Fakta
- Vinmakare Michel Lihrmann
- Totalsyra 4,77 g/l
- pH 2,87
- Socker 3,8 g/l
Cave de Turckheim
Cave de Turckheim är ett av Alsace mest berömda och största odlingskooperativ. Det grundades 1955 av ett antal vinbönder runt den lilla medeltidsstaden Turckheim. I dag består kooperativet av närmare 220 medlemmar från flera av de allra bästa vingårdarna i Alsace. Man förfogar över ett toppmodernt vineri med allt från pneumatiska pressar till rostfria ståltankar.
Visste du att:
- Kooperativet Cave de Turckheim odlar tillsammans vin på över 360 hektar
- Flera av de mest prisbelönta odlingarna i kooperativet drivs ekologiskt
- Istället för gödsling används ofta den egna gårdens kompost och druvrester
- I kooperativets tempererade vinkällare lagras cirka två miljoner flaskor vin
- Cave de Turckheim producerar årligen över 3,5 miljoner liter vin
- I Alsace dricker man ofta sitt vin till charkuterier
På senare år har efterfrågan på ekologiskt odlade viner ökat. Dels som en följd av en allmän miljömedvetenhet men också som en reaktion på vinodlandets förvandling från gårdshantverk till industri. Men ekologiskt vin är egentligen inget annat än traditionellt odlat vin – såsom vin alltid har odlats på sluttningarna kring Turckheim i Alsace.
EU har definierat vad som får kallas ekologiskt vin: druvorna får exempelvis inte besprutas med otillåtna medel, ogräs måste plöjas bort eller rensas för hand, bara certifierade produkter är tillåtna i vineriet och naturgödslingen är hårt styrd. I vinkooperativet Turckheim gäller sedan flera år ett miljömässigt vinbruk, vissa gårdar har anslutit sig till ännu mer långtgående krav och uppfyller franska certifieringsorganisationer rigorösa regelverk för miljömärkning.
Alsace
Alsace är en region i nordöstra Frankrike vid gränsen mot Tyskland och Schweiz mellan städerna Strasbourg och Mulhouse. Alsace har under långa tider varit en del av Tyskland och kulturellt har invånarna alltjämt mycket gemensamt med sina grannar på andra sidan Rehn. De druvor som bönderna odlar i Alsace är i hög grad samma druvor som bönderna odlar i Rhen- och Moselområdet. I stor utsträckning är det vita viner som produceras i Alsace. Den stora skillnaden mot de tyska vinerna är att Alsacevinerna nästan alltid får jäsa ut. Vin från Alsace saknar därför restsötma och har en kraftfullare karaktär. Alsacevinerna görs dessutom i regel, precis som i Bourgogne, på en enda druvsort. Alsace stora druvor är riesling och gewurztraminer, men även andra välkända druvsorter som pinot gris, pinot noir och muscat odlas i regionen. Alsace har ett förvånansvärt varmt klimat, men där frosten hotar både vår och vinter. Temperaturvariationerna och den kalk- och kiselrika jorden i kombination med de smakrika druvsorterna ger Alsacevinerna en kraftfull och elegant prägel. Alsace räknas till ett av världens förnämsta distrikt för vita viner. Alsace är ett franskt föredöme när det gäller ekologiska viner, idag ökar andelen certifierad areal för varje år och närmar sig nu 20 procent.