Saint-Véran Domaine de la Croix Senaillet 2020

Ekologisk
saint veran vitt vin

Saint-Véran Domaine de la Croix Senaillet 2020

Saint-Véran har vuxit i ett kalkrikt jordlager ovanpå en lerig och fuktig djupt liggande jordart. Den speciella jordmånen ger ett mineralrikt vin med en frisk och lätt bitande syra. Doften är blommig och bred av lavendel, apelsinblommor, mogna päron och en ton av ingefära. Smaken är koncentrerad, frisk och fruktig med toner av citrus, litchifrukt och mogna äpplen. Lång och kryddig eftersmak. Saint-Véran är ett utpräglat fisk- och skaldjursvin. Det passar även utmärkt till sushi, milda fågelrätter och ost, speciellt getost. Kan lagras ett till tre år.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (11 röster)
4
Skriv ut
Art. nr.
5222
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Chardonnay
Land/Region
Bourgogne Frankrike
Passande mat
Fågel Fisk Ost Skaldjur
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Domaine de la Croix Senaillet

Domaine de la Croix Senaillet

Domaine de la Croix Senaillet ligger i södra Bourgogne. Familjen Martin har odlat sina prisbelönta viner här i snart 50 år och sedan 1992 när bröderna Richard och Stephan tog över driften påbörjade man en omställning till ekologisk odling. I dag räknas man till en av de främsta producenterna av organiska viner i Bourgogne.

Domaine de la Croix Senaillet ligger i den lilla byn Davayé i södra Bourgogne, strax väster om floden Saône i närheten av Mâcon. Platsen är mycket vacker med vidsträckta svepande kullar där viner i välskötta rader pryder sluttningarna. En gång i tiden reste munkar ett kors i Davayé. Det slogs sönder under franska revolutionen när kristenheten stod lågt i kurs. I mitten av 1800-talet lät byns borgmästare Benoit Senaillet uppföra ett nytt kors som sedan dess sägs beskydda människorna och vinerna från Davayé. Domaine de La Croix Senaillet har alla sina odlingar vid och kring detta kors. Familjen Martins vingårdar sträcker sig över 25 hektar och ligger utspridda som en mosaik utmed kullarna som omger byn. De skilda gårdarna har olika odlingsförutsättningar och eftersom jordmånen varierar får varje vin en specifik karaktär. Detta gör att Domaine de la Croix Senaillet kan ta fram en mängd olika viner trots att druvan uteslutande är chardonnay. De speciella förutsättningarna ger familjen Martin möjligheter att göra viner som hela världen vill göra.

  • Sedan 2006 arbetar man för att konvertera samtliga odlingar till ekologiska
  • Saint Véran är organiskt odlat
  • Man odlar uteslutande chardonnay

Vinet

Saint-Véran Domaine de la Croix Senaillet har legat hela tio månader på sin jästfällning. Vinet har fått jäsa mycket länge, i låg temperatur på ståltank, och har även fått en längre malolaktisk jäsning.
Sockerhalt: <0,3 g/100 ml

Domaine de la Croix Senaillet grundades av Maurice Martin när han i slutet av 1960-talet bosatte sig i Davayé. Han ville förverkliga sin livsdröm och börja odla vin. Det var en uppoffrande satsning och hans unga familj fick genomgå flera prövningar innan drömmen långsamt blev mer och mer sann. Han började med några förfallna vingårdar och fick så småningom dessa och fler och fler att blomstra igen. I dag har familjen mer än 150 odlingsplatser på över 25 hektar. 1992 tog sönerna Richard och Stéphane Martin över verksamheten. Då hade de mer eller mindre vuxit upp i odlingarna och hade minst sagt fått vinodlarkonsten i blodet.

Inspiration