Fakta
- Appelation Terre Siciliane IGT
- Sulfiter Fritt från sulfiter och veganvänligt
Vita-serien har tagits fram för att efterlikna det vin som tillverkades i Georgien och Persien flera årtusenden innan vinet vandrade österut. Man tror sig veta att de första vinerna producerades där 8 000 år före Kristus. Från början gjordes vinerna i lerkärl som förseglades med lera eller bivax innan de begravdes under jord för att skyddas från höga temperaturer och solsken. Vid arkeologiska utgrävningar har man funnit 7 400 år gamla vinfragment i amforor och lerkärl. Orange vin är mycket trendigt och förknippas ofta med naturvinsrörelsen. Det är också populärt bland sommelierer som utnyttjar vinets mångsidighet och matvänlighet. I regel görs orange vin enligt mer eller mindre ålderdomliga metoder som vildjäsning och oxidation i källare eller under marken. Det som ger vinet sin färg är den långa macerationen där de gröna druvskalen får macerera under fritt syretillträde i flera dagar. Den långa macerationen gör att vinet får en speciell färg från mörkt gul till orange.
Med Vitàurea vill Settesolis vinmakare Mimmo de Gregorio skapa en egen stil av orange vin genom att lyfta fram mineraler, friskhet och som han beskriver det: ”fånga kraften i solen som bränner över sydvästra Sicilien”. Till Vitàurea har hela druvklasar krossats och har därefter fått macerera under fem dagar vid en temperatur som inte överstiger tio grader. Jäsningen har sedan skett vid 20 grader i rostfria ståltankar.
Kort om Settesoli
Medelhavsön Sicilien är Italiens största vinregion och en av de mest varierade. Stekande sol, svalkande havsbris och afrikanska ökenvindar skapar unika förutsättningar. Därtill har ön mängder med lokala druvsorter och varierande jordmåner som ger en mångfald utmärkta viner där vulkanvinerna från Etnas sluttningar, kvalitetsvinerna från Menfi och Marsala är de mest kända.
Efterkrigstiden var en svår period på Sicilien som plågades av fattigdom, emigration och ett sönderbrutet samhällssystem. Många sicilianare valde att fly undan en växande kriminalitet och dåliga framtidsutsikter. Vinerierna var eftersatta och man hade begränsade möjligheter att följa med övriga vinvärldens utveckling. Vin odlades i stor omfattning och med hjälp av ett stort antal lokala och unika druvsorter, men det mesta gick till enklare bordsviner eller såldes i bulk till fastlandet för att bli vindrinkar eller brandy. 1958 gick en grupp vinbönder samman och bildade kooperativet Settesoli för att gemensamt hjälpa varandra. De första vinerna lanserades 1965. I slutet av 1960-talet knöts ”det sicilianska vinets fader” Diego Planeta till Settesoli. Han förverkligade en remarkabel scenförändring och införde ett modernt kvalitetsarbete – och så småningom ett ekologiskt tänk i produktionen.
- Vitàurea är italienska för gyllene liv, Vita (liv) syftar på Vita-seriens livfullhet
- Settesolis vingårdar ligger utmed kusten kring Menfi på södra delen av ön
- Vita-serien pryds av traditionellt inspirerade majolikadekorationer
- Orange vin har en stark koppling till naturvinsrörelsen eftersom många naturvinsproducenter tillverkar sådana, Vitàurea är dock inget naturvin utan görs på mer traditionellt vis
- Sicilien är den region i Europa som har flest unika och inhemska druvsorter
- Den sicilianska vinodlingen är i stort sett fri från skadeinsekter och mjöldagg
Kommentarer