Bordsdukning hur man och var man skall ställa tallrikar och glas

Hur dukar man ett festbord

Konsten att duka ett bord kan vara det ögongodis som gör en bjudning till något extra festligt. I valet av utsmyckning, färger, placeringskort, blomsterarrangemang med mera visar man gästerna omsorg och omtanke, och dessutom kan man få utlopp för sin kreativitet.

En vacker dekoration behöver inte kosta pengar. Ett bra tips är att tänka årstid. Till våren är stora buketter med lupiner, vide, eller narcisser en vacker dekoration, till sommaren blir en blomsterkrans på bordets mitt ett ögonfång, till hösten kommer höstlöv, rönnbär och skogsfynd med vackra färger och till vintern är levande ljus, lingonris och grankvistar tjusiga accenter på bordsduken.

Omsorg i valet av glas och porslin är också något som hör en vacker dukning till. Grundregeln är att välja porslin med vit eller svag färg till färgrik mat, medan starkare tallriksfärg bättre lyfter fram kontrasterna på rätter med lite färg. En kycklingfilé gör säg bra på en svart talrik, medan en mörk hjortfilé fyller blickfånget på ett vitt porslin. Tänk på att det huvudskliga färgintrycket av en presentation ofta kommer från såsen.

Hur man dukar kuvertet, alltså det gästen har framför sig på bordet, är också viktigt. Det vill säga hur tallrik, glas och bestick placeras. Man brukar räkna med att en korrekt bordsdukning kräver 60–70 centimeter per gäst. Om du dukar med duk, vilket ger ett festligare och mer traditionellt intryck, så minskar slamret av bestick, ska det vara extra fint så är en bordsfilt under duken också ett praktiskt tips.

Besticken placeras utifrån och in, i den ordning middagen presenteras. Gafflar till vänster och knivar till höger. Skedar och andra soppbetstick läggs till höger om tallriken. I en korrekt dukning ska knivarnas egg vara vända mot tallriken. Dessertbestick ska ligga mellan glas och tallrik, dessertsked med skaftet åt höger och dessertgaffel med skaftet åt vänster.

Glas placeras ovanför tallriken i den ordning dryckerna serveras från höger till vänster. Alltså i omvänd ordning från en dryckesprovning då man alltid börjar med det vänstra glaset. Ordningen är alltså glas till förrätt, huvudrätt, dessert, avec. Vattenglaset som ska användas genom hela måltiden ställs allra längst till höger. Glasen bör placeras utefter bordets form. På rektangulära bord ställs glasen horisontellt och på runda bord i en svagt böjd linje.

Tallrikar kan antingen stå på bordet eller bäras fram till sittande gäster. Sallad- och brödtallrik ställs till vänster om huvudrättstallriken, medan förrättstallriken placeras ovanpå huvudrättstallriken. En vacker linneservett ovanpå tallriken, eller där tallriken ska vara gör måltiden extra festlig. Servetter av linne eller papper kan brytas och vikas på många sätt, vilket också tillhör en vacker dukning.