Prà Otto Soave Classico DOC 2021

en flaska vitt vin från soave pra otto

Prà Otto Soave Classico DOC 2021

Otto är ett högklassigt Soave-vin, perfekt som aperitif och till smårätter som skinka och färskost, liksom enklare pastarätter, skaldjur och fisk.

Otto Soave Classico DOC har en halmgul och gyllengul färg. Doften är påtagligt blommig, där finns hagtorn och jasmin, persika, gröna äpplen och mandel. Smaken är angenäm med hög fräschör, fylld av typiska Soavemineraler, honung, citrus och stenfrukter. Eftersmaken är elegant, med behaglig mineralitet och en fin elegant krispighet.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (2 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
59798
Storlek
75 cl
Alkohol
12 %
Druva
Garganega
Land/Region
Italien
Passande mat
Aperitif Fisk Pasta Vin till pizza
Smaktyp
Vitt - Friskt och fräscht
Typ
Vitt vin
Producent
Prà

Fakta

  • Ursprung Veneto, Soave, Monteforte d'Alpone
  • Vinstockarnas ålder 30–60 år
  • Odlingssätt Pergola, Veronese
  • Odlingsmetod Organiskt
  • Altitud 150–250 meter ö.h.
  • Jordmån vulkanisk, kalk och märgel
  • Exponering sydost
  • Skörd 15 sept–15 okt

Passar till

Prova det gärna till det gröna köket, som sallader med basilika och sparris och till rätter som har örtiga och lätta citrustoner. Otto vinner inte på lagring. Vinet är färdigt att dricka och bör serveras väl kylt, cirka 10–12 grader.

Gott att veta

Soave är en kommun och ett DOC-klassat vinområde i Veneto i nordöstra Italien. Distriktet ligger vägg i vägg med berömda Valpolicella någon mil utanför Verona. Ur den bitvis skiftande men i huvudsak vulkaniska och kalkrika berggrunden reser sig bördiga kullar som ger utmärkta lägen för vinodling. Det ursprungliga Soave, kallas Soave Classico, här görs alltjämt de bästa vinerna. Området är mycket vackert med pittoreska byar, vingårdar och olivlundar. När intresset för Soavevinerna ökade, utvidgades distriktet till angränsande områden. På 1970-talet började världens vinkonsumenter förstå att det gick att göra fantastiska viner även utanför Frankrike. Ett av de områden man då riktade ögonen mot var just Soave. Exporten ökade enormt. Soave blev en av de första italienska vinsuccéerna. Producenterna hängde inte med, de tog genvägar och massproduktionens skugga föll tungt över det hyllade vinet. I dag har mycket förändrats, Soavevinerna är numera ofta högklassiga. Många odlare har övergett bulkvinsproduktionen och gör istället viner under egen etikett. Soave Otto har producerats sedan 1983. Efter avstamning har druvorna pressats försiktigt och fått jäsa på temperaturkontrollerade ståltankar.

Kort om Prà

Graziano Prà fick i unga år näst intill en kallelse att bli vinodlare. Hans familj hade odlat vin i Veneto generationer, men aldrig kommersiellt. Graziano blev tidigt engagerad och enligt honom själv närmast besatt av odling och jordens möjligheter. Han beskriver det som om det handlade om en respekt för jorden som han var tvungen att ta i tu med. Kring mitten av 1980-talet etablerade Graziano ett vinföretag tillsammans med sin bror. Till en början drev de företaget gemensamt men 2007 blev Graziano ensam ägare. Under hans ledning växte företaget och odlingarna i såväl Soave som Valpolicella kunde utökas. Graziano Prà har en närmast filosofisk syn på sin vinodling, han ser sig som en guide som bistår vinet och hjälper det att växa ur den jord han högaktar. Odlingen sker följaktligen ekologiskt. I dag räknas Graziano Prà till en av de allra främsta producenterna i Soave och Italien.

 

 

 

 

Producent Prà

Graziano Prà fick i unga år näst intill en kallelse att bli vinodlare. Hans familj hade odlat vin i Veneto generationer, men aldrig kommersiellt. Graziano blev tidigt engagerad och enligt honom själv närmast besatt av odling och jordens möjligheter. Han beskriver det som om det handlade om en respekt för jorden som han var tvungen att ta i tu med. Kring mitten av 1980-talet etablerade Graziano ett vinföretag tillsammans med sin bror. Till en början drev de företaget gemensamt men 2007 blev Graziano ensam ägare. Under hans ledning växte företaget och odlingarna i såväl Soave som Valpolicella kunde utökas. Graziano Prà har en närmast filosofisk syn på sin vinodling, han ser sig som en guide som bistår vinet och hjälper det att växa ur den jord han högaktar. Odlingen sker följaktligen ekologiskt. I dag räknas Graziano Prà till en av de allra främsta producenterna i Soave och Italien.

  • Redan 2001 var  Graziano Prà en av pionjärerna med ekologisk odling i La Morandina i Valpolicella
  • Otto har fått sitt namn efter en Border Collie som familjen hade på 1980-talet
  • I dag rankas Graziano Prà som en av Italiens 100 bästa producenter enligt Wine Spectator
  • Prà köpte 2016 godset Monte Bisson där man kan hyra in sig mitt i vingårdarna, ha provningar och övernatta, 2 kilometer från Soaves medeltida centrum
  • Graziano Prà är aktiv inom FIVI en ideell förening som verkar för att värna italienska viners kvalitet