Turckheim Brand Riesling Grand Cru 2018

en flaska riesling brand

Turckheim Brand Riesling Grand Cru 2018

Den torra stilen med den låga restsötman gör vinet till ett utpräglat fisk- och skaldjursvin, det går också mycket bra tillsamman med lättare kött som kyckling och charkuterier. I Alsace är också bättre rieslingviner ett vanligt sällskap till regionens ostar. Rekommenderad serveringstemperatur 10-12°C.

Brand Riesling är ett stiltypiskt och kraftfullt Alsacevin där citrus, grapefrukt och ananas dominerar i doften. Vinet är behagligt, torrt i sin textur och smaken nästan jordig med inslag av tobak, fläder och frisk melon. Syran är tydlig med en livgivande friskhet. Enligt odlarna själva ger Grand Cru Brand ett av de mer välbalanserade rieslingvinerna.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (10 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
52854
Storlek
75 cl
Alkohol
13,5 %
Druva
Riesling
Land/Region
Alsace Frankrike
Passande mat
Fisk Soppa
Smaktyp
Vitt - Fruktigt och smakrikt
Typ
Vitt vin
Producent
Cave de Turckheim

Fakta

  • Vinmakare Michel Lihrmann
  • Jordmån granit
  • Socker 6,2 g/l

Området

Alsace är ett av vinvärldens mest hyllade distrikt. Egentligen skulle inte viner av sådan dignitet kunna utvecklas här i gränslandet mellan Frankrike och Tyskland, men geografin, klimatet och jordmånen vill annorlunda. Alsacevinerna är juveler i vilken vinkorg som helst. En av de främsta vingårdarna är Grand Cru Brand.

Alsace har under långa tider varit en del av Tyskland och kulturellt har invånarna alltjämt mycket gemensamt med sina grannar på andra sidan Rehn. De druvor som bönderna odlar i Alsace är i hög grad samma druvor som bönderna odlar i Rhen- och Moselområdet. I stor utsträckning är det vita viner som produceras i Alsace. Den stora skillnaden mot de tyska vinerna är att Alsacevinerna nästan alltid får jäsa ut. Alsace har ett förvånansvärt varmt klimat, men frosten hotar både vår och vinter. Alsace två stora druvor är Riesling och Gewurztraminer som också är de druvor som dominerar i Grand Cru Brand.

Vinet

Brand ligger precis vid öppningen till Munsterdalen med utsikt över staden Turckheim där naturen och bergen bildar närmast en amfiteater som vetter mot söder och sydost. När solen dränker bergen och vingården med sina sommarheta strålar ser det ut som om det brinner, området är historiskt tysktalande och många av ortnamnen är precis som Brand tyskklingande. Det sägs att vinerna från Brand är solens viner, en gång lär en mäktig kamp ha utspelas mellan en drake och solen, det slutade med att solen segrade och att det våren därpå växte vin ur bergssluttningen.

Visste du att

  • Flera av de mest prisbelönta odlingarna i kooperativet drivs ekologiskt
  • Istället för gödsling används ofta den egna gårdens kompost och druvrester
  • I kooperativets tempererade vinkällare lagras cirka två miljoner flaskor vin
  • Cave de Turckheim producerar årligen över 3,5 miljoner liter vin
  • I Alsace dricker man ofta sitt vin till charkuterier, ostar och Choucroute garnie

Kooperativet Turckheim

Cave de Turckheim är ett av Alsace mest berömda och största odlingskooperativ. Det grundades 1955 av ett antal vinbönder runt den lilla medeltidsstaden Turckheim. I dag består kooperativet av närmare 220 medlemmar från flera av de allra bästa vingårdarna i Alsace. Man förfogar över ett toppmodernt vineri med allt från pneumatiska pressar till rostfria ståltankar.

Alsace

Historiskt har Alsace långa tider tillhört Tyskland varför bönderna i regionen har tradition av att odla druvsorter som normalt associeras med Tyskland snarare än Frankrike. Riesling är en av dessa specialiteter som går att finna i Alsace och knappast liknar något annat vin i världen. Trots sitt nordliga läge har Alsace ett mycket varmt klimat, vilket i kombination med de aromatiska druvsorterna ger unika viner med både kraft och elegans.

 

Produkter från Cave de Turckheim

Inspiration