gotländska kroppkakor på tallrik med lingonsylt

Mat som passar bra att laga i januari!

I januari när vintern är som mest påtaglig och det kalla vädret dominerar, är det dags att omfamna säsongens råvaror och rustika smaker för att skapa hjärtliga och näringsrika måltider. Med ett fokus på att använda lokala och säsongsmässiga ingredienser kan vi skapa maträtter som är inte bara goda utan också hållbara och miljövänliga.

Rotfrukter som morötter, palsternacka och rotselleri är i säsong och ger en fantastisk grund för soppor, stuvningar och rostade grönsaker. Deras naturliga sötma och näringsrika egenskaper gör dem till perfekta val för att tillfredsställa smaklökarna och ge näring under de kalla månaderna.

Vid sidan om rotfrukterna kan vi också använda oss av gröna bladgrönsaker som grönkål, spenat och savoykål. Dessa grönsaker är inte bara rika på vitaminer och antioxidanter, utan ger också en fin kontrast till de mer robusta smakerna från rotfrukterna.

När det gäller proteiner kan vi välja lokala och hållbara alternativ såsom viltkött, fisk och bönor. En vildsvinsgryta med rotsaker eller en gratäng med lokala rötter och baljväxter kan vara perfekta rätter för att njuta av under januari månad.

För att avsluta måltiden på ett sött och tillfredsställande sätt kan vi använda oss av säsongens frukter såsom äpplen och päron. Dessa kan användas för att skapa härliga efterrätter som pajer, crumbles eller kompotter.