Prà Staforte Soave Classico DOC 2020

en flaska vin soave som är fin

Prà Staforte Soave Classico DOC 2020

Staforte är ett utsökt vin till fisk, i synnerhet till rätter som ceviche, gravad lax och sushi. Det är ett förstklassigt vin till skaldjur, som ostron och hummer, eller till en italiensk pasta med fisk och pesto.

Staforte Soave Classico DOC är ett fruktigt och elegant vitt vin. Stilen är frisk och mineralrik och doften fylld av aprikos, persika, torkad kamomill, vita blommor och krispigt gyllene äpple. Smaken är rund och fyllig. Där finns grapefrukt, päron, citrus och en ganska hög syrlighet. Eftersmaken är påtagligt mineralrik med fin syra och en elegant fruktighet.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (2 röster)
5
Skriv ut
Art. nr.
59796
Storlek
75 cl
Alkohol
13,5 %
Druva
Garganega
Land/Region
Italien
Passande mat
Fågel Fisk Pasta Vin till pizza
Smaktyp
Vitt - Aromatiskt och druvigt
Typ
Vitt vin
Producent
Prà

Fakta

 • Ursprung Veneto, Soave, Monteforte d'Alpone
 • Vinstockarnas ålder 30–70 år
 • Odlingssätt Pergola, Veronese/Guyot
 • Altitud 150–250 meter ö.h.
 • Jordmån Vulkanisk
 • Exponering Sydost
 • Skörd 15 sept–15 okt

Passar till

Staforte är också ett gott vin till lättare kött, vilt och fågel. Prova gärna vinet till italienska hårdostar och parmesanfyllig risotto. Vinet är färdigt att drickas och vinner inte nämnvärt på vidare lagring. Bör drickas kylt 10–12 grader.

Gott att veta

Soave är ett litet landsortsdistrikt mestadels öster om, men i princip runt storstaden Verona i norra Italien. Soave är indelat i både DOC och DOCG-områden, som i sin tur är indelade i mer ursprungliga Classico-områden dit de kuperade sluttningarna kring Verona räknas. I Soave dominerar den gröna druvan Garganega, den är närmast identisk med soaveviner, men även andra druvor som chardonnay och trebbiano di Soave är tillåtna i mindre omfattning. I Soave produceras mest torra vita viner, men det görs även mousserande vin och ett passitovin som har DOCG-klassning. När italienska viner började exporteras var Soave ett prestigeområde. Efterfrågan växte i sådan omfattning att odlarna tog genvägar. Fler och fler uppköpare ville sätta sina etiketter på Soave-viner och i överproduktionen som uppstod försämrades kvaliteteten. Dessutom utökades regionen med angränsande områden och genvägarna till Soavevinenar blev ännu flera. I dag har mycket förändrats. Odlarna i Soave har tagit tillbaka sitt distrikt. I dag odlas några av Italiens absolut bästa viner i Soave. Staforte Classico har efter avstamning pressats försiktigt. Musten har sedan fått jäsa på sin egen fällning, vid 13 grader, under sex månader på ståltank, under omrörning, så kallad bâtonnage.

Kort om Prà

Trots att Graziano Prà startade sitt företag så sent som 1985 räknas hans Prà ändå till ett av Italiens främsta och mest innovativa vinerier. Odlat vin i Soave hade hans familj gjort i familj i generationer, men bara för husbehov och för att sälja till vänner och bekanta. Hjärtat i företaget är i Monteforte D’Alpone, men Graziano Prà har också odlingar i Valpolicella där företaget producerar rödviner och Amarone. Sedan starten har Graziano Prà varit en varm förespråkare för ekologisk odling och hans vingårdar i Soave och Valpolicella är ekologiskt certifierade. Jordarna i Monteforte D’Alpone består av svart vulkanisk lavajord vilket bidrar till viner med hög mineralitet och fyllighet. Till en början drev Graziano företaget tillsammans med sin bror men blev ensamägare 2007. Graziano Prà har en närmast filosofisk syn på sin vinodling, han ser sig som en guide som bistår vinet och hjälper det att växa ur den jord han högaktar.

 • Graziano Prà var en av de första odlarna i Soave som började sälja vin under egen etikett
 • Han var också en av de första i Italien som började med ekologisk odling
 •  Namnet Staforte är ett äldre namn för hembyn Monteforte d'Alpone
 • I dag rankas Graziano Prà som en av Italiens 100 bästa producenter enligt Wine Spectator
 • Prà köpte 2016 godset Monte Bisson där man kan hyra in sig mitt i vingårdarna, ha provningar och övernatta, 2 kilometer från Soaves medeltida centrum

Producent Prà

Graziano Prà fick i unga år näst intill en kallelse att bli vinodlare. Hans familj hade odlat vin i Veneto generationer, men aldrig kommersiellt. Graziano blev tidigt engagerad och enligt honom själv närmast besatt av odling och jordens möjligheter. Han beskriver det som om det handlade om en respekt för jorden som han var tvungen att ta i tu med. Kring mitten av 1980-talet etablerade Graziano ett vinföretag tillsammans med sin bror. Till en början drev de företaget gemensamt men 2007 blev Graziano ensam ägare. Under hans ledning växte företaget och odlingarna i såväl Soave som Valpolicella kunde utökas. Graziano Prà har en närmast filosofisk syn på sin vinodling, han ser sig som en guide som bistår vinet och hjälper det att växa ur den jord han högaktar. Odlingen sker följaktligen ekologiskt. I dag räknas Graziano Prà till en av de allra främsta producenterna i Soave och Italien.

 • Redan 2001 var  Graziano Prà en av pionjärerna med ekologisk odling i La Morandina i Valpolicella
 • Otto har fått sitt namn efter en Border Collie som familjen hade på 1980-talet
 • I dag rankas Graziano Prà som en av Italiens 100 bästa producenter enligt Wine Spectator
 • Prà köpte 2016 godset Monte Bisson där man kan hyra in sig mitt i vingårdarna, ha provningar och övernatta, 2 kilometer från Soaves medeltida centrum
 • Graziano Prà är aktiv inom FIVI en ideell förening som verkar för att värna italienska viners kvalitet