Tenuta di Montefoscoli Fontemaggiore Toscana Bianco 2021

en flaska med blåvit etikett i gammal stil

Tenuta di Montefoscoli Fontemaggiore Toscana Bianco 2021

Fontemaggiore är ett utmärkt vin till lättare soppor, kyckling, sallad, fiskrätter och förrätter.

Det vita vinet Fontemaggiore har en ljus halmgul färg med gyllene stråk. Doften är komplex och blommig med Medelhavsörter som salvia, ingefära och mynta. Där finns också grapefrukt, ostronskal och citrus. Smaken är fyllig och välbalanserad, mineralrik med en härlig syra som klingar av i en lång, blommig och krispig eftersmak.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (3 röster)
4
Skriv ut
Art. nr.
59118
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Vermentino
Land/Region
Italien Toscana
Passande mat
Aperitif Fågel Fisk Pasta Skaldjur
Smaktyp
Vitt - Aromatiskt och druvigt
Typ
Vitt vin
Producent
Tenuta di Montefoscoli

Fakta

  • Ursprung Italien, Toscana
  • Druvsort 95 % vermentino, 5 % petit manseng
  • Sockerhalt 0,4 g/100 ml
  • Vinmakare Attilio Pagli

Passar till

Det är också utsökt till skaldjur av alla slag och till rätter som gifter sig med viner med lite syra och krispiga mineraler. Prova gärna till asiatisk mat och sushi. Fontemaggiore behöver inte lagras ytterligare på flaska och bör serveras kylt till omkring tio grader.

Gott att veta

Druvan vermentino har på senare tid vuxit i popularitet i Italien. Vermentino är mycket väl anpassad till medelhavsklimatet i Toscana, där den stortrivs i den svalkande havsbrisen och den stekande solen. Ursprungligen tros vermentino komma från Korsika där man vet att druvan fanns redan på 1200-talet. Men det är en tunnskalig och känslig druva, som blommar tidigt och lätt angrips av frost under vårnätterna. Det tunna skalet gör den också mottaglig för mjöldagg. I Fontemaggiore ingår även en liten del petit manseng. Till skillnad från vermentino är det en tjockskalig druva som är omtyckt för sin tålighet och sin förmåga att ge sena skördar.

Vinodlingen är mycket gammal vid Montefoscoli, troligen odlades vin vid godset redan under tidig medeltid. Jesuitmunkar, som anlade ett kloster på platsen på 1630-talet, såg till att nattvardsvin odlades på markerna. Mot slutet av 1700-talet blev vinodlingen mer kommersiell då Montefoscoli köptes av en lokal adelsman som påbörjade jordbruk och vinodling i större skala. På senare år har betydande mängder tobak producerats på egendomen. Familjen Castellani förvärvade Montefoscoli 2018 och en ny era för det anrika godset inleddes.

När druvorna anländer vineriet så avstjälkas de omgående. Därefter mjuk pressning och respektive batch av druvmust kyls ned till 8 grader i 24 timmar för att gynna den naturliga dekanteringen. Den klara musten hälls sedan i rostfria ståltankar där den alkoholhaltiga jäsningen sker vid en temperatur som inte överstiger 12°C.

Kort om Castellani

Alfred Castellani registrerade sitt vinodlingsföretag 1903 hemma på familjens gård i Chianti. Då hade såväl han som far och farfar odlat viner sedan mycket länge, fast enbart för husbehov och för att sälja någon flaska till vänner och grannar hemma i byn. Alfred Castellani blev känd för att göra ett alldeles utsökt vin och han övertalades att börja odla i större skala. Snart såldes hans viner över hela Toscana. I dag räknas familjen Castellani som en av de främsta producenterna i Italien och familjen har haft stor betydelse för utvecklingen av Toscana och Chianti som kulturellt och gastronomiskt resmål. När familjen Castellani förvärvade Montefoscoli 2018 påbörjade de en restaurering av vingårdarna och nyplantering av ekologiska odlingar

  • Fontemaggiore betyder ungefär den stora källan
  • På Montefoscoli odlar Castellani både röda och vita IGT och DOCG-viner
  • Man har också påbörjat en pietetsfull restaurering av det gamla jesuitklostret
  • Castellani drivs nu i fjärde generationen med stort fokus på ekologisk odling
  • Castellani tar aktiv del i internationella forskningsprojekt för att utveckla naturlig hållbarhet och bevara äldre druvsorter

Vinodlingen är mycket gammal vid Montesfoscoli, troligen odlades vin vid godset redan under tidigt medeltid. Jesuitmunkar, som anlade ett kloster på platsen på 1630-talet, såg till att nattvardsvin odlades på markerna. Mot slutet av 1700-talet blev vinodlingen mer kommersiell då Montesfoscoli köptes av en lokal adelsman som påbörjade jordbruk och vinodling i större skala. På senare år har betydande mängder tobak producerats på egendomen. Familjen Castellani förvärvade Montefoscoli 2018 och en ny era för det anrika godset inleddes.

Inspiration