Marqués de Riscal Finca Montico 2019

en flaska vitt vin från riscal finca montico

Marqués de Riscal Finca Montico 2019

Gjord på 100% verdejo från en gammal vingård i Montico i Rueda. Jordmånen är mager och stenig, och i kombination med de gamla vinstockarna ger detta en avkastning på endast 35 hl/ha.En Rueda utöver det vanliga – med koncentrerade och eleganta druvaromer, nötighet från lagringen på jästfällningen och med lång, komplex eftersmak. Allt balanserat av en matig syra.

Marques de Riscal Finca Montico har en ljusgul färg. Doften är stor, frisk och fruktig, med inslag av persika, lindblom och fänkål. Smaken är frisk, kryddig och nyanserad, med en fin nötighet som balanserar den friska frukten med inslag av persika och krusbär.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (5 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
71351
Storlek
75 cl
Alkohol
14 %
Druva
Verdejo
Land/Region
Spanien
Passande mat
Fågel Fisk Skaldjur
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Producent
Marqués de Riscal

Användning

Det är ett utmärkt val till olika fisk- och skaldjursrätter, till lättare pasta, grillade grönsaker och kyckling. Det är ett väldigt bra aperitif- och pratvin med höga citrustoner och fruktighet. Ett intressant vin från en tämligen okänd region i Spanien. Färdigt att drickas, men utvecklas under några års lagring. Bör serveras kylt till runt tio grader.

Vinet

Marques de Riscal är den mest anrika producenten i Rioja. I slutet av 1960-talet bestämde sig Marques de Riscal för att undersöka förutsättningarna för att odla klassiska viner i områden där vinodlingen var liten och outvecklad. 1972 fann man ett sådant, på den spanska centralplatån, i Rueda i provinsen Segovia. Här hade man tidigare mest odlat sherryliknande viner, men Marques de Riscal såg potentialen för klassiska druvor. Rueda ligger högt och de kallaste frostnätterna kan temperaturen krypa ner mot tvåsiffriga minusgrader. Vintrarna är kalla och somrarna heta och torra. Området är flackt och jordmånen karg, men hög luftfuktighet och bra dränering skapar goda förutsättningar. Klimatet är påfrestande för druvorna och de speciella omständigheterna utvecklar typiska och smakrika viner. Sauvignon blanc planterades första gången 1974 med sådan framgång att området blev ursprungsskyddat D.O. 1980.

Årgången

2019 gav en något mindre skörd än normalt, men av en mycket bra kvalitet. Skörden av verdejo-druvorna började 3 september och det idealiska vädret i augusti, med varma, torra dagar och svala nätter gav mycket aromatiska druvor. Torrt väder under hela september gjorde att druvorna kom in med perfekt kvalitet. Den officiella klassificieringen av årgång 2019 i Rueda är muy bien, det vill säga fyra på en femgradig skala.

 

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste cabernet sauvignon, merlot och pinot noir planterades på ägorna utanför den lilla byn Elciego.

I och med detta lade han grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Marqués de Riscal införde metoder och principer från Bordeaux, han initierade nya vinpressar, ny sorteringsteknik, jäsmetodik och framförallt började man långlagra viner på små ekfat. Tidigare hade traktens viner mest lagrats på lerkrus. I dag är ekfatslagring Riojas signum. Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras 10 000-tals viner, vaktade av spindlar och ombespunna av spindelväv.

 

 

 

Inspiration