Fakta
- Västplats sluttningarna nära Avellino vid Tyrrenska havet
- Jordmån lerjord med märgel
- Uppbindning klassisk Guyot
- Höjd över havet 500 – 600 meter
- Vinifiering vinet har cryomacererats vid 5°C sedan pressats försiktigt
- Lagring 4 månader på ståltank
- Totalsyra 5,4 g/l
- Socker 2,8 g/l
- pH 3,36
Kampanien - i skuggan av Vesuvius
I Kampanien runt Neapel har det odlats vin sedan romartiden, bland annat det ombesjungna röda vinet Falernum och det vita Apianum. Länge visste man mycket lite om dessa viner. Men vid mitten av 1960-talet fick man ny kunskap tack vare Francesco Paolo – Fiano di Avellino från Villa Matilde är ett vitt vin gjort på en mycket gammal druvsort.
Kampanien ligger i skuggan av Vesuvius. Här stod mycket av Italiens och Europas vinvagga. En gång i tiden var landskapet havsbotten. Än i dag råder vibrerande vulkanisk aktivitet, vilket sätter sin prägel på jordmåner och viner.
Villa Matilde
Francesco Paolo var en advokat från Neapel som i början av 1960-talet fascinerades av vinhistoria och de viner som en gång odlats i regionen. Under flera år bedrev han studier i antikens vinodling. Tillsammans med professorer och forskarteam vid Neapels universitet lyckades han återskapa det robusta röda romarvinet Falernum, som gjordes på druvan aglianico. Kampanien var länge ett mycket känt vinområde men efter vinlusen falnade ryktet och under 1900-talet gjordes mest blandviner. Detta skulle förändras i och med Francesco Paolo och Villa Matilde. I dag har flera viner från regionen DOCG-status, däribland appellationen Fiano di Avellino. Fiano ger viner med blommiga toner, tropiska frukter, och en kryddig sötma. Den antika druvsorten har troligen feniciskt ursprung. Fiano odlas nästan enbart i Kampanien.
Fiano
Den gröna druvan Fiano har en mycket lång historia i Campanien och förmodas ha varit druvsorten som bakom det romerska vinet Apianum. Fiano di Avellino är DOCG-klassat.