Tollo Biologico Pecorino Terre di Chieti 2020

Ekologisk
en flaska pecorino vin i knubbig flaska

Tollo Biologico Pecorino Terre di Chieti 2020

Pecorino är en gåtfull druva vars ursprung gått förlorat. Troligen har den uppkommit i östra Italien. Länge ansågs pecorino vara utrotad, men kunde återupplivas i Abruzzo i mitten av 1900-talet. Pecorino är som bekant en av Italiens underbara ostar, men druvan har inget med den berömda fårosten att göra. Namnet kommer från pecora som betyder får på italienska och pecorino är diminutivformen ”det lilla fåret”. En teori är att druvan fått sitt namn eftersom fåren som vallades genom odlingarna brukade äta av vinrankorna.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (0 röster)
0
Skriv ut
Art. nr.
51137
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Pecorino
Land/Region
Italien
Passande mat
Asiatiskt Fläsk Nötkött Vilt
Smaktyp
Vitt - Friskt och fräscht
Typ
Vitt vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Cantina Tollo

Fakta

  • Odlingssätt Pergola Abruzzo
  • Jordmån Sandig lerjord
  • Vinifiering Cryomacerering, långsam pressning, temperaturkontrollerad
  • Socker 3 g/l (torrt)

Smakbeskrivning

Fruktig doft med inslag av citrus, persika, tropiska frukter och blommiga toner. Smaken är fruktig och delikat fullmogen med lång eftersmak.

Terre di Chieti Pecorino är ett delikat vin till fisk och skaldjur, i synnerhet till lax och vit fisk. Vinet passar också till italienska ostar som mozzarella, burrata och andra färskostar. Bör serveras vid cirka 12 garder.

Abruzzo

Abruzzo i östra Italien är en fascinerande vinregion. Trots att det produceras enorma mängder vin i det bergiga distriktet så är det först på senare år som det börjat talas om Abruzzo-viner. I det varma Medelhavsklimatet odlas druvor som knappast existerar på andra håll. En sådan är pecorino.

Abruzzo, som ligger på den italienska östkusten i höjd med Rom, brukar kallas ”det gömda Italien”. Det är en lantlig och mycket vacker region som ligger isolerad ”bortom bergen”. Två tredjedelar av Abruzzo består av berg. Italiens ryggrad, Apenninerna, den 100 mil långa bergskedjan, präglar natur, klimat och geografi i Abruzzo. De högsta bergskammarna når närmare 3 000 meter över havet. Nästan hälften av Abruzzos yta består av nationalparker och naturreservat. I regionen finns en fantastisk natur och ett djurliv som är unikt och mycket skyddsvärt.

Närheten till unika naturen präglar Cantina Tollo som i hög grad producerar ekologiska och naturnära viner. Ett sådant Pecorino-vinet Terre di Chieti, som ingår i Cantina Tollos Organic-serie där etiketterna pryds av en insekt som representerar samspelet mellan människa, vin och natur. På Terre di Chietis etikett ståtar en mäktig ekoxe.

Producent Cantina Tollo

Kooperativet Cantina Tollo grundades 1960. Det var en tid när Italiens landsbygd drabbats hårt av efterkrigstidens fattigdom. Abruzzo var ett jordbruksdistrikt från vilket många gav sig av i jakt på jobb i städerna och utomlands. Med flykten från landsbygden utarmades vinodlingen. De vinodlare som stannade kvar gick samman för att rädda det som räddas kunde. I dag har kooperativet fler än 800 medlemmar och gör vin i många stilar, från enkla bordsviner till internationella toppviner. Sedan tiotalet år tillbaka satsar Cantina Tollo på ekologiska och veganvänliga viner och har stort fokus på kvalitet.

  • Tollo är en ”vinstad” i provinsen Chieti där distriktets främsta viner produceras
  • I dag är stora delar av Cantina Tollos odlingar ekologiskt certifierade
  • Druvsorten Montepulciano ska inte förväxlas med det berömda sangiovese-vinet och orten med samma namn i Toscana, teorier finns dock om att druvan härstammar därifrån

Produkter från Cantina Tollo