Fem pittoreska byar du måste besöka i Veneto

Asolo - en av de fem mest pittoreska byarna i Veneto

Fem pittoreska byar du måste besöka i Veneto

Ingenting har lika mycket charm som de små italienska byarna i Veneto. Plötsligt dyker de upp, i dalgångarna eller högt upp i bergen. Turistfria trattorior och makalösa scenerier. Här är några av de charmigaste byarna.

Asolo

Den lilla bergsstaden Asolo med några tusen invånare ligger bedövande vackert i norra Veneto. Området heter Pedemontana och är ett kuperat vinodlarlandskap. Namnet Pedemontana betyder just vid bergets fot och här vid fotfästet tar de italienska Alperna sats mot himlen. Asolo brukar kallas Trevisos pärla. Staden är omgiven av ringmurar och torn och har mängder med romerska lämningar. Ändå är det få som hittar hit. Asolo har länge haft en lockelse på konstnärer och författare. Bland annat tillbringade Igor Stravinsky mycket tid i Asolo och Ernest Hemingway återkom ofta till de små hotellen och barerna här. På marknaden köper man hemgjord ravioli och i träden runt de små pittoreska torgen sjunger näktergalen nätterna igenom. Vid siktigt väder ser man till Venedig.

Småbyarna i Venedigs lagun

Har man några dagar i Veneto är det en sagolik upplevelse att båtluffa runt bland småöarna i Venediglagunen. Åtminstone sommartid går båtarna tätt till Murano, dit glasblåsarna av säkerhetsskäl ”förvisades” på 1200-talet och som än i dag är berömt för sin glaskonst. Burano är också en upplevelse med sina färgsprakande hus och världsberömda konsthantverk. För att inte nämna Lido di Venezia där den stora filmfestivalen går av stapeln och där kasinot och de anrika strandhotellen lockar det vackra folket. Här utspelar sig för övrigt Thomas Manns klassiker ”Döden i Venedig”.

Arqua Petrarca

Arqua Petrarca brukar omnämnas som en av Italiens vackraste byar. Den ligger lite utanför Padova och har ett drygt tusental invånare. Byn är mycket gammal och klamrar sig fast på vulkaniska kullar där olivlundar och kastanjeträd kantar de stenbelagda gångvägarna. Här levde den store diktaren Francesco Petrarca de sista fyra åren av sitt liv. Hans stilbildande lyrik kom att inleda den italienska renässansen på 1300-talet. Petrarca ligger begravd i byn som för att hedra den odödlige diktaren tog tillnamnet Petrarca 1870.

Valpolicellas byar

Att vandra, cykla eller resa runt med bil i Valpolicella inbjuder till många upplevelser av små vinbyar som Molina, Cavalo, Breonio och många fler. Utmed de små slingrande vägarna väntar oförglömliga möten med bybor, vinodlare och det ursprungliga Italien. Små och stora producenter har satsat på vinturism och serverar gladeligen sina viner till dem som kommer förbi. Men konsten att resa i Valpolicella handlar mycket om att upptäcka det lilla, det genuina och de där små byarna dit nästan ingen hittar. Enoteca Della Valpolicella i Fumane är en av regionens bästa restauranger och om man vill bo på vingård finns många mysiga val.

Cortina d’Ampezzo

Dolomiterna brukar kallas Europas vackraste bergskedja. Här finns många av skidvärldens mest klassiska orter. Cortina är ett namn som andas vintersport och svenska framgångar i slalombackarna. Byn var bland annat värd för vinter-OS 1956 och 2021 går alpina skid-VM I Cortina. Men Cortina är mer än en vinterort. Sommartid bländar dolomiterna med sin skönhet och mängder av vandrare bor på de många små alphotellen innan de ger sig ut på hisnande vackra vandringsleder. Cortinas fashionabla rykte är så stort att till och med James Bond kopplade av med några drinkar och damer här i storfilmen For Your Eyes Only.