Fakta
- Odlingssätt Pergola Abruzzo
- Jordmån Sandig lerjord
- Vinifiering Cryomacerering, långsam pressning, temperaturkontrollerad
- Socker 3 g/l (torrt)
Smakbeskrivning
Fruktig doft med inslag av citrus, persika, tropiska frukter och blommiga toner. Smaken är fruktig och delikat fullmogen med lång eftersmak.
Terre di Chieti Pecorino är ett delikat vin till fisk och skaldjur, i synnerhet till lax och vit fisk. Vinet passar också till italienska ostar som mozzarella, burrata och andra färskostar. Bör serveras vid cirka 12 garder.
Abruzzo
Abruzzo i östra Italien är en fascinerande vinregion. Trots att det produceras enorma mängder vin i det bergiga distriktet så är det först på senare år som det börjat talas om Abruzzo-viner. I det varma Medelhavsklimatet odlas druvor som knappast existerar på andra håll. En sådan är pecorino.
Abruzzo, som ligger på den italienska östkusten i höjd med Rom, brukar kallas ”det gömda Italien”. Det är en lantlig och mycket vacker region som ligger isolerad ”bortom bergen”. Två tredjedelar av Abruzzo består av berg. Italiens ryggrad, Apenninerna, den 100 mil långa bergskedjan, präglar natur, klimat och geografi i Abruzzo. De högsta bergskammarna når närmare 3 000 meter över havet. Nästan hälften av Abruzzos yta består av nationalparker och naturreservat. I regionen finns en fantastisk natur och ett djurliv som är unikt och mycket skyddsvärt.
Närheten till unika naturen präglar Cantina Tollo som i hög grad producerar ekologiska och naturnära viner. Ett sådant Pecorino-vinet Terre di Chieti, som ingår i Cantina Tollos Organic-serie där etiketterna pryds av en insekt som representerar samspelet mellan människa, vin och natur. På Terre di Chietis etikett ståtar en mäktig ekoxe.