Marqués de Riscal Sauvignon Blanc Organic 2021

Ekologisk
Marques de Riscal Sauvignon Blanc Organic 2018

Marqués de Riscal Sauvignon Blanc Organic 2021

Marques de Riscal Sauvignon Blanc har en ljusgul färg med toner i grönt. I doften finns fräsch krusbärstoner och tydliga mineraltoner. Smaken är fruktig med mild citrus, toner av annans och melon med syra och mineraler i en harmonisk balans. Vinet matchar olika maträtter som innehåller getost som till exempel Chèvre et figues en getost och fikonmacka. Smaklig spis och servera vinet väl kylt ca 10-12°C.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
75612
Storlek
75 cl
Alkohol
12,5 %
Druva
Sauvignon Blanc
Land/Region
Spanien
Passande mat
Aperitif Fågel Fisk Soppa Vegetariskt
Smaktyp
Vitt - Friskt och fräscht
Typ
Vitt vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Marqués de Riscal

Användning

Det är ett utmärkt val till olika fisk- och skaldjursrätter, till lättare pasta, grillade grönsaker och kyckling. Det är ett väldigt bra aperitif- och pratvin med höga citrustoner och fruktighet. Ett intressant vin från en tämligen okänd region i Spanien. Färdigt att drickas, men utvecklas under några års lagring. Bör serveras kylt till runt tio grader.

Om Marqués de Riscal

Han hade onekligen ett namn med klang: Don Camilo Hurtado de Amézaga Marques de Riscal – mannen som gått till historien för att vid mitten av 1800-talet ha skapat vinodlingen i Rioja. Från Rueda, en mindre känd region, kommer bland annat Riscals ekologiska sauvignon blanc.

Vinet

Marques de Riscal är den mest anrika producenten i Rioja. I slutet av 1960-talet bestämde sig Marques de Riscal för att undersöka förutsättningarna för att odla klassiska viner i områden där vinodlingen var liten och outvecklad. 1972 fann man ett sådant, på den spanska centralplatån, i Rueda i provinsen Segovia. Här hade man tidigare mest odlat sherryliknande viner, men Marques de Riscal såg potentialen för klassiska druvor. Rueda ligger högt och de kallaste frostnätterna kan temperaturen krypa ner mot tvåsiffriga minusgrader. Vintrarna är kalla och somrarna heta och torra. Området är flackt och jordmånen karg, men hög luftfuktighet och bra dränering skapar goda förutsättningar. Klimatet är påfrestande för druvorna och de speciella omständigheterna utvecklar typiska och smakrika viner. Sauvignon blanc planterades första gången 1974 med sådan framgång att området blev ursprungsskyddat D.O. 1980.

Läs mer om sauvingon blanc i vår druvskola.

Årgången

2021 var en bra årgång i Rueda. Vintern var rik på nederbörd, till stor del tack vare ett rejält snöfall i januari. Slutet på vintern präglades av milt väder, vilket gjorde att växtperioden började tidigt. Lite frost i mitten av april och en hagelskur 10 maj ställde till det i en del vingårdar, men Marques de Riscals vingårdar klarade sig från detta. En torr sommar med lagom värme och svala nätter i augusti gjorde att skörden kunde starta i normal tid i början av september och var avslutad en månad senare. Druvorna kom in till vineriet i utmärkt kondition, och gav viner rika på aromer, med bra koncentration och välbalanserad syra.

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste cabernet sauvignon, merlot och pinot noir planterades på ägorna utanför den lilla byn Elciego.

I och med detta lade han grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Marqués de Riscal införde metoder och principer från Bordeaux, han initierade nya vinpressar, ny sorteringsteknik, jäsmetodik och framförallt började man långlagra viner på små ekfat. Tidigare hade traktens viner mest lagrats på lerkrus. I dag är ekfatslagring Riojas signum. Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras 10 000-tals viner, vaktade av spindlar och ombespunna av spindelväv.

 

 

 

Inspiration