Gruber Röschitz
Familjen Gruber har odlat viner i Röschitz sedan 1814, men det skulle dröja 150 år innan Ewald Gruber, vid 16 års ålder, beslutade sig för att bli en av Österrikes främsta vinodlare. Han utvecklade familjens husbehovstillverkning till ett modernt vineri med moderna tekniska faciliteter. Ewald Gruber kom att bygga en framstående verksamhet och trots att han numera är pensionerad ser han dagligen till sitt livsverk. 2012 tog tre av hans sex barn över verksamheten och har sedan dess fortsatt på den inslagna vägen. I dag har Grubers viner tilldelats mängder med utmärkelser i såväl USA som Europa och exporterar till ett växande antal länder.
De tre syskonen Gruber som tog 2012 över sina föräldrars vinodlingar på släktgården i Röschitz och påbörjade ett framgångsrikt och prisbelönt arbete med att sälja familjens viner i vidare kretsar. Deras ansträngningar har gått hand i hand med ett växande intresse för Österrike som vinland.
Weinviertel
I Weinviertel skapar de omgivande bergen ett inlandslandskap där kalla vintrar och stekheta somrar utsätter vinerna för stora utmaningar. Regnar gör det nästan aldrig och de arma vinstockarna får söka sitt vatten på djup dit inga andra rötter når. I miljoner år har bergsluttningarna fått ta emot lössjord som vindarna burit med sig från söder. Den ligger nu som ett skyddande bördigt täcke över den djupare sten- och sandjorden och ger växtligheten ett bedrägligt fotfäste.
De senare åren har österrikiska viner haft en medaljprydd eriksgata längs världens stora vintävlingar och långt upp på de anspråksfulla vinlistorna på finkrogarna. Österrike är ett mångfacetterat vinland. Där odlas röda och vita viner, mousserande vin och högklassiga ädelviner, men huvuddelen av produktionen kretsar kring vita viner och druvan grüner veltliner. I Weinviertel, som är Österrikes stora vindistrikt, står grüner veltliner för mer än 50 procent av produktionen.
Gruber Röschitz Grüner Veltliner är ett utmärkt exempel för den som vill stifta bekantskap med Österrikes signaturdruva.