Victoria Riesling 2018

en flaska vitt vin victoria riesling

Victoria Riesling 2018

Halvtorrt vitt vin med mycket frisk och fräsch smak av äpple, druvor och fläder, inslag av päron, honung och mandarin.

Vitvinet skördas för hand under oktober månad för att uppnå så hög mognad som möjligt. Detta i kombination med kalla nätter ger ett friskt och fruktigt vin med välbalanserad syra och sötma. Vinet pressas och jäses på temperaturkontrollerade tankar av rostfritt stål. Efter jäsningen vilar det på sin jästfällning under ett antal veckor för att ge en viss komplexitet. Vinet buteljeras ungt och bör konsumeras inom ett par år.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (10 röster)
3.5
Skriv ut
Art. nr.
5340
Storlek
75 cl
Alkohol
8 %
Druva
Riesling
Land/Region
Tyskland
Passande mat
Aperitif Asiatiskt Soppa
Smaktyp
Vitt - Aromatiskt och druvigt
Typ
Vitt vin
Producent
WG Herxheim

Med omkring 20 procent av Tysklands totala vinproduktion är Pfalz landets näst största vinregion. Även sett till ytan är Pfalz nummer två i Tyskland. Härifrån kommer vinkooperativet Herxheim am Berg.

Pfalz ingår i delstaten Rheinland-Pfalz, området följer i stort sett Rhenfloden längs gränsen mot franska Alsace. Här tillverkas främst vita viner, men också huvuddelen av de tyska rödvinerna. Pfalz har en sällsynt variationsrik jordmån och tack vare många soltimmar är det möjligt att odla de flesta av de stora druvorna. I Pfalz finns flera av de mest kända tyska vingårdarna, och många menar att landets absoluta toppviner görs just här.

Rent geografiskt har Pfalz mycket gemensamt med Alsace. Vissa vinodlare har vingårdar på båda sidor gränsen. Pfalz är inramat av berg i alla väderstreck och ligger väl skyddat mot kalla vindar. Klimatet är i regel varmare än på andra håll i södra Tyskland, men är också tämligen nederbördsfattigt. Pfalz brukar beskrivas som ett paradis för vinodlare eftersom förutsättningarna är så skiftande och rika. Varma somrar, ett stillsamt, jämt regnande och en närmast ofattbart variationsrik jordmån ger mängder med möjligheter. Ett och samma vinberg kan ha dussintals skiftande jordar, från musselkalk till sandsten, via lössjord och kalk, till sand och grus och lera. Det är svårt att tänka sig någon druva som inte trivs i Pfalz. Förutom de stora riesling, spätburgunder och weisburgunder odlas cabernet, shiraz, merlot och mängder med små lokala sorter.

Genom Pfalz sträcker sig välkända vinvägar som slingrar sig bedövande vackra genom det bergiga landskapet där vinturister gör mängder med strandhugg på vingårdar, vinfestivaler och små Gasthaus

 

Producent WG Herxheim

Vinkooperativet Herxheim am Berg grundades 1937 av odlare från byn med samma namn. I dag har kooperativet cirka 50 medlemmar som tillsammans odlar vin på 190 hektar. Årsproduktionen ligger på omkring 2,5 miljoner liter vin. Samtliga viner som produceras av Herxheim kommer från de egna medlemmarna. Variationsrikedomen gör utbudet hos Herxheim mycket stort. I sortimentet finns välkända Pfalzviner, som riesling och spätburgunder, klassiska druvor som chardonnay och merlot samt lokala sorter. Riesling svarar för cirka 25 procent av kooperativets produktion. Även i vineriet varieras tillverkningen och man jäser i såväl ståltankar som ekfat. Herxheim är kanske mest känt för sina röda burgunderviner från kalkrika odlingslägen. Dessa och flera andra av kooperativets viner har tilldelats åtskilliga priser och räknas till Tysklands främsta. Ett annat berömt odlingsläge är Herxheim Himmereich som producerar kraftfulla chardonnay-viner med sammetsmjuk munskänsla. Ännu ett toppläge är Dackenheimer Liebesbrunnen där pinot blanc- och riselingdruvor ger högklassiga viner.

Produkter från WG Herxheim

Inspiration