En klassisk Midsommar

Under midsommar i Sverige finns det några traditionella rätter och drycker som är särskilt populära att njuta av.

En av de mest ikoniska rätterna är midsommarstångens följeslagare – färskpotatis. Dessa små, nypotatisar serveras oftast med smör och dill och är ett måste på midsommarbordet. Tillsammans med potatisen äter man också ofta sill i olika smaker, såsom löksill, senapssill och gräddfilssill. Gravad lax, liknande den som serveras under påsken, är också en favorit på midsommar.

Andra rätter som är populära vid midsommar är köttbullar, prinskorv (små korvar), ägghalvor och olika sallader, till exempel grönsallad och räksallad. Smörgåstårta, en fyllig och dekorerad smörgåskaka med olika fyllningar, är också vanligt förekommande.

När det gäller drycker är nubbe, eller snaps, en viktig del av midsommarfirandet. Det är en kryddad spritdryck som traditionellt dricks i små glas och ofta ackompanjeras av snapsvisor och skålar. Öl och läskedrycker är också vanliga drycker som serveras vid midsommarbordet.

Förutom mat och dryck är jordgubbar en viktig del av midsommarfirandet. Servera dem som läcker efterrätt med grädde!

Midsommarfirandet är en tid för att njuta av god mat, umgås med familj och vänner och fira sommarens ankomst. Dessa traditionella rätter och drycker bidrar till att skapa en festlig och glädjefylld atmosfär vid midsommarbordet.

Vill du testa dina vänner på vad de kan om midsommarfirande? Testa vårt fina quiz om denna vår svenskaste högtid!

Snapsar till sillen

Gå till [...]

Röda viner till grillen!

Gå till [...]

Söta drycker till jordgubbar

Gå till [...]