Fakta
- Skördeuttag 7-10 ton/ha
- Vinifikation och lagring 9% av juicen lagras på 400 liters fat i 5 månader
- pH 3,11
- Totalsyra 6,6 gr/l
- Socker 2,62 gr/l
Smakbeskrivning
Kristallklart vin med en svagt halmgul färg med lätta gröna toner. Doften är mycket fruktig, där finns gröna äpple, päron och exotiska frukter som passionsfrukt, guava, mango och melon, men även en lätt bitande citrus och en för sydafrikansk sauvignon blanc typisk örtighet. Smaken är i balans med doften, citrus, frukter, friskhet med en lång mineral- och örtton i eftersmaken.
Det är ett lättdrucket sällskapsvin som är klart att drickas nu. Det är också ett spännande vin för den som vill uppleva ett vitt vin från Sydafrika och en typisk sauvignon blanc från ett av de mest spännande länderna i den ”nya världen”.
Tokara Winery
I början av 1990-talet förvärvade familjen Ferreria, Gerrit Thomas och Anne-Marie, en egendom på Simonsbergs sydsluttningar inte långt från Stellenboch. De tänkte lämna affärslivet och slå sig ner på landet för att bo och leva ett lugnare liv som olivodlare och småskaliga bönder. De kallade sin gård Tokara efter sina barn Thomas och Kara. Tankarna på vinodling uppstod dock snart när man insåg vilka optimala förutsättningar gården erbjöd. Några år senare förvärvade familjen ytterligare två vingårdar, en i Elgin-distriktet och en nära vinstaden Hermanus. De tre odlingarna ger Tokara möjlighet att producera viner med olika karaktär. I dag är Tokara ett betydande besöksmål med konstgalleri, fine dining-restaurang och butik som erbjuder ett stort urval av gårdsproducerade varor och delikatesser. Tokara är mycket vackert beläget och på gårdsplanen utanför vingården möts besökarna av ”världens största krukväxt”, en magnifik ek i en jättekruka av betong
Det är främst i de kustnära bergsområdena i den sydvästra delen av Sydafrika som vinodling i världsklass vuxit fram. Här skapar mötet med de kalla Atlantvindarna och den varma indiska oceanen ett närmast Medelshavslikt klimat som får livgivande näring av en brännande het sol under kruttorra sommarmånader.
Vinet
Tokara Reserve Collection Sauvignon Blanc görs av så kallad ”free run juice”, det vill säga druvsaft som pressas fram av druvornas egen tyngd. Sådana viner utvecklar inte lika mycket tanniner och får en klarare färg.
Druvan sauvignon blanc har uteslutande odlats på Elgin farm, jästs på ståltank och legat på fällning i fem månader. En mindre del (nio procent) av vinet har ekfatslagrats för att ge en mjukare och rundare karaktär. I Tokaras Reserve Collection används bara den klara druvsaften efter att druvjuicen har fått sedimentera ett dygn efter pressning.