Fakta
- Ursprung Veneto, Soave, Monteforte d'Alpone
- Vinstockarnas ålder 30–60 år
- Odlingssätt Pergola, Veronese
- Odlingsmetod Organiskt
- Altitud 150–250 meter ö.h.
- Jordmån vulkanisk, kalk och märgel
- Exponering sydost
- Skörd 15 sept–15 okt
Passar till
Prova det gärna till det gröna köket, som sallader med basilika och sparris och till rätter som har örtiga och lätta citrustoner. Otto vinner inte på lagring. Vinet är färdigt att dricka och bör serveras väl kylt, cirka 10–12 grader.
Gott att veta
Soave är en kommun och ett DOC-klassat vinområde i Veneto i nordöstra Italien. Distriktet ligger vägg i vägg med berömda Valpolicella någon mil utanför Verona. Ur den bitvis skiftande men i huvudsak vulkaniska och kalkrika berggrunden reser sig bördiga kullar som ger utmärkta lägen för vinodling. Det ursprungliga Soave, kallas Soave Classico, här görs alltjämt de bästa vinerna. Området är mycket vackert med pittoreska byar, vingårdar och olivlundar. När intresset för Soavevinerna ökade, utvidgades distriktet till angränsande områden. På 1970-talet började världens vinkonsumenter förstå att det gick att göra fantastiska viner även utanför Frankrike. Ett av de områden man då riktade ögonen mot var just Soave. Exporten ökade enormt. Soave blev en av de första italienska vinsuccéerna. Producenterna hängde inte med, de tog genvägar och massproduktionens skugga föll tungt över det hyllade vinet. I dag har mycket förändrats, Soavevinerna är numera ofta högklassiga. Många odlare har övergett bulkvinsproduktionen och gör istället viner under egen etikett. Soave Otto har producerats sedan 1983. Efter avstamning har druvorna pressats försiktigt och fått jäsa på temperaturkontrollerade ståltankar.
Kort om Prà
Graziano Prà fick i unga år näst intill en kallelse att bli vinodlare. Hans familj hade odlat vin i Veneto generationer, men aldrig kommersiellt. Graziano blev tidigt engagerad och enligt honom själv närmast besatt av odling och jordens möjligheter. Han beskriver det som om det handlade om en respekt för jorden som han var tvungen att ta i tu med. Kring mitten av 1980-talet etablerade Graziano ett vinföretag tillsammans med sin bror. Till en början drev de företaget gemensamt men 2007 blev Graziano ensam ägare. Under hans ledning växte företaget och odlingarna i såväl Soave som Valpolicella kunde utökas. Graziano Prà har en närmast filosofisk syn på sin vinodling, han ser sig som en guide som bistår vinet och hjälper det att växa ur den jord han högaktar. Odlingen sker följaktligen ekologiskt. I dag räknas Graziano Prà till en av de allra främsta producenterna i Soave och Italien.