Marqués de Riscal Rueda 2022

Ekologisk
en flaska vitt vin rueda riscal

Marqués de Riscal Rueda 2022

Riscal Rueda är ett vin för den som vill uppleva den mycket speciella och sällsynta verdejo-druvan, som i stort sett bara odlas i Rueda. Vinet är ett stiltypiskt elegant vitt vin som går utmärkt till vita fiskrätter, skaldjur, pastarätter, kyckling och somriga kalla bufféer. Vinet bör drickas väl kylt.

Doften är mycket frisk och fruktig med inslag av fläder, lindblom och kamomill. Smaken är torr och frisk med gröna äpplen, krusbär och en lätt ton av rabarber. I eftersmaken märks en angenäm bitterhet som är typisk för verdejo-druvan.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (21 röster)
4
Skriv ut
Art. nr.
6001
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Verdejo
Land/Region
Spanien
Passande mat
Aperitif Fågel Fisk Skaldjur
Smaktyp
Vitt - Friskt och fräscht
Typ
Vitt vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Marqués de Riscal

Vinet

För bättre balans är vinet gjort på 100% verdejo. Vinet har jäst på tankar av rostfritt stål och är inte fatlagrat.

Området Rueda

Rueda är ett 6 000 hektar stort område i provinsen Segovia i mellersta Spanien. Vintrarna är långa och kalla och somrarna varma. Området är flackt, jordmånen karg men har bra luftighet och dränering. Rueda ligger högt och det är inte ovanligt med vintertemperaturer ner emot minus tio grader. Det påfrestande klimatet ger speciella odlingsförutsättningar där den lokala druvan verdejo trivs och sätter sin stil och karaktär.

Om Riscal

Marqués de Riscal har mer än någon annan producent förnyat och förändrat vinvärlden, inte bara i Rioja, där företaget har sin hemvist. Marqués de Riscal har också förvandlat Spanien och området Rueda till en betydande producent av vita viner där Riscal Rueda är ett av de främsta signaturvinerna.

I slutet av 1960-talet började Marqués de Riscal studera förutsättningarna för att producera ett klassiskt vitt vin i Spanien. Man analyserade mycket noggrant landets vinregioner och slutligen fann man vad man sökte på den spanska centralplatån, i Rueda där man tidigare mest hade odlat sherryliknande viner. 1972 grundade Riscal den första vingården för vita druvor i distriktet, man valde den inhemska sorten verdejo som i stort sett bara finns i Rueda. Något år senare införde man också sauvignon blanc. Resultatet blev magnifikt och vinerna så framstående att Rueda blev ursprungsbetecknat 1980. Sedan Marqués de Riscal visat att Spanien är en utmärkt plats för att odla vita viner har många fler vingårdar etablerats, men Riscal är alltjämt den största.

 

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste cabernet sauvignon, merlot och pinot noir planterades på ägorna utanför den lilla byn Elciego.

I och med detta lade han grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Marqués de Riscal införde metoder och principer från Bordeaux, han initierade nya vinpressar, ny sorteringsteknik, jäsmetodik och framförallt började man långlagra viner på små ekfat. Tidigare hade traktens viner mest lagrats på lerkrus. I dag är ekfatslagring Riojas signum. Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas katedralen lagras 10 000-tals viner, vaktade av spindlar och ombespunna av spindelväv.

 

 

 

Inspiration