Salentein Numina Chardonnay 2019

Salentein Numina Chardonnay 2016

Salentein Numina Chardonnay 2019

Vinet passar förträffligt till kraftiga fiskrätter som lax och tonfisk, men går också bra till grillade grönsaker, kyckling och vegetariska rätter. Det är ett förstklassigt sommarvin och ett lätt pratvin med mycket hög elegans. Färdigt att drickas nu men utvecklas under lagring. Bör serveras lätt kylt, 12–14 grader.

Salentein Numina Chardonnay är en torr och elegant chardonnay som skimrar i guld. Doften är mycket generöst fruktig med toner av mogna äpplen, päron och exotiska frukter. Smaken är frisk, med en äpplig syra, tydliga inslag av citrus, rika mineraler och vita frukter. Eftersmaken är elegant, behagligt krispig och lång.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg
Skriv ut
Art. nr.
71859
Storlek
75 cl
Alkohol
14,5 %
Druva
Chardonnay
Land/Region
Argentina
Passande mat
Fågel Fisk Grill Vegetariskt
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Producent
Bodegas Salentein

Fakta

  • Vinmakare José Galante
  • Totalsyra 6,2g/l
  • Socker 1,8 g/l
  • pH 3,37

Bodegas Salentein

Bodegas Salentein är pionjären inom premium vintillverkning i Uco-dalen. Högt upp utmed Andernas sluttningar i Uco Valley odlar de sina berömda viner. På dessa latituder är det inte lätt att vara vindruva. Här är klimatet mer varierat och riskfyllt än kanske någon annanstans i vinvärlden. Heta, torra somrar och isande kalla vårar avlöser varandra på ett oförutsägbart sätt. Det nyckfulla klimatet gör att vinerna varierar år från år. Att vara vindruva i Argentina är inte det lättaste jobb man kan få. På de extremt höga höjderna i Uco Valley faller nästan inget regn, klimatet är svalt, ibland hett, ofta kruttorrt, andra tider snöar det. Vin odlas på över 1050 - 1700 meters höjd, ofta stormar det och vinrankornas rötter får söka sig djupt ner i Andernas stenjord för att finna sin näring.

Chardonnay

Chardonnay är en tacksam och snäll druva som låter sig odlas nästan överallt. Den är en utmärkt iblandningsdruva, inte minst i många av våra stora champagner, och den mår gott av att lagras på ekfat. Världens allra främsta chardonnay-viner kommer ofta från svalare klimat där chardonnay utvecklar friska viner med rika mineraltoner och en bitig fruktighet.

Vinet

2019 var ett varmt år med en medeltemperatur som var det högsta på nio år. Trots de varma året så var det en del frost i september och oktober. Klimatet gjorde att mognadsprocessen blev kortare än normalt. En hel del regn kom i april men som tur var så hade man hunnit skörda det mesta av druvorna då.

Chardonnaydruvorna handskördades den 1 mars och kommer ifrån de äldsta planteringarna på La Pampa Egendomen. Vinrankorna växer med 2 meters mellanrum mellan raderna och 1 meter mellan plantorna, 5000 plantor/ha. Vinet vinifieras på ekfat där en viss del genomgår malolaktisk jäsning, sedan lagras vinet ytterligare i ekfat på sin jästfällning.

Fakta

Vinmakare:
Druva: Chardonnay
Alkohol: 14,5%

Socker:
pH:

 

Salentein är en privatägd estancia som odlar vin på drygt 5 000 tunnland, varav en fjärdedel ligger inom ett naturreservat. På bodegan finns också ett konst- och kulturcenter, ett vineri i världsklass, en retreat och en nybyggd katedral som är ett storslaget landmärke och används för vinlagring. Till största delen odlas den argentinska nationaldruvan Malbec, men även druvor som merlot, cabernet sauvignon och pinot noir är vanliga. Vita viner odlas i mindre omfattning, i huvudsak chardonnay.

Produkter från Bodegas Salentein

Inspiration