Veramonte Sauvignon Blanc 2018

Ekologisk
veramonte sauvignon blanc reserva

Veramonte Sauvignon Blanc 2018

Årgång 2018, en extraordinär säsong med betydande nederbörd på vintern som ackumulerade ett rekordgenomsnitt för de senaste tio åren i Casablanca-dalen. Temperaturerna var måttliga under hela säsongen, vilket genererade en långsam mognadskurva och druvorna erhöll en optimal mognad av mycket god kvalitet.

Generös frisk doft av svartavinbärsblad, nässlor och en krispig krusbärston. Torrt vin och friskt vin med toner av krusbär, päron och lime. Veramonte sauvignon blanc har alla dessa stiltypiska inslag, texturen är krispigt torr med drag av mandarin, citrus och mängder med blommiga toner. Serveras vid ca 10° C. Detta vin ackompanjerar en Caprese sallad eller havsabborre ceviche på ett alldeles utmärkt sätt. Även perfekt som sommaraperitif bland vänner.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (0 röster)
0
Skriv ut
Art. nr.
78243
Storlek
75 cl
Alkohol
13,5 %
Druva
Sauvignon Blanc
Land/Region
Chile
Passande mat
Aperitif Fågel Fisk Skaldjur
Smaktyp
Vitt - Friskt och fräscht
Typ
Vitt vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Veramonte

Fakta

  • Jordmån I överlag alluvialjord med lerig sandstruktur med inslag av granit, lera, hög mineralhalt, inklusive glimmer och kvarts.
  • Totalsyra 6,2g/l
  • Socker 3,33 g/l
  • pH 3,1

Veramonte

Lite nordväst om Santiago i Casablanca Valley planterades de första vinrankorna i slutet av 1980-talet. Då hade den chilenska vinindustrin långsamt börjat resa sig sedan den skjutits i sank under orostiderna i landet. I dag har Chiles vinproduktion förvandlats. Landet räknas nu till ett av de allra främsta i vinvärlden och näringen blomstrar. Det visar inte minst fascinerande Veramonte med sin Sauvignon Blanc.

Casablanca Valley ligger så långt söderut som den 33:e sydliga breddgraden och mindre än 30 kilometer öster om Stilla havet. Det är mycket närmare ekvatorn än några europeiska vingårdar och egentligen borde klimatet här vara alldeles för varmt för vinodling. Men havet kyls av kalla strömmar från Antarktis och havsluften från Stilla havet drar med sig en kall och fuktig morgondimma som rullar in mot Anderna i öster. Det gör att det bildas mycket moln som täcker den annars obarmhärtiga solen. Dessutom sveper kalla bergsvindar ner över dalen från flera tusen meters höjd. Casablanca Valley har därmed färre, men intensiva, soltimmar, mer nederbörd och är svalare än andra vinområden i Chile.

Veramonte producerar ekologiska viner och innehar certifikat Hållbart vin från Chile. Att producera vin med hållbara metoder med att kultivera friska och levande jordar anser de det enda rätta sättet att upprätthålla friska och uttrycksfulla vingårdar, som överstiger tiden och levererar ren frukt och viner som återspeglar de levande jordarna de kommer från.

Vinet

Druvorna till Veramontes sauvignon blanc skördas nattetid och transporteras direkt till pressning för att behålla så mycket av aromer och syra som möjligt. Vinet genomgick först en kallmaceration i 24 timmar. Därefter separeras must från druvskal som förs omgående över på rostfria ståltankar, för en långsam alkoholjäsning i låg temperatur, allt för att uppnå största möjliga smakutveckling.

Producent Veramonte

Veramonte Estate grundades 1990 av Agustin Huneeusoch hans hustru Valerie. Augustin Huneeus brukar beskrivas som det chilenska vinets nestor. Han började 1960 som verkställande direktör på ett litet chilenskt vinföretag, som under hans ledning växte till landets största. 1971 lämnade han Chile och blev chef för Seagrams vinavdelning i New York. Hustrun Valerie var utbildad oenolog och doktor i biokemi. Hon övergav en forskarkarriär för att tillsammans med sin man söka efter vingårdar att utveckla. 1990 var familjen Huneeus de första som såg vilka möjligheter Casablanca Valley hade för vinodling och i mitten av årtiondet började druvorna de planterade att bära frukt. Odlingarna omfattar cirka 300 hektar, men i Casablanca är egendomen betydligt större än så. Den består i stor utsträckning av naturskyddade områden där man är mycket mån om att bevara biotoper för djur och växter. Det ekologiska tänkandet kännetecknar Veramonte som 2012 helt ställde om till ekologisk odling. I juni 2016 såldes Veramonte till spanska González Byass.

 

Produkter från Veramonte

Inspiration