Prego Bianco

Ekologisk Klimatsmart förpackning
en tetra prego vitt vin

Prego Bianco

Prego Bianco har en ren, torr och fruktig smak med citrustoner, inslag av päron och honungsmelon. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, eller till lättare fiskrätter.

Vinodlingarna drivs helt ekologiskt och all hantering från skörd, vinifiering, lagring och transport är ekologisk och vegansk.

Sötma
10%
Fyllighet
40%
Friskhet
70%

Passar till

Betyg (20 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
12347
Storlek
100 cl
Alkohol
13 %
Land/Region
Italien
Passande mat
Aperitif
Smaktyp
Vitt - Aromatiskt och druvigt
Typ
Vitt vin
Övrigt
Climate Smarter Packaging Ekologiska viner
Producent
Settesoli

Vinet kommer från Sicilien och produceras av det stora kooperativet Settesoli, med säte i Menfi, vid den sydvästra kusten. Till skillnad från många andra viner på pappförpackning som finns tillgängliga i Sverige idag är Prego framtaget exklusivt för svenska marknaden och dess speciella krav.

Tetra-förpackning är det mest miljövänliga förpackningen du kan köpa när det gäller vin. Lär mer här om våra Climate Smarter Packaging.

Kommentarer

Bra paket vin från Italien cicilien. Lätt att ta med i picknick korgen

Prego Bianco från Sicilien påminner mycket om ett vitt Alsace vin. Med mycket god söt och syrlig druvsmak. Första gången jag smakade det i dag, 31:e mars 2023. Drar åt tyskt Rhenvin och Alsace. Ett gott vin.

Producent Settesoli

Cantine Settesoli anses i dag vara en föregångare för modern vinindustri, både när det gäller modern vinifiering och ekologisk vinproduktion. Kooperativet grundades 1958 av lokala vinbönder som gick samman för att hjälpa varandra genom en tid av svår lågkonjunktur och omfattande utvandring från efterkrigstidens Italien.

Kooperativet ligger utanför den historiska staden Menfi på Siciliens västkust där greker, romare, fenicier, araber och till och med vikingar regerat. De DOC-klassade vingårdarna börjar i stort sett vid havsytan och klättrar brant 400 meter uppför bergssluttningarna, vilket skapar ett mycket variationsrikt mikroklimat med speciella förutsättningar för druvorna. Den porösa lavajorden, där rötterna kan tränga mycket djupt, har ett stort inslag av aska och svavel vilket resulterar i viner med en utpräglad mineralton. Settesoli är närmast ett eget vindistrikt och kooperativet sysselsätter idag 70 procent av de 5 000 familjer som bor i området. Sedan 1999 är Inycon varumärket för Cantine Settesolis internationella viner.

Cantine Settesoli erhöll under februari 2020 certifikatet VIVA för hållbarhet inom vitikultur. Certifieringen utfärdades av italienska miljödepartementet. Luften, vattnet och landskapet är de riktvärden som används för identifiering av bästa praxis i vingården, till förmån för miljöskydd, ekonomisk utveckling och främjande av socialt och kulturellt arv. Detta åtagande startade 1958 och presidenten för Cantine Settesoli, Giuseppe Bursi, säger; ”VIVA hjälper oss att kommunicera till våra konsumenter och medborgare i Menfi vårt dagliga engagemang för att bevara våra vinproducerande områden, främja vin & mat och kulturarv”.

CANTINESETTESOLI.COM

Produkter från Settesoli