vindrink coca cola och rödvin

Rödvin och coca cola – och andra vindrinkar

Drinkar med vin kan låta lite konstigt, men faktum är att det finns åtskilliga smaksatta varianter som är djupt älskade världen över. En del vindrinkar är till och med så kända under sina varumärken så att vi inte tänker på att de är just vindrinkar, Aperol är ett strålande exempel.

Att smaksätta vin har man gjort i alla tider. I Sverige har vi våran glögg som egentligen ett kryddat och ibland spetsat vin. Rött vin och pimpinella har ju också odödliggjorts av Bellman. Ursprungligen blandade man och kryddade vin för att dölja oönskade smaker och för att få surt vin att smaka bättre. Socker är som alltid räddaren i nöden.

Runt Medelhavet är vindrinkar en del av vardagslivet. I Italien dricker man gärna Spritz, det vill säga läsk och vin i olika kombinationer, och persikodrinken Bellini är världsberömd. I Grekland är det smaksatta vinet Retsina något alla barer serverar och Spanien går knappast att besöka utan att bli serverad en kall Sangria på en strandpromenad efter en dag i solen.

I norra Spanien och särskilt i Baskien, där mat och goda drycker är en viktigare del av livet än kanske någon annanstans, dricker man gärna den specialiteten Calimocho. Det är en drink som görs på rött vin och coca-cola, längre söderut i Spanien kallas den Rioja Libre. Calimocho är mycket enkel att blanda: lika delar coca-cola och rött vin, en limeklyfta och is. Resultatet är en underbart svalkande sommardrink. Drinken kallas också gårdagens eftersom den sägs ha egenskapen att få igång styva leder och lindra huvudvärk. Just den förmågan bör man nog ta som en tequila, med en nypa salt.

Barvärlden är fylld av olika vindrinkar. Att smaksätta vin och hälla läsk i rödvin är egentligen inte alls så konstigt som det låter. Hur många har inte gjort en läskande bål att välkomna gäster med? Det kan såklart vara lite onödigt att korka upp de dyrbaraste Bordeauxvinerna och blanda dem med seven-up, men många gånger blir enkla viner väl så goda om man använder dem som drinkbas. Det handlar, såsom ofta när det gäller oväntade kombinationer, mindre om förväntningar och mer om att våga prova. Testa till exempel den berömda desserten Syllabub, mjölk/grädde och sött vin, det är en riktig höjdare faktiskt.

En vindrink är en perfekt aperitif, den låga alkoholstyrkan gör att den kan serveras även till gäster som vill ta det försiktigt, och något mer somrigt än vitt vin, hemgjord flädersaft och nyskördad gurka är svårt att tänka sig.