fläder och citrus. Något påminnande om sauvignon blanc, men bra verdejo har alltid en aromatisk kryddighet som är helt egen för druvsorten. Som Baron de Chirel Verdejo Viñas Centenarias visar kan gamla vinstockar med verdejo ge sagolikt koncentrerade viner!

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste cabernet sauvignon, merlot och pinot noir planterades på ägorna utanför den lilla byn Elciego.

I och med detta lade han grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Marqués de Riscal införde metoder och principer från Bordeaux, han initierade nya vinpressar, ny sorteringsteknik, jäsmetodik och framförallt började man långlagra viner på små ekfat. Tidigare hade traktens viner mest lagrats på lerkrus. I dag är ekfatslagring Riojas signum. Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras 10 000-tals viner, vaktade av spindlar och ombespunna av spindelväv.

 

 

 

Inspiration