italiensk afton med gammal målning

En festlig italiensk afton

Ett traditionellt italienskt festmåltid kan vara en rad rätter som man äter under en lång kväll.  Att det börjar med lite antipasto och en Aperol Spritz känns som en naturlig start!Antipasto – Detta är en traditionell förrätt som består av olika smårätter och aptitretare. Det kan inkludera lufttorkad skinka, salami, ostar som mozzarella och parmesan, marinerade grönsaker som kronärtskockor och oliver, bruschetta med tomater och basilika, samt olika typer av inlagda fiskar.

Vin: En lämplig aperitif kan vara en frisk och bubblande Prosecco eller en Aperol Spritz, en populär italiensk cocktail baserad på Aperol, prosecco och sodavatten.

Första huvudrätt:
Pasta – Italien är känt för sin pasta och det är vanligt att ha en pasta-rätt som första huvudrätt. Det kan vara spaghetti, penne, tagliatelle eller någon annan favoritform, serverad med en smakrik sås. Exempel kan vara klassisk spaghetti bolognese med köttfärssås, spaghetti aglio e olio med vitlök och olivolja, eller färsk basilikapesto med pinjenötter och parmesanost.

Vin: Ett passande vin till pasta är en röd Chianti från Toscana eller en Barbera från Piemonte. Båda är fruktiga och balanserade viner som kompletterar pastan väl.

Andra huvudrätt:
Ossobuco alla Milanese – Detta är en ikonisk italiensk kötträtt från Milano. Den består av långkokt kalvlägg med benmärg, som serveras med en rik tomatsås och risotto Milanese, som är en krämig risottoris med saffran.

Vin: Till denna rustika rätt kan man njuta av en kraftigare rödvin, som en Barolo från Piemonte eller en Brunello di Montalcino från Toscana. Dessa viner har komplexa smaker och tanniner som passar bra till köttet.

Efterrätt:
Tiramisù – Ingen italiensk festmåltid är komplett utan en härlig efterrätt. Tiramisù är en klassiker som består av lager av mjuk mascarponekräm och kaffeindränkta savoiardikex (ladyfingers). Dessutom pudras den med kakao på toppen.

Vin: Till Tiramisù kan man avnjuta en söt italiensk dessertvin som Moscato d’Asti eller en Vin Santo. Dessa viner har naturlig sötma och fruktiga toner som kompletterar efterrättens smaker.

Efter måltiden kan det vara trevligt att avsluta med en espresso eller en italiensk likör som limoncello eller amaretto som en digestif.

Det är viktigt att notera att det finns en mängd olika regioner och traditioner i Italien, och mat- och vinkombinationer kan variera massor!

Italienska drinkar är fräschast i stan

Italien är inte bara en kulturskatt med sina antika monument och konstmästerverk; det är också hem för en rik tradition av drycker som återspeglar landets själ och geografi. Från de slingrande vinodlingarna i Toscana till de skimrande blå kusterna längs Amalfi, varje region har sin unika smak att erbjuda. Aperitivo, den italienska förrätten till middagen, är en ceremoni som förkroppsligar denna kärlek till god dryck och sällskap.

Ta Negroni, en enkel men sofistikerad drink som föddes i Florens. Bestående av gin, Campari och röd vermouth, är det en dryck som balanserar mellan bitter och söt, mellan kraftig och elegant. Eller Limoncello, en likör från södra Italien, gjord av citronskal, alkohol, vatten och socker. Den är som en flyktig italiensk sommar fångad i en flaska, perfekt att avsluta en middag på.

Och glöm inte om Aperol Spritz, en populär aperitivo från Veneto. Med dess apelsinfärgade glöd och sprudlande personlighet är det en dryck som bjuder in till samtal och skratt. Varje italiensk dryck är en resa i sig, en berättelse som väntar på att upplevas. Så nästa gång du sitter på en terrass med utsikt över en italiensk solnedgång, skål och njut av det livsglädje som endast Italien kan erbjuda.

bild på moped i tosana