Fakta
- Vinmakare Michel Lihrmann
- Jordmån granit
- Socker 6,2 g/l
Området
Alsace är ett av vinvärldens mest hyllade distrikt. Egentligen skulle inte viner av sådan dignitet kunna utvecklas här i gränslandet mellan Frankrike och Tyskland, men geografin, klimatet och jordmånen vill annorlunda. Alsacevinerna är juveler i vilken vinkorg som helst. En av de främsta vingårdarna är Grand Cru Brand.
Alsace har under långa tider varit en del av Tyskland och kulturellt har invånarna alltjämt mycket gemensamt med sina grannar på andra sidan Rehn. De druvor som bönderna odlar i Alsace är i hög grad samma druvor som bönderna odlar i Rhen- och Moselområdet. I stor utsträckning är det vita viner som produceras i Alsace. Den stora skillnaden mot de tyska vinerna är att Alsacevinerna nästan alltid får jäsa ut. Alsace har ett förvånansvärt varmt klimat, men frosten hotar både vår och vinter. Alsace två stora druvor är Riesling och Gewurztraminer som också är de druvor som dominerar i Grand Cru Brand.
Vinet
Brand ligger precis vid öppningen till Munsterdalen med utsikt över staden Turckheim där naturen och bergen bildar närmast en amfiteater som vetter mot söder och sydost. När solen dränker bergen och vingården med sina sommarheta strålar ser det ut som om det brinner, området är historiskt tysktalande och många av ortnamnen är precis som Brand tyskklingande. Det sägs att vinerna från Brand är solens viner, en gång lär en mäktig kamp ha utspelas mellan en drake och solen, det slutade med att solen segrade och att det våren därpå växte vin ur bergssluttningen.
Visste du att
- Flera av de mest prisbelönta odlingarna i kooperativet drivs ekologiskt
- Istället för gödsling används ofta den egna gårdens kompost och druvrester
- I kooperativets tempererade vinkällare lagras cirka två miljoner flaskor vin
- Cave de Turckheim producerar årligen över 3,5 miljoner liter vin
- I Alsace dricker man ofta sitt vin till charkuterier, ostar och Choucroute garnie