Portillo Sauvignon Blanc 2021

Portillo Sauvignon blanc 2017

Portillo Sauvignon Blanc 2021

Det är friskt och fräscht vin och passar därför utmärkt som sällskapsvin, som aperitif eller till utflyktskorgen en solig sommardag. Det går också hand i hand med lättare fiskrätter, skaldjur och en mild ceviche. Serveras kylt.

Det har en ljust gröngul färg med blommiga och fruktiga aromer. Här möts man av grapefrukt, mogna persikor och färska örter. Smaken är frisk av gröna äpplen, päron och en lätt ton av fläder. Fräsch eftersmak med inslag av honung och melon. Ett verkligt sippvin.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (2 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
71007
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Sauvignon Blanc
Land/Region
Argentina
Passande mat
Aperitif Fågel Fisk Skaldjur
Smaktyp
Vitt - Friskt och fräscht
Typ
Vitt vin
Producent
Bodegas Salentein

Fakta

  • Vinmakare Gustavo Bauzá
  • pH 3,27
  • Totalsyra 6g/l
  • Socker 1,8g/l

Bodegas Salentein

Bodegas Salentein är pionjären inom premium vintillverkning i Uco-dalen. Högt upp utmed Andernas sluttningar i Uco Valley odlar de sina berömda viner. Portillo Argentina är en bergstopp som sträcker sig 4 300 meter över havet vid den historiskt betydelsefulla bergspassagen som kallas porten till Anderna. Länge var detta enda vägen från Uco Valley över bergen till Chile. Här sökte bland annat Charles Darwin svaren på arternas uppkomst. Portillo är också namnet på en serie av Bodegas Salenteins unga druvrena viner. Ett av dessa är Portillo Pinot Noir. Portillovinerna som säljs över hela världen är mångfaldigt prisbelönade och hittar stadigt fram till nya marknader.

Argentina

Argentina är ett förunderligt vinland. Inte någon annanstans odlar man vi på så hisnande höjder. På östsidan av de mäktiga Anderna där kondoren seglar på ständiga termikvindar odlas vin på en nära nog 200 mil lång sträcka. De högsta odlingslotterna snuddar vid ofattbara 3 000 meter över havet och de sydligaste tillhör de allra mest sydliga platserna för vinodling i världen. Stora delar av vindistrikten ligger i näst intill ökenområden. Regnskuggan från Anderna lämnar marken kruttorr och vingårdarna får nästan alltid konstbevattnas med smältvatten från glaciärerna högre upp i bergen. Långa tider kan solen vara obarmhärtigt het, samtidigt hotar frostnätter och utmed bergssidorna härjar ibland skoningslösa stormar. Det finns behagligare platser att växa på om man är vindruva än Argentina, men samtidigt är det få andra platser där naturen verkligen pressar fram det mest koncentrerade och det allra bästa ur druvorna.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc har egentligen sin hemvist i Frankrike runt Loiredalen, men odlas i dag över hela världen. Den aromatiska druvan trivs allra bästa där klimatet inte är alltför hett eftersom stekande sol påverkar fruktsyran negativt. På de höga höjderna i Argentina gör de svalare nattemperaturerna att druvan behåller sin syra. Tack vare det speciella klimatet i Uco Valley utvecklar sauvignon Blanc ett mycket aromatiskt och friskt vin med örtiga toner.

Vinifikation

Portillo Sauvignon blanc skördas nattetid för att ta tillvara så mycket av de fräscha smakerna som möjligt. Druvorna skördas efter midnatt då temperaturen sjunkit till ca 10 grader. Efter avstjälkning pressas druvorna och kallmaceration sker i 4-6h

 

Salentein är en privatägd estancia som odlar vin på drygt 5 000 tunnland, varav en fjärdedel ligger inom ett naturreservat. På bodegan finns också ett konst- och kulturcenter, ett vineri i världsklass, en retreat och en nybyggd katedral som är ett storslaget landmärke och används för vinlagring. Till största delen odlas den argentinska nationaldruvan Malbec, men även druvor som merlot, cabernet sauvignon och pinot noir är vanliga. Vita viner odlas i mindre omfattning, i huvudsak chardonnay.

Inspiration