Vitàurea 2022

Ekologisk
Orange vin från Sicilien - Vitàurea 2022

Vitàurea 2022

Orange vin är mycket matvänligt och kan användas till många rätter. De har kraft att stå upp emot kraftiga och smakrika anrättningar. Det gör att vinet går att servera till många rätter där rödvin känns som det naturliga valet. Vitàurea fungerar särskilt bra till asiatiska och kryddiga rätter. Prova det till grön- och blåmögelost, charktallrikar med salami och skinka, till svamp, tryffel och många sorters fisk- och kötträtter. Vinet ska drickas nu och vinner inte på att lagras. Bör serveras kylt till cirka 10–12 grader.

Vitàuera har en gyllene färg med drag åt orange. Doften bjuder på en komplex explosion av blommor och frukt med aprikos, liljor och persika som det mest framträdande. Därunder finns en liten ton av vitpeppar. Smaken är frisk med en elegant balans mellan syra och tanniner. Eftersmaken är lång och trevlig med en omfamnande och behaglig beska.

Sötma
Fyllighet
Friskhet

Passar till

Betyg (1 röst)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Storlek
75 cl
Alkohol
13 %
Druva
Grillo
Land/Region
Italien Sicilien
Passande mat
Aperitif asiatisk mat Fågel Ost Soppa
Smaktyp
Vitt - Aromatiskt och druvigt
Typ
Vitt vin
Övrigt
Ekologiska viner
Producent
Settesoli

Fakta

  • Appelation Terre Siciliane IGT
  • Sulfiter Fritt från sulfiter och veganvänligt

Vita-serien har tagits fram för att efterlikna det vin som tillverkades i Georgien och Persien flera årtusenden innan vinet vandrade österut. Man tror sig veta att de första vinerna producerades där 8 000 år före Kristus. Från början gjordes vinerna i lerkärl som förseglades med lera eller bivax innan de begravdes under jord för att skyddas från höga temperaturer och solsken. Vid arkeologiska utgrävningar har man funnit 7 400 år gamla vinfragment i amforor och lerkärl. Orange vin är mycket trendigt och förknippas ofta med naturvinsrörelsen. Det är också populärt bland sommelierer som utnyttjar vinets mångsidighet och matvänlighet. I regel görs orange vin enligt mer eller mindre ålderdomliga metoder som vildjäsning och oxidation i källare eller under marken. Det som ger vinet sin färg är den långa macerationen där de gröna druvskalen får macerera under fritt syretillträde i flera dagar. Den långa macerationen gör att vinet får en speciell färg från mörkt gul till orange.

Med Vitàurea vill Settesolis vinmakare Mimmo de Gregorio skapa en egen stil av orange vin genom att lyfta fram mineraler, friskhet och som han beskriver det: ”fånga kraften i solen som bränner över sydvästra Sicilien”. Till Vitàurea har hela druvklasar krossats och har därefter fått macerera under fem dagar vid en temperatur som inte överstiger tio grader. Jäsningen har sedan skett vid 20 grader i rostfria ståltankar.

Kort om Settesoli

Medelhavsön Sicilien är Italiens största vinregion och en av de mest varierade. Stekande sol, svalkande havsbris och afrikanska ökenvindar skapar unika förutsättningar. Därtill har ön mängder med lokala druvsorter och varierande jordmåner som ger en mångfald utmärkta viner där vulkanvinerna från Etnas sluttningar, kvalitetsvinerna från Menfi och Marsala är de mest kända.

Efterkrigstiden var en svår period på Sicilien som plågades av fattigdom, emigration och ett sönderbrutet samhällssystem. Många sicilianare valde att fly undan en växande kriminalitet och dåliga framtidsutsikter. Vinerierna var eftersatta och man hade begränsade möjligheter att följa med övriga vinvärldens utveckling. Vin odlades i stor omfattning och med hjälp av ett stort antal lokala och unika druvsorter, men det mesta gick till enklare bordsviner eller såldes i bulk till fastlandet för att bli vindrinkar eller brandy. 1958 gick en grupp vinbönder samman och bildade kooperativet Settesoli för att gemensamt hjälpa varandra. De första vinerna lanserades 1965. I slutet av 1960-talet knöts ”det sicilianska vinets fader” Diego Planeta till Settesoli. Han förverkligade en remarkabel scenförändring och införde ett modernt kvalitetsarbete – och så småningom ett ekologiskt tänk i produktionen.

  • Vitàurea är italienska för gyllene liv, Vita (liv) syftar på Vita-seriens livfullhet
  • Settesolis vingårdar ligger utmed kusten kring Menfi på södra delen av ön
  • Vita-serien pryds av traditionellt inspirerade majolikadekorationer
  • Orange vin har en stark koppling till naturvinsrörelsen eftersom många naturvinsproducenter tillverkar sådana, Vitàurea är dock inget naturvin utan görs på mer traditionellt vis
  • Sicilien är den region i Europa som har flest unika och inhemska druvsorter
  • Den sicilianska vinodlingen är i stort sett fri från skadeinsekter och mjöldagg

 

 

Kommentarer

Producent Settesoli

Cantine Settesoli anses i dag vara en föregångare för modern vinindustri, både när det gäller modern vinifiering och ekologisk vinproduktion. Kooperativet grundades 1958 av lokala vinbönder som gick samman för att hjälpa varandra genom en tid av svår lågkonjunktur och omfattande utvandring från efterkrigstidens Italien.

Kooperativet ligger utanför den historiska staden Menfi på Siciliens västkust där greker, romare, fenicier, araber och till och med vikingar regerat. De DOC-klassade vingårdarna börjar i stort sett vid havsytan och klättrar brant 400 meter uppför bergssluttningarna, vilket skapar ett mycket variationsrikt mikroklimat med speciella förutsättningar för druvorna. Den porösa lavajorden, där rötterna kan tränga mycket djupt, har ett stort inslag av aska och svavel vilket resulterar i viner med en utpräglad mineralton. Settesoli är närmast ett eget vindistrikt och kooperativet sysselsätter idag 70 procent av de 5 000 familjer som bor i området. Sedan 1999 är Inycon varumärket för Cantine Settesolis internationella viner.

Cantine Settesoli erhöll under februari 2020 certifikatet VIVA för hållbarhet inom vitikultur. Certifieringen utfärdades av italienska miljödepartementet. Luften, vattnet och landskapet är de riktvärden som används för identifiering av bästa praxis i vingården, till förmån för miljöskydd, ekonomisk utveckling och främjande av socialt och kulturellt arv. Detta åtagande startade 1958 och presidenten för Cantine Settesoli, Giuseppe Bursi, säger; ”VIVA hjälper oss att kommunicera till våra konsumenter och medborgare i Menfi vårt dagliga engagemang för att bevara våra vinproducerande områden, främja vin & mat och kulturarv”.

CANTINESETTESOLI.COM

Produkter från Settesoli

Inspiration