Villa Matilde Fiano Di Avellino 2020

Villa Matilde Fiano Di Avellino 2020

Nyhet
Villa Matilde Fiano Di Avellino 2018

Villa Matilde Fiano Di Avellino 2020

Köp via systembolaget ?
162   SEK
Gå till på Systembolagets hemsida

Fiano di Avellino från Villa Matilde har en halmgul färg med intensiv blommig och fruktig doft. Smaken är livlig och elegant med balanserade mogna frukter, gula plommon, päron och hasselnötter, som i eftersmaken drar åt persika, exotiska frukter och honung. Vinet har kallmacererats, sjävrunnit och lagrats på ståltank i fyra månader.

Det är ett mycket spännande vin för alla som intresserar sig för ursprungliga druvsorter och Italiens inhemska druvor. Utmärkt till fisk, skaldjur, svamprisotto, men också till lättare pizza och pastarätter. Vinet är färdigt att drickas nu men vinner på lagring i upp till fem år. Bör serveras svalt, cirka 12 grader.

Sötma
10%
Fyllighet
66%
Friskhet
78%

Passar till

Betyg (6 röster)
4.5
Skriv ut
Art. nr.
90032
Storlek
75 cl
Alkohol
13,5 %
Druva
Fiano
Land/Region
Italien
Passande mat
Fågel Fisk Soppa Vegetariskt
Smaktyp
Vitt - Aromatiskt och druvigt
Typ
Vitt vin
Övrigt
Nyheter
Producent
Villa Matilde

Fakta

 • Västplats sluttningarna nära Avellino vid Tyrrenska havet
 • Jordmån lerjord med märgel
 • Uppbindning klassisk Guyot
 • Höjd över havet 500 – 600 meter
 • Vinifiering vinet har cryomacererats vid 5°C sedan pressats försiktigt
 • Lagring 4 månader på ståltank
 • Totalsyra 5,4 g/l
 • Socker 2,8 g/l
 • pH 3,36

Kampanien - i skuggan av Vesuvius

I Kampanien söder om Neapel har det odlats vin sedan romartiden, bland annat det ombesjungna röda vinet Falernum och det vita Apianum. Länge visste man mycket lite om dessa viner. Men vid mitten av 1960-talet fick man ny kunskap tack vare Francesco Paolo – Fiano di Avellino från Villa Matilde är ett vitt vin gjort på en mycket gammal druvsort.

Kampanien ligger i skuggan av Vesuvius. Här stod mycket av Italiens och Europas vinvagga. En gång i tiden var landskapet havsbotten. Än i dag råder vibrerande vulkanisk aktivitet, vilket sätter sin prägel på jordmåner och viner.

Villa Matilde

Francesco Paolo var en advokat från Neapel som i början av 1960-talet fascinerades av vinhistoria och de viner som en gång odlats i regionen. Under flera år bedrev han studier i antikens vinodling. Tillsammans med professorer och forskarteam vid Neapels universitet lyckades han återskapa det robusta röda romarvinet Falernum, som gjordes på druvan aglianico. Kampanien var länge ett mycket känt vinområde men efter vinlusen falnade ryktet och under 1900-talet gjordes mest blandviner. Detta skulle förändras i och med Francesco Paolo och Villa Matilde. I dag har flera viner från regionen DOCG-status, däribland appellationen Fiano di Avellino. Fiano ger viner med blommiga toner, tropiska frukter, och en kryddig sötma. Den antika druvsorten har troligen feniciskt ursprung. Fiano odlas nästan enbart i Kampanien.

Fiano

Den gröna druvan Fiano har en mycket lång historia i Campanien och förmodas ha varit druvsorten som bakom det romerska vinet Apianum. Fiano di Avellino är DOCG-klassat.

Producent Villa Matilde

Villa Matilde ligger i Cellole söder om Neapel. Här började Francesco Paolo odla det vin han var med att utveckla och återskapa i början av 1960-talet. Hans gärning har beskrivits som ett mirakel när det gäller att återuppliva mer eller mindre utdöda druvor. I dag drivs Villa Matilde av Francesco Paolos barn Maria Ida och Salvatore Avallone som lika passionerat som sin far engagerar sig i projekt kring regionens antika och unika druvor. Familjen Avallone är pionjärer när det gäller att återuppväcka gamla, lokala druvsorter och sätta dem på vinkartan. I dag är Villa Matilde en av Kampaniens ledande producenter och deras historiska ambitioner och ekologiska projekt är ytterst respekterade i vinvärlden.

 • Med hjälp av äldre växtmaterial och oenologisk forskning har man återskapat druvor som aglianico, hellenico och piedirosso
 • Villa Matildes viner odlas på raka spaljéer på sina årsskott enligt enkel Guyotmetod
 • Familjen Avallone värnar antika romerska metoder och experimenterar bland annat med amfora-lagring
 • Odlingarna sker med stor omsorg om miljön. Bland annat via ”zero emissions-projekt

Produkter från Villa Matilde

Inspiration