Ritual Chardonnay Casablanca Valley 2021

Ritual Chardonnay 2018 flaska

Ritual Chardonnay Casablanca Valley 2021

Längst in i den allra östligaste delen av Casablanca Valley odlar den berömda vinfamijen Heneeus några av Chiles mest respekterade viner. Här är mikroklimatet perfekt för druvor som föredrar ett lite kallare klimat, som chardonnay. Härifrån kommer familjen Huneeus Ritual, en fatlagrad chardonnay som verkligen visar upp hela sitt fulla register.

Nyanserad, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, mimosablommor, ananas, honung, färska örter och vanilj. Serveras vid 10-12°C till rätter av halstrad fisk och grillat kött, eller till smakrika vegetariska rätter.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (8 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
92778
Storlek
75 cl
Alkohol
13,5 %
Druva
Chardonnay
Land/Region
Chile
Passande mat
Fågel Fisk Nötkött
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Producent
Veramonte

Fakta

  • Vinmakare Sofia Araya
  • Totalsyra 4,86 g/l
  • Socker 1,0 g/l
  • pH 3,05

Veramonte

Som många andra vinproducenter i Chile har Veramonte en kort historia, och företaget startades av Agustín Huneeus i slutet av 1990-talet i Casablanca. I dag äger man mer är 500 hektar vingårdar. Sedan 2017 ägs Viñedos Veramonte av den stora spanska vinproducenten Gonzalez-Byass, och sedan årgång 2020 är samtliga viner ekologiska. Under etiketten Ritual buteljeras de bästa vinerna, uteslutande från Casablanca.

Till Casablanca Valley kom familjen Huneeus 1990. Redan då var de kända som branschens främsta. Agustin Huneeus hade erfarenhet från 15 vinproducerande länder, inte minst från USA där familjen också köpte vingårdar detta år. Men som ex-chilenare blev Casablanca och Veramont som att komma hem. Efter några år började odlingarna bära frukt och vinproduktionen utvecklades sakta med bättre och bättre kvaliteter för varje år. Under varumärket Ritual buteljerar Veramonte några av sina allra bästa viner.

Casablanca

Casablanca Valley är ett av de nyaste vinområdena i Chile, och de första vingårdarna anlades här först på 1980-talet. Området, som ligger strax söder om hamnstaden Valparaiso, utmärks av sin närhet till havet som är bara tio kilometer bort. De svala havsvindarna och kylande dimma från havet ger ett svalt odlingsklimat, trots att Casablanca ligger på 33 grader sydlig bredd, motsvarande Nordafrika på norra halvklotet. De mest odlade druvsorterna i Casablanca har därför blivit sådana som trivs i ett svalare klimat, som till exempel chardonnay och pinot noir.

Vingårdsarealen totalt i Casablanca är på strax över 1400 hektar, dvs mindre än många enskilda vinkooperativ i södra Europa, så det är internationellt sett ett mycket litet område. Klimatet motsvarar ett svalt medelhavsklimat, med en årlig nederbörd på cirka 550 mm.

Casablancas jordmån utmärks av sandiga jordar med något inslag av lera. Druvorna till Ritual Chardonnay kommer dock från vingårdar med väldränerad granit, som ger extra komplexitet och elegans.

Vinet

2020 var ett torrt och varmt år i Casablanca i Chile, där skörden blev upp till 25 procent lägre än normalt. Det torra vädret gjorde dock att druvorna var i bästa kondition och kvaliteten på årgången blev generellt mycket bra i Casablanca. För att få balans i vinerna gällde det att skörda i rätt tid, och vinerna blev då koncentrerade, smakrika med fortfarande välbevarad syra. Tack vare att man skördar druvorna till Ritual Chardonnay på natten får man in druvor med maximal koncentration och friskhet. Även årgång 2020 visar upp de karaktärer som gjorde att förra årgången av Ritual Chardonnay sålde ut mycket snabbt – koncentrerad frukt med nötig fatkaraktär, inslag av gula plommon, tropisk frukt och vanilj och lång, elegant eftersmak.

Druvorna är skördade för hand nattetid, för att bevara maximalt av aromer och friskhet i vinet. Delar av vinet är jäst med klasarna intakta på små, äggformade tankar av betong, något som ger extra textur och aromer till vinet. Resten av vinet jäser på 400-liters ekfat, varav 20% nya. Detta ger struktur och komplexitet. Efter avslutad jäsning har vinet vilat på jästfällningen med återkommande omrörning – ”bâtonnage”.

Druvorna kommer uteslutande från Viñedos Veramontes egna vingårdar i Casablanca.

Vinmakare:
Druva: 100% Chardonnay
Alkohol: 13,5%
Totalsyra:
Socker:
pH:

Producent Veramonte

Veramonte Estate grundades 1990 av Agustin Huneeusoch hans hustru Valerie. Augustin Huneeus brukar beskrivas som det chilenska vinets nestor. Han började 1960 som verkställande direktör på ett litet chilenskt vinföretag, som under hans ledning växte till landets största. 1971 lämnade han Chile och blev chef för Seagrams vinavdelning i New York. Hustrun Valerie var utbildad oenolog och doktor i biokemi. Hon övergav en forskarkarriär för att tillsammans med sin man söka efter vingårdar att utveckla. 1990 var familjen Huneeus de första som såg vilka möjligheter Casablanca Valley hade för vinodling och i mitten av årtiondet började druvorna de planterade att bära frukt. Odlingarna omfattar cirka 300 hektar, men i Casablanca är egendomen betydligt större än så. Den består i stor utsträckning av naturskyddade områden där man är mycket mån om att bevara biotoper för djur och växter. Det ekologiska tänkandet kännetecknar Veramonte som 2012 helt ställde om till ekologisk odling. I juni 2016 såldes Veramonte till spanska González Byass.

 

Produkter från Veramonte

Inspiration