Peacock 2023

en flaska peacock vitt vin från tyskland

Peacock 2023

Peacock är ett friskt, fruktigt och lättillgängligt vitt vin med smaker som påminner om riesling och muskat. Det är ett utmärkt och lättdrucket sällskapsvin som passar till asiatisk mat, kyckling och fisk med lite kraftfullare smaker. Det går också bra till många typer av skaldjur liksom till vegetariska rätter. Peacock är färdigt att drickas nu och utvecklas inte nämnvärt under lagring. Bör serveras kylt omkring 10–12 grader.

Herxheim Peacock görs till största delen av den gröna druvan kerner. Det är en druva som ger smaker som påminner om riesling, men den har i regel inte samma höga syra. I doften möter äpple, päron, honung, och persika, och i den friska och fruktiga smaken märks mango, exotiska frukter och grapefrukt. 20 % av vinet kommer från druvsorten rivaner, som ger fylliga och runda viner med lätt syra, milda frukter och en doft som ligger nära muskatviner.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (3 röster)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Art. nr.
5372
Storlek
75 cl
Alkohol
8,5 %
Land/Region
Tyskland
Passande mat
Aperitif Asiatiskt
Smaktyp
Vitt - Aromatiskt och druvigt
Typ
Vitt vin
Producent
WG Herxheim

Gott att veta

Kerner är en tysk druva som fått sitt namn efter den tyske poeten Justinus Kerner, som bland annat är känd för sina dikter och sånger om vin. Druvan korsades fram 1929 mellan de två sorterna schivia grossa och riesling. Den andra druvan som ingår i Peacock är rivaner, som också går under namnet Müller-Thurgau. Även rivaner är en riesling-korsning som togs fram 1882 då Hermann Müller-Thurgau försökte förena egenskaperna mellan riesling och silvaner. Båda druvorna ger var för sig lättdruckna och insmickrande viner.

Pfalz är enligt många Tysklands främsta vinregion. Pfalz är ett deldistrikt i delstaten Rheinland-Pfalz. Området följer i stort sett Rhenfloden längs gränsen mot franska Alsace, många odlare har vingårdar på båda sidor om gränsen. Mestadels odlas vita viner, men här görs också huvuddelen av de tyska rödvinerna. Pfalz har en sällsynt variationsrik jordmån och tack vare många soltimmar är det möjligt att odla de flesta av de stora druvorna. I Pfalz ligger flera av de mest kända tyska vingårdarna. Pfalz har mycket gemensamt med Alsace, men klimatet är varmare, nederbörden mer stillsam och jämn och framförallt är jordmånen mer varierad. Ett och samma vinberg kan ha dussintals skiftande jordar, från musselkalk till sandsten, via lössjord och kalk, till sand och grus och lera.

Kort om Herxheim

Herxheim am Berg är ett vinkooperativ som grundades 1937 av odlare från byn med samma namn. I dag har kooperativet cirka 50 medlemmar som tillsammans odlar vin på 190 hektar. Årsproduktionen ligger på omkring 2,5 miljoner liter vin. Variationsrikedomen i Pfalz gör utbudet av viner mycket stort. Herxheim erbjuder klassiska Pfalzviner, som riesling och spätburgunder, men också chardonnay och merlot samt en mängd sorter gjorda på lokala druvor. Även i kooperativets vineri varieras tillverkningen och man jäser i såväl ståltankar som ekfat. Herxheim är mest känt för sina röda burgunderviner från kalkrika odlingslägen. Dessa och flera andra av kooperativets viner har tilldelats åtskilliga priser och räknas till Tysklands främsta. Ett berömt odlingsläge är Herxheim Himmereich som producerar kraftfulla chardonnay-viner med sammetsmjuk munskänsla. Ännu ett toppläge är Dackenheimer Liebesbrunnen där pinot blanc- och rieslingdruvor ger högklassiga viner.

  • Samtliga viner som produceras av Herxheim kommer från de egna medlemmarna
  • Riesling svarar för cirka 25 procent av kooperativets produktion
  • Herxheim satsar mycket på vinturismen, som är stor i regionen, och erbjuder evenemang av många slag
  • Rivaner anses ge världens mest lättillgängliga viner

 

Kommentarer

Producent WG Herxheim

Vinkooperativet Herxheim am Berg grundades 1937 av odlare från byn med samma namn. I dag har kooperativet cirka 50 medlemmar som tillsammans odlar vin på 190 hektar. Årsproduktionen ligger på omkring 2,5 miljoner liter vin. Samtliga viner som produceras av Herxheim kommer från de egna medlemmarna. Variationsrikedomen gör utbudet hos Herxheim mycket stort. I sortimentet finns välkända Pfalzviner, som riesling och spätburgunder, klassiska druvor som chardonnay och merlot samt lokala sorter. Riesling svarar för cirka 25 procent av kooperativets produktion. Även i vineriet varieras tillverkningen och man jäser i såväl ståltankar som ekfat. Herxheim är kanske mest känt för sina röda burgunderviner från kalkrika odlingslägen. Dessa och flera andra av kooperativets viner har tilldelats åtskilliga priser och räknas till Tysklands främsta. Ett annat berömt odlingsläge är Herxheim Himmereich som producerar kraftfulla chardonnay-viner med sammetsmjuk munskänsla. Ännu ett toppläge är Dackenheimer Liebesbrunnen där pinot blanc- och riselingdruvor ger högklassiga viner.

Produkter från WG Herxheim

Inspiration