Fakta
- Vinmakare José Galante
- Totalsyra 6,2g/l
- Socker 1,8 g/l
- pH 3,37
Bodegas Salentein
Bodegas Salentein är pionjären inom premium vintillverkning i Uco-dalen. Högt upp utmed Andernas sluttningar i Uco Valley odlar de sina berömda viner. På dessa latituder är det inte lätt att vara vindruva. Här är klimatet mer varierat och riskfyllt än kanske någon annanstans i vinvärlden. Heta, torra somrar och isande kalla vårar avlöser varandra på ett oförutsägbart sätt. Det nyckfulla klimatet gör att vinerna varierar år från år. Att vara vindruva i Argentina är inte det lättaste jobb man kan få. På de extremt höga höjderna i Uco Valley faller nästan inget regn, klimatet är svalt, ibland hett, ofta kruttorrt, andra tider snöar det. Vin odlas på över 1050 - 1700 meters höjd, ofta stormar det och vinrankornas rötter får söka sig djupt ner i Andernas stenjord för att finna sin näring.
Chardonnay
Chardonnay är en tacksam och snäll druva som låter sig odlas nästan överallt. Den är en utmärkt iblandningsdruva, inte minst i många av våra stora champagner, och den mår gott av att lagras på ekfat. Världens allra främsta chardonnay-viner kommer ofta från svalare klimat där chardonnay utvecklar friska viner med rika mineraltoner och en bitig fruktighet.
Vinet
2019 var ett varmt år med en medeltemperatur som var det högsta på nio år. Trots de varma året så var det en del frost i september och oktober. Klimatet gjorde att mognadsprocessen blev kortare än normalt. En hel del regn kom i april men som tur var så hade man hunnit skörda det mesta av druvorna då.
Chardonnaydruvorna handskördades den 1 mars och kommer ifrån de äldsta planteringarna på La Pampa Egendomen. Vinrankorna växer med 2 meters mellanrum mellan raderna och 1 meter mellan plantorna, 5000 plantor/ha. Vinet vinifieras på ekfat där en viss del genomgår malolaktisk jäsning, sedan lagras vinet ytterligare i ekfat på sin jästfällning.
Fakta
Vinmakare:
Druva: Chardonnay
Alkohol: 14,5%
Socker:
pH: