Turckheim Pinot Gris Organic 2022

Ekologisk
Turckheim Pinot Gris Organic 2015

Turckheim Pinot Gris Organic 2022

De kraftfullaste vinerna som tillverkas i Alsace görs på pinot gris. Turckheims Organic är inget undantag. Det är ett kraftpaket fyllt till bredden av exotiska frukter, fikon, persika och mineraler. I smaken finns en torr påtaglig fruktighet men också skogschampinjoner, mineraler och en rik fruktighet. Vinet med sin kraftfullhet matchar kryddstarka rätter som exempelvis asiatisk mat. I Alsace dricker man ofta pinot gris till Foie Gras och andra charkuterier. Vinet bör serveras något kylt, 12–14 grader. Vinet är färdigt att drickas men växer ytterligare med något års lagring.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (5 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
75127
Storlek
75 cl
Alkohol
12 %
Druva
Pinot Gris
Land/Region
Alsace Frankrike
Passande mat
Asiatiskt Fågel Fisk Skaldjur Soppa Vegetariskt
Smaktyp
Vitt - Aromatiskt och druvigt
Typ
Vitt vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Cave de Turckheim

Fakta

  • Vinmakare Michel Lihrmann
  • Totalsyra 3 g/l
  • pH 3,48
  • Socker 8,2 g/l

Cave de Turckheim

Cave de Turckheim är ett av Alsace mest berömda och största odlingskooperativ. Det grundades 1955 av ett antal vinbönder runt den lilla medeltidsstaden Turckheim. I dag består kooperativet av närmare 220 medlemmar från flera av de allra bästa vingårdarna i Alsace. Man förfogar över ett toppmodernt vineri med allt från pneumatiska pressar till rostfria ståltankar.

Visste du att:

  • Kooperativet Cave de Turckheim odlar tillsammans vin på över 360 hektar
  • Flera av de mest prisbelönta odlingarna i kooperativet drivs ekologiskt
  • Istället för gödsling används ofta den egna gårdens kompost och druvrester
  • I kooperativets tempererade vinkällare lagras cirka två miljoner flaskor vin
  • Cave de Turckheim producerar årligen över 3,5 miljoner liter vin
  • I Alsace dricker man ofta sitt vin till charkuterier

Att odla ekologiskt vin har blivit allt viktigare de senare åren. Under 1900-talet kom stordrift och industriella metoder in i vinhantverket och bekämpningsmedel och konstgödsel började användas på ett närmast okontrollerat sätt. I dag har pendeln lyckligtvis svängt tillbaka och Alsace är förmodligen det distrikt i vinvärlden som blivit allra bäst på ekologiskt vin.

EU har definierat vad som får kallas ekologiskt vin: druvorna får exempelvis inte besprutas med otillåtna medel, ogräs måste plöjas bort eller rensas för hand, bara certifierade produkter är tillåtna i vineriet och naturgödslingen är hårt styrd. I vinkooperativet Turckheim gäller sedan flera år ett miljömässigt vinbruk, vissa gårdar har anslutit sig till ännu mer långtgående krav och uppfyller franska certifieringsorganisationer rigorösa regelverk för miljömärkning.

Alsace

Alsace är en region i nordöstra Frankrike vid gränsen mot Tyskland och Schweiz mellan städerna Strasbourg och Mulhouse. Alsace har under långa tider varit en del av Tyskland och kulturellt har invånarna alltjämt mycket gemensamt med sina grannar på andra sidan Rehn. De druvor som bönderna odlar i Alsace är i hög grad samma druvor som bönderna odlar i Rhen- och Moselområdet. I stor utsträckning är det vita viner som produceras i Alsace. Den stora skillnaden mot de tyska vinerna är att Alsacevinerna nästan alltid får jäsa ut. Vin från Alsace saknar därför restsötma och har en kraftfullare karaktär. Alsacevinerna görs dessutom i regel, precis som i Bourgogne, på en enda druvsort. Alsace stora druvor är riesling och gewurztraminer, men även andra välkända druvsorter som pinot gris, pinot noir och muscat odlas i regionen. Alsace har ett förvånansvärt varmt klimat, men frosten hotar både vår och vinter. Temperaturvariationerna och den kalk- och kiselrika jorden i kombination med de smakrika druvsorterna ger Alsacevinerna en kraftfull och elegant prägel. Alsace räknas till ett av världens förnämsta distrikt för vita viner. Alsace är ett franskt föredöme när det gäller ekologiska viner, i dag ökar andelen certifierad areal för varje år och närmar sig nu 20 procent.

Pinot gris

Pinot gris, eller grå pinot som det blir på svenska är den tredje största druvsorten i Alsace efter riesling och gewurztraminer. Den blågrå, ibland nästan brunaktiga druvan är en variant av pinot noir och en av flera druvor i pinotfamiljen. Det sägs att pinot gris kom till Alsace från Ungern som krigsbyte vid 1500-talets mitt. Det sägs att det var en hemvändande soldat Lazare de Schwendisom förde med sig druvan tillbaka till Frankrike – den hade tidigare utvandrat till Ungern med cisterciensermunkar från Bourgogne. Lazare de Schwendi har som tack för bedriften förärats mängder med gator och platser i Alsace. Länge kallades pinot gris-vinerna från Alscase för Tokay d´Alsace. Sedan 2008 är detta förbjudiet av EU.

Kooperativet Turckheim

Cave de Turckheim är ett av Alsace mest berömda och största odlingskooperativ. Det grundades 1955 av ett antal vinbönder runt den lilla medeltidsstaden Turckheim. I dag består kooperativet av närmare 220 medlemmar från flera av de allra bästa vingårdarna i Alsace. Man förfogar över ett toppmodernt vineri med allt från pneumatiska pressar till rostfria ståltankar.

Alsace

Historiskt har Alsace långa tider tillhört Tyskland varför bönderna i regionen har tradition av att odla druvsorter som normalt associeras med Tyskland snarare än Frankrike. Riesling är en av dessa specialiteter som går att finna i Alsace och knappast liknar något annat vin i världen. Trots sitt nordliga läge har Alsace ett mycket varmt klimat, vilket i kombination med de aromatiska druvsorterna ger unika viner med både kraft och elegans.

 

Produkter från Cave de Turckheim

Inspiration