ett stort dukar bord med tallrikar och blommor

Hur gör man en bordsplacering?

Med en lyckad bordsplacering kan en rolig fest bli ännu roligare. Som värd och värdinna är en genomtänkt bordsplacering ett sätt att visa omsorg om gästerna. Ett stiligt kort med gästens namn vid varje kuvert ger det där lilla extra som visar att man har tänkt till och velat göra det så trevligt som möjligt för sina gäster.

Det är såklart skillnad på om man ska arrangera en nobelfest, ett storslaget bröllop eller ett party för grannarna. För riktigt storslagna tillställningar finns en mängd etikettsregler. Kort sagt ju närmare kungligheterna man sitter desto ”finare” är man, alltid med bordsdamen på höger sida och med bordskavaljeren till vänster. På Bröllopsmiddagar gäller egentligen samma regel, fast då handlar det om att ju närmare släkt man är desto närmare brudparet ska man placeras. Dock ska syskon inte sitta intill varandra. Dessutom ska man tänka på att festens toastmaster bör sitta inom talbart avstånd med bröllopspar, jubilar eller festföremålet, samt att toastmastern har ögonkontakt med serveringspersonalen. Vid bröllop säger också etikettsreglerna att vigselförrättaren ska placeras vid brudens mor, eller vid brudens far, om det är en kvinnlig förrättare. Brudparet, eller festföremålet placeras alltid vid honnörsbordets mitt. Gifta par ska aldrig sitta intill varandra, förutom bruden och brudgummen, men vid stora fester med många gäster som inte känner varandra, kan det kännas tryggt att gifta par får sitta vid samma bord inom i varje fall synbart avstånd. Om det är ojämna par brukar man placera herrar, respektive damer intill varandra.

Barn?

Är det barn med på festen är det brukligt att de sitter vid bordens ytterkant, vid särskilda barnbord, eller i ett rum med någon avdelad person som håller tillsyn. Att ställa fram skålar med godis, spel, pennor, färgkritor, papper eller andra leksaker kan också vara en bra idé.

Regler eller trevligt? Pros and cons

En traditionell bordsplacering följer en rad etikettsregler, men dessa kringgås allt oftare eftersom de kan bidra till att festen riskerar att bli högdragen. En modern bordsplacering är friare och inbjuder till spontanitet. Regeln man följer kallas ”trevlighetsprincipen”, man parar helt enkelt ihop gäster som man tror trivs ihop. Ofta är detta den mest lyckade bordsplaceringen där man kan låta nya bekantskaper mötas, gamla vänner träffas och olika umgängeskretsar kroka i varandra. Ett roligt tips, under längre sittande bjudningar, kan vara att exempelvis mellan varmrätt och dessert helt enkelt bryta taffeln och ta fram en helt ny bordsplacering man förberett.

Lilla middagen

Vid mindre tillställningar och hemmafester kan man med fördel lösa bordsplaceringen med någon form av placeringslek. Det finns mängder med sådana. Det kan exempelvis vara charader där herrarna ska spela någon berömd person ur något känt kärleksparpar, där Lady ska hitta Lufsen, Adam sin Eva, eller Kungen sin Silvia. Lappar där händelser ska paras ihop med årtal är en annan variant. Det finns också mer spexiga placeringslekar, som där damerna tar av sig sina skor, lägger dem i en stor hög och där prinsarna ska hitta sin askungefot.

Viktigast trots allt:

Huvudregeln är att ju ”finare” fest desto mer tradition, ju busigare fest desto mindre tradition. Med trevlighetsprincipen kommer man oftast långt. Det är ju trots allt trevligt man vill att gästerna ska ha.