höstbild med september

Maträtter som passar för månaden September

I september börjar hösten smyga sig på i Sverige, och det finns en mängd läckra och säsongsmässiga råvaror som du kan använda för att laga många goda middagar. Här är några idéer på rätter som passar bra under denna månad!

1. Svampsoppa: September är början på svampsäsongen, så varför inte laga en krämig svampsoppa med färska kantareller eller champinjoner? Servera med nybakat bröd eller krutonger.

2. Rotfruktsgratäng: Använd säsongens rotfrukter som morötter, palsternacka och potatis för att göra en gratäng. Tillsätt lite vitlök, örter och ost för extra smak.

3. Äppelpaj: Plocka några av de första äpplena från äppelträden och baka en läcker äppelpaj. Servera den med vaniljsås eller glass för en härlig efterrätt.

4. Lammstek: Lamm är i säsong på hösten, så överväg att laga en saftig lammstek med örter och vitlök. Servera den med rostade grönsaker och en god sås.

5. Päron- och getostsallad: Kombinera färska päronskivor med krämig getost, valnötter och en honungsvinägrett för en läcker och lätt sallad.

6. Svamprisotto: Risotto är alltid en trevlig måltid, och med färska svampar kan du laga en underbar svamprisotto. Tillsätt lite parmesanost och färska örter för extra smak.

7. Fiskgryta: Om du föredrar fisk kan du göra en smakrik fiskgryta med säsongens grönsaker och en krämig tomatsås. Servera med en bit crusty bröd.

Glöm inte att utnyttja säsongens färska örter och kryddor för att ge dina rätter extra smak. September är en fantastisk månad för att njuta av de första tecknen på hösten och all den härliga mat den har att erbjuda.