7 Negroni i Stockholm du inte får missa under Negroni Week

sju negroni i stockholm

Äntligen är Negroni Week tillbaka! Veckan där allt fokus riktas mot den kanske vackraste drinken som finns och samtidigt för ett otroligt gott ändamål. Välgörenhetsinitiativet mellan Ímbibe och Campari fyller 10 år i år och efter de senaste årens begränsningar i att kunna fira den här veckan fullt ut är det extra roligt att få tipsa om 7 olika Negroni på 7 olika barer som du kan njuta av i trevligt sällskap.

Den fulla listan över barer i Stockholm och Göteborg hittar du här.

Tjoget

Om det finns en bar i Stockholm som är synonym med Negroni så måste det nog ändå vara Tjoget. Institutionen i Hornstull som nyss firade 10 års-jubileum är en bar som tar drinken (och aperitivo-kulturen) på allvar och lägger ner mycket förarbete och själ på sin servering. Tjogets Negroni innehåller Fords gin, Carpano Classico vermouth och Campari och känns så klassisk att inte ens en italienare skulle få hemlängtan. Pluspoäng till bra förarbete med isen och drinken rörs i ett separat rörglas och silas upp på färsk is med en apelsinklyfta. Under Negroni Week får ni inte heller missa Negroni Open som hålls på just Tjoget den 18:e september.

www.tjoget.se

Brasserie Godot

Blunda. Tänk dig att du sitter på restaurang. Vit duk. Krispig sådan. Du har fått feeling och beställt in en Negroni till efterrätt. Du hoppar mellan jordgubbar, glass och din drink och det känns nästan lika förbjudet som självklart. Exakt så känner jag när jag dricker Godots ”Aspettando Negroni” som kort och gott är en Negroni toppad med ett skum av äggvita, jordgubbar och aromatiska kryddor. Det känns inte så mycket som en variant av en Negroni utan mer av en fascinerande förlängning som bockar av det stiffa och bittra och lindar in med en fräsch och somrig syra. Helt klart en drink som kan fungera som en inkörsport till tyngre Negroni-brukande för den som är skeptisk till det bittra.

www.godot.se

A Bar Called Gemma

Bara ett stenkast från Godot ligger A Bar Called Gemma, baren som blivit känd för sin varma och välkomnande approach och sina fenomenala drinkar och menyer. Gemma är också en bar som tar klassiker på stort allvar och gärna vill sätta sin prägel och touch på recept och servering. Negroni är inget undantag och här kombineras gin och Campari med en hus-vermouth som är smaksatt med viol och mynta och hela drinken bakas med citrus på låg temperatur över natten. Det här är en väldigt smakfull och frisk Negroni som känns väldigt josig och fräsch där det kryddiga, örtiga vi känner igen lyfts med det pigga och mintiga från vermouth-blandningen. Gemma serverar sin Negroni snyggt i krispiga japanska glas på stor isbit med apelsinzest.

www.abarcalledgemma.se

Häktet

Oavsett om du tar vänster eller höger på Häktet kan du sova lugnt i vetskapen att du kommer bli serverad en bra Negroni under ditt besök. Serveringen här är likt sin nästan-granne Tjoget klassisk och en Negroni som tickar alla boxar. Häktet serverar sin Negroni med Beefeater, Carpano Classico och Campari i lika delar. En trio som torde vara den mest frekventa kombinationen i bar-Stockholm och man förstår helt klart varför. Bra ryggrad från ginen tillsammans med en bra sötma och vanilj från vermouthen och det bittra från Camparin. Det här är en Negroni du inte ifrågasätter och gärna beställer fler av.

www.haktet.se

Coquetel Social

Prisad för Bästa Atmosfär på senaste Bartenders Choice Awards och vi har alla sett lampor som gungar på Instagram-stories. Coquetel Social har absolut en following (och du vet om det) och här kan jag tänka mig att Negronis flödar ända in på småtimmarna. I ett tjockt och vackert glas hälls Tanqueray, Berto Rosso vermouth och Campari upp och garneras med ett apelsinhjul och serveringen och just Negroni i sig passar Coquetel som hand i handske. Vet inte någon annan drink som passar bättre tillsammans med designen och interiören i den här vibranta och klassiska bar. Coquetel Socials Negroni är absolut en Negroni som passar lika bra på en tidig drinkdejt som på en stökig utekväll med gungande lampor.

www.coquetelsocial.se

Cadierbaren

Under Negroni Week står det en Negroni-fontän parkerad bakom baren på Cadierbaren på Grand Hotel för att du ska slippa stå törstig och få din Negroni omedelbart. Dessvärre ingår inte fria refills, vilket du hade önskat med tanke på Negronin Cadierbaren serverar. Nyligen genomarbetad från grunden av barteamet och den här har blivit en av mina favoriter i Stockholm på senare tid. Sipsmith gin, Campari och en vermouth-blandning av Cocchi Rosa, Antica Formula och Dolin Rouge ger en lite lättare, sötare drink utan att tumma på punchen från ginen och bitterheten från Camparin. Elegant serverat på syrefattig isbit med en perfekt skuren apelsinklyfta uppepå gör Cadierbarens Negroni till en av Stockholms kanske Instagram-vänligaste drinkar. Under Negroni Week kör även baren en specialmeny med ytterligare några Negroni-varianter som jag verkligen kan rekommendera.

www.grandhotel.se

Haymarket

För att hylla ursprunget av denna italienska cocktail har Haymarket valt att döpa en av sina Negroni-varianter på menyn till ”Fosco Scarselli”. Scarselli, bartendern på Caffé Casoni i Florens som spritade upp en av sina stamgästers Americanos då gästen i fråga ville ha något med lite mer kick i och han hade en förkärlek för gin. Greve Camillo Negroni fick som han ville och här står vi nu runt en bardisk vid Hötorget i Stockholm och firar arvet av detta genidrag. ”Fosco Scarselli” på Haymarket är en Negroni infuserad med choklad och hallon och från första sipp känner du sötman och lite av smörigheten från chokladen för att senare få en klapp på axeln från hallonen som vill berätta att de också har anlänt efter att inte ha valt rätt uppgång på Hötorgets tunnelbana. Där Brasserie Godots variant kändes som en efterrätt för den som gillar det friska och syrliga är definitivt det här Negronin för den som älskar choklad. Vackert serverat på stor isbit med apelsinzest och ett hallon.

www.haymarket.se