Användning
Det är ett utmärkt val till olika fisk- och skaldjursrätter, till lättare pasta, grillade grönsaker och kyckling. Det är ett väldigt bra aperitif- och pratvin med höga citrustoner och fruktighet. Ett intressant vin från en tämligen okänd region i Spanien. Färdigt att drickas, men utvecklas under några års lagring. Bör serveras kylt till runt tio grader.
Om Marqués de Riscal
Han hade onekligen ett namn med klang: Don Camilo Hurtado de Amézaga Marques de Riscal – mannen som gått till historien för att vid mitten av 1800-talet ha skapat vinodlingen i Rioja. Från Rueda, en mindre känd region, kommer bland annat Riscals ekologiska sauvignon blanc.
Vinet
Marques de Riscal är den mest anrika producenten i Rioja. I slutet av 1960-talet bestämde sig Marques de Riscal för att undersöka förutsättningarna för att odla klassiska viner i områden där vinodlingen var liten och outvecklad. 1972 fann man ett sådant, på den spanska centralplatån, i Rueda i provinsen Segovia. Här hade man tidigare mest odlat sherryliknande viner, men Marques de Riscal såg potentialen för klassiska druvor. Rueda ligger högt och de kallaste frostnätterna kan temperaturen krypa ner mot tvåsiffriga minusgrader. Vintrarna är kalla och somrarna heta och torra. Området är flackt och jordmånen karg, men hög luftfuktighet och bra dränering skapar goda förutsättningar. Klimatet är påfrestande för druvorna och de speciella omständigheterna utvecklar typiska och smakrika viner. Sauvignon blanc planterades första gången 1974 med sådan framgång att området blev ursprungsskyddat D.O. 1980.
Läs mer om sauvingon blanc i vår druvskola.
Årgången
2021 var en bra årgång i Rueda. Vintern var rik på nederbörd, till stor del tack vare ett rejält snöfall i januari. Slutet på vintern präglades av milt väder, vilket gjorde att växtperioden började tidigt. Lite frost i mitten av april och en hagelskur 10 maj ställde till det i en del vingårdar, men Marques de Riscals vingårdar klarade sig från detta. En torr sommar med lagom värme och svala nätter i augusti gjorde att skörden kunde starta i normal tid i början av september och var avslutad en månad senare. Druvorna kom in till vineriet i utmärkt kondition, och gav viner rika på aromer, med bra koncentration och välbalanserad syra.